Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

D-vitamiini, kofaktorit ja terveysvaikutukset

Ikoni
d-vitamiini
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, joka auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia ja fosforia, ja sillä on tärkeä rooli monissa terveydellisissä seikoissa. D-vitamiinin vaikutukset kuitenkin vaihtelevat yksilöllisesti, ja sen lisäksi on olemassa muita kofaktoreita, kuten sinkki, rauta ja biotiini, jotka vaikuttavat terveyteen. Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin D-vitamiinin ja sen kofaktorien vaikutuksia yleiseen terveyteen.

Mikä on D-vitamiini?

D-vitamiini on tärkeä ravintoaine, joka tukee monia kehon toimintoja, kuten henkistä ja fyysistä terveyttä. Monet tunnistavat D-vitamiinin aurinkovitamiiniksi, koska sitä syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Siksi lääkärit suosittelevatkin kohtuullista auringossa oleskelua päivittäin, jos se vain on mahdollista. Valitettavasti Suomessa se onnistuu vain kesäisin, jos silloinkaan. Onneksi aurinko ei ole kuitenkaan ainoa D-vitamiinin lähde.

D-vitamiinia voi saada myös monista eri ruoista, ja sen yleisimmät muodot ovat D2- ja D3-vitamiinit. Vaikka sitä voi saada ravinnosta, emme usein saa sitä tarvitsemaamme määrää, joten moniin ruokiin, kuten maitoon, muroihin ja appelsiinimehuihin, on lisätty D2-vitamiinia.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini on erittäin tärkeä keholle, ja monet kärsivät sen puutoksesta täysin tietämättään. Siksi lääkärit ja lääketieteen ammattilaiset ovat tulleet asiasta entistä tietoisemmiksi.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka imeytyy rasvan mukana ruokavaliosta ja varastoituu maksaan sekä rasvakudoksiin. Tärkein tehtävä sillä on edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä kehossamme, jotka ovat molemmat tärkeitä ravintoaineita luustolle. Koska ihosi tuottaa D-vitamiinia auringonvalon toimesta, sitä ei pitäisi niinkään kutsua aurinkovitamiiniksi, vaan aurinkohormoniksi.

D-vitamiinin kofaktorit ja niiden merkitys terveydelle

D-vitamiinin tehtävä kehossa on tärkeä, mutta sen toimintaa varten tarvitaan myös muita ravintoaineita, joita kutsutaan kofaktoreiksi. Kofaktorit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka auttavat D-vitamiinia toimimaan kehossa. Suurin osa näistä kofaktoreista saadaan ruokavaliosta.

Magnesium

Magnesium on yksi tärkeimmistä D-vitamiinin kofaktoreista. Se auttaa D-vitamiinia kulkeutumaan kudoksiin sitoutumalla sen kuljetusproteiineihin. Magnesium on myös synerginen D3-vitamiinin kanssa ja lisää sen hyötyjä jopa 30 %. Kalsiumia tarvitaan myös D-vitamiinin toiminnan tueksi. D-vitamiini auttaa kalsiumin imeytymistä, mikä puolestaan edistää luuston terveyttä.

K2-vitamiini

K2-vitamiini on myös tärkeä kofaktori D-vitamiinin toiminnalle. Se auttaa kalsiumia siirtymään luiden ja hampaiden mineralisaatioon sen sijaan, että se kertyisi verisuoniin. K2-vitamiinia löytyy fermentoiduista maitotuotteista, kuten juustosta, sekä vihreistä kasviksista, kuten pinaatista, ruusukaalista ja lehtikaalista. Naudanmaksassa on erityisen paljon K2-vitamiinia – jopa 11 mg 100 grammaa kohden.

Monet ravintolisät yhdistävät D3- ja K2-vitamiinit, joten niiden yhteiskäyttö voi auttaa varmistamaan, että elimistö saa tarpeeksi kumpaakin ravintoainetta. Suosittelemme kuitenkin aina konsultoimaan lääkärin kanssa ennen ravintolisien käyttöä.

Mitä terveysvaikutuksia D-vitamiinilla on?

D-vitamiinilla on lukuisia terveysvaikutuksia, sillä se tukee kehomme 30 000 geenin joukosta yli 2 000. D-vitamiinin puutos on myös yhdistetty jopa 200 erilaiseen sairauteen, joten oman D-vitamiinitason ylläpitäminen optimaalisella tasolla on hyödyllistä terveyden kannalta.

D-vitamiinilla on esimerkiksi seuraavia terveysvaikutuksia:

 1. Luuston terveys: D-vitamiini auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia ja fosforia, jotka ovat tärkeitä luuston terveydelle.
 2. Immuniteetin vahvistaminen: D-vitamiini auttaa immuunijärjestelmää torjumaan infektioita ja tulehduksia.
 3. Sydämen terveys: D-vitamiinin puutos on yhdistetty sydäntautien riskin kasvuun.
 4. Verensokerin hallinta: D-vitamiini auttaa säätelemään insuliinin eritystä ja verensokerin tasapainoa.
 5. Masennuksen ehkäisy: D-vitamiinin puutos voi liittyä masennukseen ja mielialan häiriöihin.
 6. Syövän ehkäisy: Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden D-vitamiinin riittävän saannin ja eräiden syöpien ehkäisyn välillä.
 7. Terveen ihon ylläpito: D-vitamiinilla on tärkeä rooli ihon terveydessä, ja terve iho on yksi tekijä terveiden hiusten kasvulle. D-vitamiinin puutos voi johtaa hiustenlähtöön ja siksi monet hiusvitamiinit sisältävät juuri D-vitamiinia.

D-vitamiinin tärkeys terveydelle on suuri, erityisesti suomalaisten kannalta. Tutkijat ovat havainneet, että D-vitamiinin puutos voi olla yhteydessä autoimmuunisairauksiin, heikentyneeseen libidoon, erektiohäiriöihin, endometrioosiin, liikalihavuuteen, tyypin 1 diabetekseen, hedelmättömyyteen, ennenaikaiseen synnytykseen, sydän- ja verisuonitauteihin, allergioihin, osteoporoosiin, syöpään, ihottumaan, psoriakseen ja moniin muihin sairauksiin.

D-vitamiinin puutoksesta kärsivät erityisesti ne, jotka eivät saa riittävästi auringonvaloa päivittäin. Tämä koskee erityisesti pohjoisessa ilmastossa asuvia, kuten suomalaisia, sekä niitä, jotka asuvat saastuneissa kaupungeissa. Myös sisätiloissa työskentelevät, kuten toimistotyöläiset, kuuluvat riskiryhmään. Tummempi-ihoisilla ihmisillä on vaikeampi saada tarvittava määrä D-vitamiinia auringosta.

Ikääntyessä D-vitamiinin tuotanto vähenee jopa neljänneksellä 20-70 ikävuoden välillä. Lisäksi ylipainoisilla henkilöillä on yleensä alhaisempi D-vitamiinitaso kuin normaalipainoisilla henkilöillä. Joissakin sairauksissa keho ei tuota tai käsittele D-vitamiinia tarpeeksi hyvin. On siis tärkeää varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti terveellisten elämäntapojen ja tarvittaessa ravintolisien avulla.

Miten saavuttaa optimaalinen D-vitamiinitaso?

 1. Mittauta omat D-vitamiinitasot: Ensinnäkin on hyvä käydä verikokeissa tarkistaakseen omat D-vitamiinitasot ja CRP-tasot (reagoiva proteiini, joka viittaa yleiseen tulehdukseen kehossa). Tämä kannattaa tehdä vuosittain.
 2. Käytä puhelimen sovelluksia, kuten D Minder, QSun ja Sunday, jotka auttavat seuraamaan saamasi auringonvalon määrää suhteessa ikään, sijaintiin ja ihonväriin.
 3. Liikunta auttaa D-vitamiinia toimimaan kehossa tehokkaasti ja varmistaa, että keho käyttää vitamiinia hyödyksi eikä varastoi sitä rasvasoluihin.
 4. Tasapainoinen ruokavalio yhdessä liikunnan kanssa on tärkeää. Tiettyjä ruoka-aineita, kuten lohta, sardiinia, miekkakalaa, turskan maksaa, naudan maksaa, kananmunan keltuaista, joitain luonnonmukaisesti viljeltyjä sieniä, jogurttia, muroja ja appelsiinimehua, kannattaa sisällyttää ruokavalioon, sillä ne sisältävät runsaasti D-vitamiinia.

On kuitenkin vaikeaa saada suositeltua määrää D-vitamiinia pelkästään ravinnosta. Siksi on tärkeää käyttää myös D-vitamiinilisää ja oleskella ulkona vähintään 30 minuuttia päivässä klo 10 ja 14 välillä, ilman että peittää vartaloa kokonaan vaatteilla tai käyttää liikaa aurinkovoidetta. Jos et voi olla ulkona, harkitse valohoitoa.

On hyvä muistaa, että aurinkovoiteen käyttö vähentää D-vitamiinin tuotantoa jopa 90 %. Siksi voi olla parempi vähentää aurinkovoiteen käyttöä, suojata iho vaatteilla ja hatulla sekä pysytellä varjossa aurinkoisina päivinä.

D-vitamiinilisän käyttöä ei suositella ilman lääkärin suositusta tai testausta, erityisesti jos sinulla on kroonisia tai autoimmuunisairauksia, sillä vitamiinilisän käyttö voi olla haitallista. Muista myös kofaktorit, kuten Omega 3, K2 ja magnesium, ja kysy lääkäriltäsi, tarvitsetko näitä ruokavalioosi.

Tiivistelmä

D-vitamiini on tärkeää luiden, lihasten ja jänteiden vahvistamiselle, sillä se auttaa kalsiumin imeytymistä kehossa. Se vaikuttaa myös merkittävästi kognitiivisiin toimintoihin, mielialaan ja energiatasoihin. Lisäksi D-vitamiini on tärkeä libidolle ja lisääntymiselle, immuunijärjestelmälle ja vastustuskyvylle, ja se auttaa torjumaan monia sairauksia, kuten syöpää, ja siihen on yhdistetty jotkin hiustenlähdön syyt. On tärkeää muistaa, että terve D-vitamiinitaso ei perustu yksinomaan lisäravinteiden käyttöön, vaan se saadaan kolmesta päälähteestä: auringonvalosta, liikunnasta ja ravinnosta.

Picture of Maria

Maria

Maria on ammatiltaan terveydenhoitaja ja lisäksi hän on käynyt läpi ravitsemusterapeutin opinnot. Löydät kaikki Marian kirjoittamat artikkelit täältä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %