Olet varmasti lukenut ja nähnyt videoita siitä, miten ruokasooda on yleisesti käytettävä puhdistusaine kotona. Tuntuu, että se auttaa jokaiseen pinttymään, mitä löytyy liedeltä tai uunista. Oletko milloinkaan ajatellut sitä, että ruokasooda, hiustenlähtö ja syväpuhdistus sopisivat jotenkin yhteen? Ihan turhaa hömppää ei tämäkään ajatus ole, sillä monet erilaiset keittiön kaapista löytyvät tuotteet auttavat joko hiustenlähtöön tai ainakin niiden syväpuhdistukseen.
Miten ruokasooda, hiustenlähtö ja syväpuhdistus liittyvät toisiinsa?
Ruokasoodalla on kummallinen vaikutus saada sekä kakku nousemaan että hiukset syväpuhdistettua. Miten hiustenlähtö siihen liittyy? Hyvin usein päänahassa saattaa olla melkoinen kerros vanhoja jäämiä hiustuotteista, kuollutta ihosolukkoa sekä kerros päänahan omaa rasvaa.
Jos sitä kerrosta ei saa mitenkään järkevästi poistettua, tulee se tilanne, että kasvavat hiukset jäävät tuon inhottavan kerroksen alle eivätkä pääse kasvamaan normaaliin tapaan. Jos tilanteeseen ei tule apua, niin silloin vähitellen hiustuppi jää kokonaan ‘pois käytöstä’ eikä hius kasva siinä enää.
Ruokasoodaa voi annostella shampoon joukkoon, jolloin se poistaa sekä hiuksista että päänahasta kaikki tarpeettomat jäämät ja molemmista tulee puhtaat. Näin ruokasooda, hiustenlähtö ja syväpuhdistus liittyvät näppärästi toisiinsa. Perehdytään asiaan kuitenkin hiukan tarkemmin.
Ruokasoodaa hiusten pesussa
Lähdetään ensin liikkeelle siitä, että jokapäiväiseen käyttöön ruokasoodaa ei kannata ottaa. Vaikka shampoo, jota normaalisti käytät, olisikin mietoa, niin ruokasooda puolestaan on varsin tehokas puhdistaja. Liian tehokkaan puhdistuksen ansiosta päänahka voi kuivua liikaa eikä sen oma rasvan tuotanto enää toimi odotetulla tavalla.
Jotta saisit hiukset kasvamaan parhaalla mahdollisella tavalla, niin luontainen päänahan öljy on paras aine pitämään hiuspohjan kosteana. Tärkeintä on, että ruokasooda hiusten pesussa on mukana vain silloin tällöin. Jos käytät todella paljon muotoilutuotteita, niin silloin soodapesu olisi hyvä tehdä parin viikon välein.
Ruokasooda, hiustenlähtö ja syväpuhdistus on kombinaatio, jota ei siis kannata ylimitoittaa ja käyttää aina, kun hiukset tuntuvat likaisilta. Sen käytössä on oltava hyvin tarkka, sillä käytännössä se on natriumvetykarbonaattia.
Mikä on hiuksille sopiva pH?
Jos katsotaan tarkemmin sitä, millainen pH-tasapaino sopii hiuksille, niin sen pitää olla normaalin pesun aikana sama tai lähes sama kuin hiuksilla tai päänahalla.
Hiusten ja päänahan pH arvo on hiukan happaman puolella:
- Hiusten pH arvo on noin 3,7
- Päänahan pH arvo on noin 5,5
Ruokasooda sen sijaan on pH arvoltaan 9 eli se on emäksinen. Tästä syystä sitä ei käytännössä voi käyttää liian usein hiustenpesussa, vaikka ruokasooda, hiustenlähtö ja syväpuhdistus onkin hyvä kombinaatio.
Onko ruokasooda hiustenlähtö -tilanteessa paras apu?
Ensinnäkin on muistettava se, että hiustenlähdön syyt ovat hyvin moninaiset ja luonnollisesti kaikkeen ei ruokasooda tehoa. Se puhdistaa päänahan erittäin hyvin, mutta toisaalta liiallinen käyttö voi kuivattaa hiuspohjaa, jolloin hilse tulee riesaksi. Myöskään kuiva päänahka ei ole paras mahdollinen kenellekään.
Lisäksi on muistettava se, että hilse voi johtua monesta eri syystä. Sen väri kertoo, onko kyseessä kuiva päänahka vai rasvaisuudesta johtuva kellertävä sekä laattamainen hilse. Tähän jälkimmäiseen ruokasoodalla peseminen voi olla hyvä vaihtoehto, mutta ei kovin usein.
Välttämättä apua ei ruokasooda hiustenlähtö -tilanteessa anna, mutta yksi kokeilu ei luonnollisesti vielä tee paljonkaan harmia hiuspohjalle. Syy sille, miksi hiukset lähtevät, kannattaa aina selvittää asiantuntijan avulla, sillä silloin siihen löytyy kaikkein helpoimmalla tavalla apua.
Kosteutta ja puhtautta tasapainoisesti
Se, mitä hiukset tarvitsevat, niin kosteutta ja puhtautta tasapainoisesti. Hyvän kosteuden lähteen esittelimme jonkin aika sitten, kun kerroimme, että rosmariinivesi hiuksille on eräänlainen taikajuoma. Se on hellävarainen, joten se sopii hyvin käytettäväksi ruokasooda hiusten pesun jälkeen.
Rosmariinivesi sopii ruokasooda pesun yhteyteen siksi, että siinä missä tehokas pesu saattaa aiheuttaa takkuuntumista hiuksille, rosmariiniveden avulla saa helposti avattua turhat takut repimättä hiuksia yhtään enempää.
Olemme myös esitelleet useampia öljyjä, jotka tekevät hyvää päänahan terveydelle, joten luontaisten tuotteiden kanssa hiusten ja päänahan hoito tulee myös huomattavasti halvemmaksi ja toisaalta myös helpommaksi.
Korvaako ruokasooda hiustenlähtö shampoon?
Jos päänahka on hyvin kuiva, niin silloin ei korvaa ruokasooda hiustenlähtö shampoota. Totesimme jo aikaisemmin, että ruokasooda hiusten pesu toimii aina silloin tällöin. Se on kuorivat tuote, joka poistaa päänahasta kaiken turhan lian. Se poistaa sen todella tehokkaasti, joten päänahan ollessa arka, sen käyttöä kannattaa miettiä tarkoin.
Hyvää ruokasoodassa on ehdottomasti se, että siinä ei ole mitään tarpeettomia lisäaineita. Jos shampoo tuntuu sellaiselta, että se ei puhdista tai se kuivattaa päänahkaa, kannattaa tarkoin lukea, mitä se sisältää. Siellä voi olla sellaisia ainesosia, joita et tarvitse tai jotka ärsyttävät päänahkaa.
Lisäksi miedoksi sanotut shampoot puolestaan eivät välttämättä puhdista jäämiä päänahasta ja siksi on hyvä ottaa käyttöön paremmat esimerkiksi juuri kotikonstit. Päivittäinen pesu on kaikkein pahinta päänahalle, sillä sen oma öljyn tuotanto häiriintyy jatkuvasta pesusta.
Miten annostella ruokasoodaa?
Ruokasoodaa ei kannata käyttää kohtuuttomia määriä vaan pesuun riittää puoli teelusikallista. Tietenkin siihen vaikuttaa se, kuinka pitkät hiuksesi ovat. Ruokasooda sekoitetaan shampoon joukkoon ja annetaan vaikuttaa hiuksissa noin 10 minuuttia. Sen jälkeen hiukset on huuhdeltava huolellisesti.
Jos haluat varmistaa, että päänahka tulee vielä kostutettua, niin valmista myös rosmariinivettä ja lisää se hiuksiin hoitoaineen tavoin. Sitä ei edes tarvitse huuhtoa pois. Usko tai älä, mutta se edes juurikaan tuoksu hiuksissa.
Shampoon korvaaminen kokonaan ruokasoodalla on varsin kova juttu ja sitä sinun kannattaa harkita hyvin tarkoin. Kestää kuitenkin aikansa, ennen kuin päänahka tottuu siihen.