Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiusten pesu ilman shampoota: Luonnolliset ja ympäristöystävälliset vaihtoehdot

Ikoni
hiusten pesu ilman shampoota
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Hiusten pesu ilman shampoota on kasvattanut suosiotaan ympäristötietoisten ja terveysorientoituneiden ihmisten keskuudessa. Shampoiden käytössä on haasteita, kuten kemikaalit ja hiusten kuivuminen, jotka ovat saaneet ihmiset etsimään vaihtoehtoisia tapoja hoitaa hiuksiaan. Onneksi on olemassa monia luonnollisia ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, joita voi kokeilla hiusten pesussa. Tarkastellaanpa hieman tarkemmin, mitä vaihtoehtoja shampoopesulle löytyy ja miksi shampoota kannattaa välttää.

Miksi hiusten pesu ilman shampoota kannattaa?

Perinteiset shampoot saattavat sisältää voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa hiuksia pitkällä aikavälillä. Lisäksi liiallinen pesu voi poistaa hiuksista luonnolliset öljyt, mikä tekee hiuksista kuivat ja haavoittuvat. Joskus myös hiustenlähdön syy on ollut liian tiheä hiustenpesu liian voimakkailla kemikaaleilla, joka on vaurioittanut sekä hiuksia että hiuspohjaa. Joskus vetäytyvä hiusraja on mahdollista pelastaa tuotteita vaihtamalla tai siirtymällä kemikaalittomiin tuotteisiin. Nämä haitat ovatkin saaneet ihmiset kääntymään luonnollisempien pesutapojen puoleen, kuten hiusten pesu ilman shampoota.

Hiusten peseminen ilman shampoota on mahdollista

Hiusten pesu ilman shampoota saattaa tuoda mieleen kysymyksen, onko hiukset mahdollista saada puhtaiksi ilman shampoota. Tämä on kuitenkin täysin mahdollista, mutta se, mikä vaihtoehto sopii parhaiten itselle, riippuu monesta eri asiasta, kuten omasta hiustyypistä. Hiusten pesu ilman shampoota ei sovi aivan kaikille, mutta ennen kuin luovuttaa, kannattaa tarkastella eri vaihtoehtoja.

Hiusten pesu vedellä

Yksi yksinkertainen tapa pestä hiukset ilman shampoota on käyttää pelkkää vettä. Hiero päänahkaa hellästi sormenpäillä ja huuhtele hiukset lämpimällä vedellä. Vedellä pesu voi auttaa säilyttämään hiusten luonnollisen kosteustasapainon ja vähentämään tarvetta käyttää shampoota usein.

Hiusten pesu pelkällä vedellä voi olla erityisen hyödyllistä ihmisille, joilla on herkkä päänahka tai taipumusta kuiviin hiuksiin. Käyttämällä ainoastaan vettä pesussa voi auttaa säilyttämään hiusten luonnollisen öljykerroksen, joka toimii hiusten suojakerroksena. Tämä voi vähentää hiusten kuivumista ja ehkäistä haurastumista.

Hiusten pesu ilman shampoota pelkällä vedellä onnistuu näin

Ennen pesua on suositeltavaa harjata hiukset huolellisesti poistaaksesi mahdolliset takut ja solmut. Kun pesu aloitetaan, on hyvä keskittyä erityisesti päänahan hierontaan sormenpäillä. Hieronta parantaa verenkiertoa päänahassa, mikä puolestaan voi edistää hiusten terveyttä ja kasvua.

Lämmin vesi on paras vaihtoehto hiusten pesuun. Se auttaa avaamaan hiussuomut ja poistaa lian ja ylimääräisen rasvan tehokkaasti. Pesuväli kannattaa valita oman hiuslaadun ja päänahan tarpeiden mukaan. Joillekin riittää pesu kerran viikossa, kun taas toiset saattavat tarvita pesua useammin.

On kuitenkin hyvä muistaa, että pelkällä vedellä peseminen saattaa tuntua aluksi oudolta, jos olet tottunut käyttämään shampoota säännöllisesti. Päänahka ja hiukset voivat reagoida muutokseen, joten ole kärsivällinen ja anna hiuksillesi aikaa sopeutua uuteen pesutapaan. Voit myös kokeilla eri pesuvälejä ja hiustenhoitotapoja löytääksesi itsellesi sopivan tavan hoitaa hiuksiasi ilman shampoota.

Hoitoaine ilman kemikaaleja

Luonnollisten hoitoaineiden käyttö voi olla erinomainen vaihtoehto välttääkseen kemikaaleja hiustenhoidossa. Monet kaupalliset hoitoaineet sisältävät silikoneja ja muita synteettisiä aineita, jotka saattavat tehdä hiuksista keinotekoisesti kiiltävät, mutta samalla ne voivat jättää hiuksiin kerrostumia ja tukkia hiuspohjan huokosia. Luonnolliset hoitoaineet sen sijaan toimivat hellävaraisesti ja ravitsevat hiuksia luonnollisilla aineksilla.

 • Omenaviinietikka: Omenaviinietikka on yksi tunnetuimmista luonnollisista hoitoaineista. Se auttaa tasapainottamaan hiusten pH-arvoa ja sulkee hiussuomut, mikä tekee hiuksista kiiltävät ja helpommin käsiteltävät. Voit sekoittaa omenaviinietikkaa veteen suhteessa 1:1 ja levittää sen huolellisesti hiuksiin pesun jälkeen. Anna hoitoaineen vaikuttaa hetki ja huuhtele hiukset huolellisesti.
 • Aloe Vera: Aloe vera tunnetaan sen kosteuttavista ja rauhoittavista ominaisuuksista. Se sopii erityisesti kuiville ja vaurioituneille hiuksille. Voit käyttää aloe vera -geeliä suoraan hiuksiin hoitoaineen tapaan tai sekoittaa sitä esimerkiksi veteen suihkepullossa ja suihkuttaa hiuksiin pesun jälkeen.
 • Kookosöljy: Kookosöljy on toinen erinomainen luonnollinen hoitoaine. Se ravitsee hiuksia syvältä ja auttaa vähentämään hiusten kuivumista ja kaksihaaraisten muodostumista. Voit levittää kookosöljyä hiuksiin ennen pesua ja antaa sen vaikuttaa vähintään 30 minuuttia ennen huuhtelua. Voit myös käyttää pienen määrän kookosöljyä pesun jälkeen latvoihin suojaamaan hiuksia ja antamaan niille kiiltoa.
 • Hunaja: Hunaja on luonnollinen kosteuttaja ja pehmentäjä, joka auttaa palauttamaan hiusten kiillon ja pehmeyden. Sekoita lusikallinen hunajaa pieneen määrään vettä ja levitä se hiuksiin pesun jälkeen. Anna sen vaikuttaa hetki ja huuhtele huolellisesti.

Kun käytät luonnollisia hoitoaineita, on tärkeää muistaa, että näiden aineksien vaikutukset voivat vaihdella eri hiustyypeillä. Saatat joutua kokeilemaan erilaisia määriä ja sekoituksia löytääksesi parhaiten toimivan hoitotavan juuri sinun hiuksillesi.

Luonnonmukaiset hiustenpesutuotteet

Markkinoilla on myös saatavilla luonnonmukaisia saippuoita ja hiustenpesujauheita, jotka on valmistettu ympäristöystävällisistä aineksista. Nämä tuotteet voivat olla hyvä vaihtoehto perinteisille shampoille, sillä ne eivät sisällä synteettisiä kemikaaleja ja ne ovat biohajoavia. Jos hiusten pesu ilman shampoota ei houkuta, kannattaa ensin kokeilla tätä.

Kuivashampoot ja hiili

Jos haluat pidentää pesuväliä ja vähentää hiusten rasvaisuutta, voit kokeilla kuivashampoota. Kuivashampoo poistaa ylimääräisen rasvan hiuksista antaen raikkaan tunteen ilman vettä. Lisäksi hiilellä pesu on kasvattanut suosiotaan. Hiiltä käytetään sitomaan ja poistamaan epäpuhtauksia hiuksista luonnollisella tavalla.

Kuinka aloittaa hiusten pesu ilman shampoota

Siirtyminen shampoon käytöstä hiusten pesemiseen ilman shampoota saattaa vaatia hieman sopeutumista. Hiukset voivat reagoida muutokseen, joten ole kärsivällinen ja anna hiuksillesi aikaa tottua uuteen pesutapaan. Voit myös kokeilla erilaisia hoitotuotteita ja pesuvälejä, kunnes löydät sopivan tavan hoitaa hiuksiasi.

Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua siirtymään shampoon käytöstä hiusten pesemiseen ilman shampoota:

 • Asteittainen siirtyminen: Siirtymisen ei tarvitse olla äkillinen. Voit aloittaa asteittain vähentämällä shampoon käyttöä ja lisäämällä veden käyttöä hiusten pesussa. Voit myös kokeilla luonnollisia hoitoaineita korvaamaan kaupallisen hoitoaineen.
 • Huomioi hiustyyppisi: Eri hiustyypit vaativat erilaista hoitoa. Hiuksesi saattavat olla tottuneet shampoon käyttöön, joten älä odota välitöntä muutosta. Anna hiuksillesi aikaa sopeutua uuteen hoitorutiiniin.
 • Kokeile eri hoitotuotteita: On monia luonnollisia aineksia ja tuotteita, jotka voivat auttaa sinua pitämään hiuksesi terveinä ja kauniina. Kokeile erilaisia hoitoaineita, kuten omenaviinietikkaa, kookosöljyä tai aloe veraa, ja löydä itsellesi sopiva vaihtoehto.
 • Pesuvälit: Määritä itsellesi sopiva pesuväli hiusten pesulle ilman shampoota. Saatat huomata, että hiuksesi pysyvät puhtaampina pidempään ilman shampoota, ja tällöin pesuväli voi olla pidempi.
 • Hiuspohjan hieronta: Hiero päänahkaa hellästi sormenpäillä pesun yhteydessä. Hieronta parantaa verenkiertoa päänahassa ja auttaa jakamaan luonnolliset öljyt hiusten läpi.
 • Käytä harvemmin muotoilutuotteita: Jos olet tottunut käyttämään paljon muotoilutuotteita, harkitse niiden käytön vähentämistä tai vaihtoehtoisesti käytä luonnollisempia vaihtoehtoja, jotka eivät tuki hiusten huokosia ja jäämiä.
 • Ole kärsivällinen: Siirtymävaiheessa hiuksesi saattavat näyttää erilaisilta ja tarvitsevat aikaa tottuakseen uuteen hoitorutiiniin. Ole kärsivällinen ja anna hiuksillesi mahdollisuus sopeutua uuteen pesutapaan ennen kuin teet johtopäätöksiä sen toimivuudesta.
 • Huolehdi ravitsemuksesta: Hyvä ravitsemus on tärkeää hiusten terveydelle. Muista syödä monipuolisesti ja huolehtia riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannista, kuten D-vitamiini ja biotiini, jotka vaikuttavat hiusten kuntoon.

Hiustenhoitorutiinit ilman shampoota

Kun hylkäät shampoon ja hiusten pesu ilman shampoota alkaa kunnolla, voit hyödyntää erilaisia luonnollisia hoitotapoja, jotka auttavat pitämään hiukset terveinä ja kauniina.

 • Hiusnaamiot: Luonnolliset hiusnaamiot ovat erinomainen tapa hoitaa hiuksiasi syvällisesti ja antaa niille tarvittavia ravinteita. Voit valmistaa naamion esimerkiksi kookosöljystä, avokadosta, banaanista, hunajasta tai jogurtista. Valitse ainesosat hiustesi tarpeiden mukaan. Levitä hiusnaamio hiuksiin ja päänahkaan ja anna sen vaikuttaa vähintään 20-30 minuuttia ennen huolellista huuhtelua.
 • Hiusten harjaus: Harjaa hiuksiasi hellävaraisesti pehmeällä harjalla tai kammalla. Tämä auttaa poistamaan takkuja ja solmuja sekä levittämään hiusten luonnolliset öljyt latvoihin asti.
 • Kosteutus: Kosteus on avainasemassa hiusten terveydelle. Voit käyttää luonnollisia kosteuttavia aineksia, kuten aloe veraa tai kookosöljyä, kosteuttamaan ja pehmentämään hiuksia pesun jälkeen. Voit myös käyttää suihkepulloa sekoittaaksesi vettä ja jojobaöljyä suihkuttaaksesi hiuksiin päivän mittaan tarpeen mukaan.
 • Sopiva pesuväli: Määritä hiustesi pesuväli sen mukaan, miten rasvoittuvat ne luonnostaan ja millaisia hoitotapoja olet valinnut. Muista, että hiusten pesu ilman shampoota voi vähentää pesun tarvetta, joten voit kokeilla pesemistä harvemmin kuin aiemmin.

Hiusten pesu ilman shampoota on ympäristötietoisen valinta

Hiusten pesu ilman shampoota on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, joka edistää kestävämpää hiustenhoitoa. Perinteiset kaupalliset shampoot sisältävät usein kemikaaleja ja synteettisiä aineita, jotka voivat päätyä vesistöihin ja luontoon aiheuttaen ympäristökuormitusta.

Tavallisissa shampoissa käytettävät kemikaalit voivat olla haitallisia vesistöjen eläimille ja kasveille. Lisäksi ne voivat kulkeutua viemärin kautta jätevedenpuhdistamoihin, joissa ne voivat olla vaikeasti poistettavia. Tämä johtaa usein veteen päätyvien kemikaalien kertymiseen ja voi aiheuttaa pitkäaikaisia ekologisia vaikutuksia.

Kemikaalien käytön vähentäminen hiusten hoidossa on yksi tapa vähentää ihmisen aiheuttamaa kuormitusta ympäristölle. Kun siirrytään luonnollisempiin ja ympäristöystävällisempiin hoitotapoihin, kuten hiusten pesuun ilman shampoota, voimme pienentää hiustenhoidon hiilijalanjälkeä.

Vaihtoehtona shampoo ilman kemikaaleja

Shampoo ilman kemikaaleja on luonnollinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteisille kaupallisille shampoille. Monet perinteiset shampoot sisältävät voimakkaita kemikaaleja, kuten sulfaatteja, parabeeneja ja synteettisiä hajusteita, jotka voivat olla haitallisia hiusten terveydelle ja ympäristölle. Shampoo ilman kemikaaleja sen sijaan sisältää luonnollisia aineksia, jotka ovat hellävaraisia hiuksille ja hiuspohjalle. Esimerkki tällaisesta on shampoo hiustenlähtöön, joka on tehty hoitamaan hiuksia ja hiuspohjaa.

Luonnollisten shampoiden ainesosat voivat vaihdella, mutta usein niissä käytetään esimerkiksi kasviuutteita, eteerisiä öljyjä, aloe veraa, kookosöljyä, sheavoita tai hunajaa. Nämä ainekset puhdistavat ja hoitavat hiuksia ilman aggressiivisia kemikaaleja, jotka voivat kuivattaa hiuksia tai aiheuttaa päänahan ärsytystä. Jos hiusten pesu ilman shampoota tuntuu itsestä haastavalta valinnalta, voi shampoo ilman kemikaaleja olla sinun valintasi.

Shampoo ilman kemikaaleja voi tarjota monia etuja hiusten terveydelle ja ympäristölle:

 1. Hellävaraisuus: Luonnolliset shampoot ovat usein hellävaraisempia hiuksille ja päänahalle. Ne eivät riistä hiuksista niiden luonnollista öljyä, mikä auttaa säilyttämään hiusten kosteustasapainon ja ehkäisee kuivumista.
 2. Vähemmän kemikaalijäämiä: Luonnolliset shampoot hajoavat helpommin luonnossa, eivätkä ne jätä yhtä paljon haitallisia kemikaalijäämiä kuin perinteiset shampoot.
 3. Ympäristöystävällisyys: Valitsemalla shampoon ilman kemikaaleja voit pienentää hiustenhoitorutiinisi hiilijalanjälkeä ja tukea ympäristöystävällisempää kuluttamista.
 4. Luonnolliset tuoksut: Luonnollisissa shampoissa käytetään usein aitoja eteerisiä öljyjä tuoksun luomiseen, mikä voi olla miellyttävämpi vaihtoehto synteettisille hajusteille.
 5. Eri hiustyypeille sopivat vaihtoehdot: Luonnollisia shampoita on saatavilla eri hiustyypeille, kuten kuiville, rasvoittuville, värjätyille tai herkille hiuksille.

Hiusten pesu ilman shampoota on hyvä valinta sinulle ja luonnolle

Hiusten pesu ilman shampoota tarjoaa luonnollisen ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon perinteisille pesutavoille. Kokeile erilaisia luonnollisia hoitotapoja ja löydä itsellesi sopiva tapa hoitaa hiuksiasi terveinä ja kauniina. Muista, että jokainen hiustyyppi on erilainen, joten ole valmis kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja löytääksesi parhaiten toimivan pesutavan juuri sinulle. Jos hiusten pesu ilman shampoota kiinnostaa ja olet kiinnostunut lukemaan lisää aiheesta, suosittelen katsomaan läpi myös artikkelimme: miksi no poo -hiustenpesu kannattaa.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 08/02/2023

Säästä jopa 70 %