Telogeeninen hiustenlähtö, eli telogen effluvium, on yleinen syy hiustenlähtöön. Se johtuu yleensä joko fyysisestä tai psyykkisestä stressistä ja on yleistä etenkin raskauden yhteydessä. Se siis eroaa esimerkiksi toisesta yleisestä hiustenlähdön syystä, eli miestyyppisestä kaljuuntumisesta, joka johtuu mieshormonien ja perimän yhdistelmästä.
Tällä sivulla kerromme sinulle tarkemmin tästä hiustenlähdön tyypistä, kuten sen syistä, hoidosta ja ennusteesta.
Telogen effluvium on yleisin syy hiusten harvenemiseen sekä äkilliseen hiustenlähtöön. Se myös on androgeenisen alopecian, eli perinnöllisen hiustenlähdön, jälkeen toiseksi yleisin hiustenlähdön muoto ylipäätään. Telogeeninen hiustenlähtö voi olla kyseessä silloin kun hiuksia lähtee tasaisesti ja nopeasti eri puolilta päänahkaa. Se on koko pään kattava hiustenlähdön muoto, joka johtuu fyysisestä tai psyykkisestä stressistä.
Telogeenisessä hiustenlähdössä päänahan karvatupet eivät surkastu vaan ne viettävät normaalia pidemmän lepovaiheen seurauksena stressireaktiosta. Tämän vuoksi hiuksia putoilee joko lähes heti tai viiveellä. Hiustenlähtöä voikin edeltää vaikkapa 2–4 kuukautta aiemmin tapahtunut fyysinen ja voimakas stressitilanne, kuten vamma, synnytys tai vaikea infektio.
Tämä hiustenlähdön muoto aiheuttaa vain väliaikaista hiustenlähtöä. Tunnettuja telogeenisen hiustenlähdön aiheuttajia ovat muun muassa suuri leikkaus, vaikea synnytys, henkinen stressi, raudan tai sinkin puutos, aliravitsemus, raju ruokavaliomuutos, tuberkuloosi, HIV, kilpirauhasen vajaatoiminta ja tietyt lääkkeet.
Hiusten kasvukiertoon liittyy kolme eri vaihetta, jotka ovat anageenivaihe, katageenivaihe ja telogeenivaihe. Telogeenisessa hiustenlähdössä hiustuppien kasvuvaihe, eli anageenivaihe päättyy liian aikaisin, jolloin hiukset siirtyvät katageenivaiheeseen, joka on noin 10–20 päivää kestävä välivaihe. Sen kautta hiukset siirtyvät telogeenivaiheeseen, eli lepotilaan, jolloin ne eivät kasva.
Normaalisti hiustupet vaihtelevat 2–8 vuotta kestävän anageenivaiheen sekä 4–6 viikkoa kestävän telogeenivaiheen välillä. Hiuksista peräti 90–95 % on anageenivaiheessa. Lopuista hiuksista lähes kaikki loput ovat telogeenivaiheessa ja vain murto-osa on katageenivaiheessa. Telogeenisessa hiustenlähdössä hiuksilla taas on normaalia pidempi lepovaihe.
Telogeenisessa hiustenlähdössä lepovaiheeseen siirtyneet hiukset saavuttavat irtoamisvaiheen kolmesta neljään kuukauden kuluessa. Tämän vuoksi hiuksia alkaa lähteä vasta kuukausien kuluttua sen jälkeen kun hiustenlähdön laukaissut tapahtuma on jo tapahtunut.
Akuutin telogeenisen hiustenlähdön ennuste on hyvä. Yleensä hiustenkasvu palautuu kuuden kuukauden kuluessa. Joskus hiustenlähtö voi kuitenkin jatkua jopa vuosia. Tällöin kyseessä on krooninen telogeeninen hiustenlähtö, jota esiintyy enimmäkseen vain keski-ikäisillä naisilla. Tämän tyyppinen hiustenlähtö ei kuitenkaan ole yleistä.
Hiustenlähtö ei ole tällöin useinkaan voimakasta, mutta se voi jatkua vuosia. Krooninen telogeeninen hiustenlähtö voi myös joskus edeltää androgeneettistä alopeciaa.
Telogen effluvium ei kuitenkaan ole perinnöllistä, eli vaikka lähisukulaisellasi olisi ilmennyt telogeeninen hiustenlähtö, ei sinun tarvitse olla huolissasi. Kannattaa myös muistaa, että tämä sairaus voi vaikuttaa keneen vain, iästä ja sukupuolesta riippumatta.
Suurin osa tämän hiustenlähdön muodon tapauksista myös vaikuttaa vain alle 50 prosenttiin henkilön hiuksista.
Telogeeniseen hiustenlähtöön ei ole varsinaista lääketieteellistä hoitoa tai lääkkeitä, joilla hiusten kasvua voisi nopeuttaa. Hyvä uutinen telogeenisestä hiustenlähdöstä kärsiville on kuitenkin se, että hiukset kasvavat yleensä itsestään takaisin, eli hiustenlähtö on vain väliaikaista.
Vaikka parannuskeinoa ei ole, telogeeniseen hiustenlähtöön suositellaan usein tasapainoista ruokavaliota, jolloin keho saa tarvittavia ravintoaineita. Telogeeninen hiustenlähtö hoito voi olla oikeanlaisen ruokavalion noudattamisen lisäksi myös oikeanlaisen hiustenhoitorutiinin noudattamista, joka auttaa omia hiuksia toipumaan. Valitse siis juuri omalle hiuspohjallesi ja hiuksillesi sopivat hoitotuotteet, kuten shampoo hiustenlähtöön, jotta hiuksesi voivat mahdollisimman hyvin.
Minoksidiilin on myös tutkittu pidentävän hiusten kasvuvaihetta, eli anageenivaihetta, ja tästä hiustenlähdön muodosta kärsiviä kehotetaan myös välttämättän lepovaiheen, eli telogeeninvaihteen, aikaansaavia lääkkeitä. Niitä ovat muun muassa kilpirauhashormonien toimintaa häiritsevät lääkkeet sekä beetasalpaajat ja verenohentajat.
Telogen effluvium saa hiuksia irtoamaan, mutta hiustenlähtö ei ole samanlaista kuin monen muun sairauden tapauksessa. Telogeeninen hiustenlähtö harventaa hiuksia yleisesti. Tämän tilan aiheuttamaa hiusten harvenemista voikin olla aluksi jopa vaikea huomata, mutta se voi olla myös hyvin äkillistä ja hiuksia voi esimerkiksi lähteä tukoittain yhdellä kertaa. Saatat myös vain huomata jossain vaiheessa, että jakauksesi näyttää leveämmältä kuin tavallisesti tai poninhäntäsi on ohuempi.
Esimerkiksi androgeeninen alopecia, eli perinnöllinen hiustenlähtö, taas aiheuttaa vetäytyvän hiusrajan sekä hiusten ohenemisen päälaella. Pelkän hiusten harventumisen tyylin perusteella ei kuitenkaan voi tietää, onko kyseessä telogeeninen hiustenlähtö.
Telogen effluvium kestää useimmiten noin puoli vuotta, mutta voi kestää pidempäänkin. Hiusten takaisinkasvu taas kestää pidempään; noin 12–19 kuukautta. Hiusten kasvu palautuu yleensä itsestään melko lyhyessä ajassa, mutta joskus sairaus voi myös olla krooninen ja kestää jopa vuosia. Kroonista telogeenistä hiustenlähtöä esiintyy kuitenkin enimmäkseen vain keski-ikäisillä naisilla.
Anagen effluvium, eli anageeninen hiustenlähtö, ja telogen effluvium, eli telogeeninen hiustenlähtö, eivät ole sama sairaus. Ne eroavat toisistaan sen suhteen, missä hiusten kasvukierron vaiheessa hiukset irtoavat. Telogeenisestä hiustenlähdöstä kärsiessä hiukset irtoavat hiusten kasvukierron irtoamisvaiheen, eli telogeenivaiheen, aikana. Anageenisen hiustenlähdön aiheuttama hiustenlähtö taas tapahtuu hiusten kasvuvaiheen, anageenivaiheen, aikana.
Telogeeninen hiustenlähtö tapahtuu äkillisenä hiustenlähtönä noin kolmen kuukauden kuluttua hiustenlähdön laukaisseesta tapahtumasta, mutta anagen effluviumin aiheuttamaa hiusten harvenemisena ilmenee vain muutaman päivän kuluttua hiustenlähdön laukaisseesta tapahtumasta. Yleisin anageenisen hiustenlähdön aiheuttajia ovat sädehoito ja kemoterapia.
Hiustenlähdön sairausdiagnoosin voi tehdä vain lääkäri. Aina kun hiuksia alkaa lähteä normaalia enemmän, tulisi varata aika lääkärille. Voi olla mahdotonta määrittää itse, mistä syystä oma hiustenlähtö johtuu ja lisäksi joskus hiustenlähdön takana voi myös olla vakava sairaus tai terveysongelma, joka vaatii hoitoa.
Tosin vähemmänkään vakava terveysongelma, kuten päänahan ongelma, ei välttämättä taltu itsestään ilman lääkärin apua.
Telogeenisen hiustenlähdön jälkeen hiukset kasvavat yleensä vuoden aikana takaisin. Hiusten kasvatus voi kuitenkin tuottaa päänvaivaa kun päässä on hiuksettomia kohtia ja osa hiuksista on myös selvästi lyhyempiä kuin toiset. Seuraavista vinkeistä voi olla apua ajanjaksolle, jolloin kasvatat hiuksiasi takaisin.
Hiusten leikkaamista lyhyemmiksi kannattaa harkita. Lyhyet hiukset nimittäin ovat kevyemmät, jolloin niissä on enemmän volyymiä, joka saa hiukset näyttämään paksummilta. Näin hiustenlähdöstä kärsineet alueet myös kasvavat tasaisemmin saman pituisina kuin muutkin hiukset, jos päätät kasvattaa pitkät hiuksesi takaisin.
Hiuksia ei myöskään tarvitse leikata hyvin lyhyeksi, kuten siiliksi. Esimerkiksi polkkatukkakin voi auttaa peittämään harventuneita hiuksia.
Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä paitsi hiuksien myös koko kehon terveyden kannalta. Hiusten hyvinvointi myös lähtee sisältäpäin, joten hiuksia sisältäpäin ravitseva ruokavalio auttaa hiuksia kasvamaan uudelleen hyvinvoivina ja vahvoina. Se myös ehkäisee telogeenista hiustenlähtöä, sillä telogeeninen hiustenlähtö voi olla alun perinkin aiheutunut huonon ruokavalion takia. Ruokavalioon kannattaa sisällyttää täysjyvää, terveellisiä rasvoja, vähärasvaisia proteiineja sekä hedelmiä ja vihanneksia.
Hiuksille tarkoitetut lisäravinteet ovat myös loistava tapa varmistaa, että hiukset saavat kaikkia niitä ravintoaineita, joita tarvitaan hiusten uudelleen kasvamiseen. Ne eivät kuitenkaan koskaan korvaa terveellistä ruokavaliota, joten pidä huoli myös ruokavaliostasi.
Vielä päässä olevista hiuksista kannattaa pitää hyvää huolta uusia hiuksia kasvattaessa. Näin voi muun muassa estää hiusten katkeilun, joka pahentaa hiusten harventumista entisestään. Hiukset myös pysyvät hyväkuntoisina ja kauniina kun niitä ei rasita liikaa kuumilla muotoiluvälineillä.
Kihartimia, hiustenkuivaajia ja suoristusrautoja kannattaa siis välttää niin paljon kuin mahdollista. Mikäli kuitenkin haluat käyttää lämmöllä toimivia laitteita hiusten muotoiluun, kannattaa niiden kanssa käyttää hyvää lämpösuojaa.
Stressi voi olla syypää omaan hiustenlähtöön, jolloin tämän syypään poistaminen on paras tapa saada hiukset kasvamaan. Stressin hallintaan on monia erilaisia tapoja. Kokeile esimerkiksi liikuntaa, meditointia, päiväkirjan pitämistä tai vaikkapa musiikin harrastamista.
Hiusväri tai vaalennus usein vaurioittaa hiuksia, mikä johtaa hiusten katkeiluun. Mikäli et halua lopettaa värjäystä tai vaalennusta kokonaan, voit yrittää pidentää aikaväliä värjäysten tai vaalennusten välillä. Hiuksia värjätessä tai vaalentaessa säännöllisesti kannattaa myös käyttää tasaisin väliajoin runsaasti proteiineja sisältävää syvähoitoa.
Hiusten hoitaminen oikein auttaa hiuksia pysymään kauniina ja vahvoina. Valitse omalle hiustyypillesi sopivat hoitotuotteet ja käsittele hiuksiasi hellävaraisesti. Esimerkiksi jopa sillä kuinka harjaa hiuksia, voi olla suuri vaikutus, jos kärsii telogeenisesta hiustenlähdöstä. Hiukset kannattaa harjata varovasti aloittamalla harjaus latvoista ja siirtymällä vähitellen hiusjuuria kohti. Se auttaa minimoimaan hiusten katkeilua harjauksen aikana.
Lisäksi hiuksille voi olla hyväksi käyttää harjaa, joka on suunnattu erityisesti märkien hiusten harjaamiseen.
Vaikka hiustenlähdön oireet sopisivat telogeeniseen hiustenlähtöön, voi hiustenlähdölle olla monia muitakin syitä. Kannattaakin muistaa, että oikean diagnoosin voi tehdä vain lääkäri. Etenkin seuraavat asiat voivat saada hiukset irtoamaan samaan tapaan kuin telogen effluviumin aikana:
Lue myös seuraavat oppaat:
Jotta oppisit ymmärtämään paremmin hiustenlähtöä ja syitä sen takana, olemme kirjoittaneet sitä varten noin 100 sivuisen kirjan. Voit ladata e-kirjamme ilmaiseksi alla olevan linkin kautta.
Hiustenlähtö saattaa säikäyttää etenkin, jos hiuksia irtoaa suuria tuppoja kerrallaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että telogen effluvium ei ole vaarallinen tila ja se on ohimenevää. Monet tavalliset asiat, kuten synnytys, korona, infektio, raudan puutos tai yleinen stressi voivat saada hiukset putoamaan väliaikaisesti päästä.
Kannattaa silti muistaa, että lähtipä hiuksia mistä syystä tahansa, täytyy syy aina selvittää lääkärin avulla. Joskus hiustenlähdön takana voi nimittäin olla hyvin vakava terveysongelma.
Hiusten irtoaminen voi myös aiheuttaa ahdistusta. Muiden tilasta kärsivien telogeeninen hiustenlähtö kokemuksia kannattaa tällöin hyödyntää, sillä niistä saa vertaistukea ja jopa vinkkejä vaikkapa uusien hiusten kasvatukseen. Telogen effluvium kokemuksia on yllättävän monella, sillä se on yksi yleisimpiä hiustenlähdön muotoja.
Telogen effluvium aiheuttaa väliaikaista hiustenlähtöä. Hiusten kasvu palautuu yleensä kuuden kuukauden kuluessa.
Telogen effluvium on hyvin usein fyysisen tai psyykkisen stressin aiheuttama ohimenevä tila. Se ei itsessään ole vakava, mutta sen laukaiseva tekijä, kuten vamma tai huono ruokavalio, voi olla vakavaa.
Telogen effluviumiin ei ole varsinaista hoitokeinoa, mutta tila menee yleensä ohi itsestään ja hiusten kasvu palautuu ennalleen. Uusien hiusten kasvuun voi kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi terveellisen ruokavalion avulla.
Saa meidän ilmainen e-kirjamme ja kuukausittainen uutiskirjeemme, josta löydät vinkkejä ja inspiroivia kokemuksia.