Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiustensiirtometodit

Kuinka hiussiirto suoritetaan eri metodeja käyttäen?

Lyhyt opas hiustensiirrossa käytettäviin metodeihin

Yksi mieltä askarruttava asia ennen päätymistä hiustensiirtoon, on varmasti se, miten hiussiirto onnistuu eri metodeilla. Päätimme koota menetelmistä myös oman tietopaketin, jossa kerromme sinulle tarkemmin, millaisia menetelmiä on olemassa ja mitä kirurgisen toimenpiteen aikana kussakin menetelmässä tapahtuu. Menetelmään tosin vaikuttaa moni asia ja sitä ei itse pysty valitsemaan. Mutta mitä paremmin tunnet ne etukäteen, sitä helpompi sinun on konsultoida toimenpiteen tekevän klinikan lääkärin kanssa ja ymmärtää, miksi valittu menetelmä on sinulle parempi kuin joku toinen.

Hiustensiirto parantaa ulkonäköä sekä ehdottomasti itseluottamusta. Se sopii miehille, joilla on miesten kaljuuntumista sekä naisille, joilla on ohenevat hiukset. Kuka tahansa voi haluta toimenpiteen, jos on menettänyt hiuksia palovamman tai päänahan loukkaantumisen vuoksi. Sen sijaan hankalampia tapauksia ovat naisilla yleinen hiustenlähtö koko päänahassa tai kenellä tahansa se tilanne, jossa hiusten sivustoissa ei ole tarpeeksi luovuttajia. Ongelmia tulee myös henkilöille, joille muodostuu paksut, kuituiset arvet loukkaantumisen tai leikkauksen jälkeen. Ja tietysti tilanteessa, jossa hiustenlähtö johtuu lääkityksestä, kuten esimerkiksi solunsalpaajista.

Turkin parhaat klinikat

IdealofMeD

  • #1 Klinikka Turkissa (4,60 / 5,00)
Suositeltu

Asmed

  • #2 Klinikka Turkissa (4,20 / 5,00)

Cosmedica

  • #3 Klinikka Turkissa (4,00 / 5,00)

Kulmakarvojen ja parran istutus

Menetelmät eivät jää pelkästään hiustensiirtoon vaan mahdollisia toimenpiteitä voidaan tehdä sekä kulmakarvoille että parralle. Kulmakarvojen istutus on tärkeä toimenpide silloin, jos jokin onnettomuus tai sairaus on vienyt osan tai kaikki kulmakarvat. Monella meistä on vilkas sosiaalinen elämä ja silloin yritetään näyttää mahdollisimman hyvältä. Toimenpiteenä istutus kestää pari tuntia. Kulmakarvat istutetaan niskasta otettavista hiuksista, joten niiden kasvu on paljon nopeampaa kuin kulmakarvojen yleensä. Siksi niitä on leikattava, että ne näyttävät mahdollisimman luontevilta. Ne istutetaan oikeaan kulmaan, jotta ne lähtevät kasvamaan kuten niiden pitääkin. Paras tulos saadaan silloin, kun olet miettinyt etukäteen, millaiset kulmat itsellesi haluat. Klinikoilla on yleensä tarjolla kuvia kaarevuudesta ja muodoista, joihin voit tutustua jo etukäteen.

Parran istutus tehdään FUE -menetelmällä ja samalla tavoin kuin kulmakarvojen kohdalla, hiusjuuret poimitaan niskasta yksitellen. Myös tässä toimenpiteessä on tarkkaa se, että hiusjuuret istutetaan saman suuntaisesti kuin partakin. Sinun tärkein tehtäväsi onkin suunnitella valmiiksi, miten tuuhean parran haluat tai millaisen rajan parrallesi. Niiden pohjalta klinikka pystyy suunnittelemaan tarkemmin toimenpiteen. Konsultaatiossa on selvitetty, millainen toimenpide sinulle on ja kuinka paljon siirrännäisiä tarvitaan. Siirrännäisten määrä myös ratkaisee operaation hinnan. Tämäkin toimenpide suoritetaan kasvojen alueelle, joten kirurgi haluaa hyvin tarkasti tietää terveydentilasi. Myöskään konsultaatiossa on syytä olla parta ajamatta, että kirurgi näkee selvästi, mihin suuntaan partasi kasvaa.

Miten hiussiirto suunnitellaan?

Mistä tässä oikeastaan on kysymys? Hiussiirto on kirurginen toimenpide, jossa karvatupet otetaan esimerkiksi takaraivolta ja siirretään kaljuuntuvaan osaan. Nämä hiussiirteet sisältävät follikkelia eli hiuksen juurituppia. Koska ne ovat geneettisesti vastustuskykyisiä hiustenlähdölle, ne voidaan istuttaa kaljuuntuvaan kohtaan päänahassa. Siirteiden määrään vaikuttaa se kuinka suuri alue on kaljuuntunut. Ja vielä sen voi todeta, että hiusten määrä ei lisäänny, vaan niitä siirretään paikasta toiseen. Hiuksethan kasvavat luonnostaan ryhminä eli keskimäärin 1-4 hiusta per ryhmä, ja siirroissa pyritään tietysti siirrot tekemään niiden luonnollisina ryhminä.

Kun suunnittelee hiustensiirtoa, on hyvä jo itse alustavasti miettiä miten laajalle alueelle hiuksia haluaa. Monesti ei ole järkevää tavoitella jotakin nuoruuden aikaista tilannetta, vaan suunnitella järkevästi, miltä raja tulisi näyttämään, kun ikää tulee lisää. Periaatteessa jonkinlainen kompromissi on paras ratkaisu ja siinä useimmiten säästyy suuremmilta pettymyksiltä. Tärkeintä on kuitenkin se, että on ajatellut asiaa ja luonut mielikuvaa, miltä näyttää toimenpiteen jälkeen, kun hiukset kasvavat. Silloin on myös helpompi konsultoida kirurgin kanssa aiheesta. Tällä hetkellä siirteet pyritään istuttamaan paikalleen siinä kulmassa, missä hiukset muutenkin kasvavat, jotta tulos näyttäisi mahdollisimman luonnolliselta.

Hae klinikoilta ilmainen hinta-arvio hiustensiirtoon

Milloin hiussiirto on mahdollinen?

Nuorille eli noin 20-30 vuotiaille leikkausta suositellaan vain, jos hiustenlähtö on jo hidastunut ja tasaantunut sekä jos sen eteneminen on ennustettavissa. Liian aikaisin tehty leikkaus saattaa vuosia myöhemmin näyttää luonnottomalta. Kun henkilö vanhenee, niin hiusraja saattaa näyttää reunoilta suorastaan viivamaisen tiheältä ja sen jälkeen voi olla kaljuutta. Mikäli kaljuuntuminen vielä etenee vauhdilla, on syytä odotella ennen kuin on oikea hetki hoitaa asia kuntoon. Mutta kuten kaikissa muissakin asioissa, parasta on konsultoida klinikan kanssa. Konsultaatio on monissa tapauksissa täysin ilmainen ja lääkärillä on hyvä näkemys asiassa.

Paras lopputulos tulee silloin, kun sekä siirto- että vastaanottoalueen hiukset ja iho on samanväriset. Onnekkaita ovat myös ne henkilöt, joilla on luonnostaan kiharaan taipuvat hiukset. Lopputulokseen vaikuttaa myös se, paljonko siirrettävää materiaalia on olemassa. Jos sitä on vähän ja kalju alue on iso, silloin tarve ja materiaalin määrä eivät kohtaa eikä lopputulos välttämättä ole sitä, mitä on itse odottanut. Tämäkin selviää konsultaatiossa, joten sitä ei kannata stressata etukäteen. Monesti ennen ja jälkeen kuvissa näkyvät hyvät tulokset, mutta myös hiusten silkkisyys ja ohuus vaikuttavat lopputulokseen. Usein suomalaisilla on varsin ohuet hiukset suhteessa esimerkiksi muihin eurooppalaisiin. Niistä ei tule tuuheita myöskään operaatiossa.

Myös hiustensiirto naisille on mahdollista. Naisilla esiintyvä ongelmia ovat hiusrajan vetäytyminen sekä jakaus päälaella saattaa näyttää liian leveältä. Näitä ongelmia ei tarvitse jäädä miettimään pidemmäksi aikaa, vaan konsultaation avulla saat nopeasti selville, onko hiustensiirrosta apua. Syitä hiustenlähtöön on useita ja siksi konsultaatio on syytä tehdä klinikan kanssa. Se on myös muistettava, että ihan jokainen klinikka ei tee siirtoja naisille. Se johtuu siitä, että tehtävä on hiukan haasteellisempi, koska naisten hiuksia ei yleensä ajeta lyhyiksi kuin niskasta, josta karvatupet irrotetaan. Vastaanottava alue jää alkuvaiheessa hyvin piiloon pidempien hiusten alle, joten ne saavat rauhassa kasvaa ja kehittyä toisten hiusten suojassa. Konsultaatiossa kerrot oman mielipiteesi siitä, millaiselta haluat hiustesi näyttävän hiustensiirron jälkeen.

Tarjolla olevat hiustensiirtometodit

Vaikka menetelmää ei itse pääsekään valitsemaan, niin me kerromme niistä täällä tarkemmin. Konsultaatio lääkärin kanssa on helpompaa, kun ymmärtää, mistä tekniikasta on kysymys ja miten eteneminen suositellun tekniikan kanssa käytännössä tarkoittaa. Esittelyssä on tekniikat FUE, FUT ja DHI. FUE hiustensiirto on näistä suosituin, mutta parhaimmaksi mitään tekniikkaa ei kuitenkaan voi nimetä.

FUE hiussiirto

FUE hiustensiirto eli follicular unit extraction on siis kaikkein suosituin hiustensiirtomenetelmä. Se sopii hyvin niille, jotka suosivat lyhyttä hiusmallia, sillä hiussiirto jättää vain pieniä arpia, jotka eivät näy kauan lyhyiden hiusten seasta. Hiukset istutetaan yksi karvatuppi kerrallaan, minkä vuoksi se vie enemmän aikaa kuin esimerkiksi FUT hiussiirto.

FUT hiussiirto

FUT eli Follicular Unit Transplantation, ja tätä kutsutaan myös usein nimellä Strip Method. Tämä menetelmä on yleensä halvempi kuin FUE. Luovuttavaa aluetta ei tarvitse ajaa sängelle ja menetelmä sopii erinomaisesti käytettäväksi tilanteissa, joissa kaljuuntunut alue on varsin suuri. Luovuttavalta alueelta, tavallisesti takaraivolta, leikataan 2-6 kaistaletta siten, että ihoa on karvatuppeineen. Kaistaleiden leveys on 1-2.5 millimetriä. Leikkaushaava yleensä ommellaan tai niitataan umpeen. Näistä kaistaleista erotellaan karvatupet, jotka puolestaan istutetaan leikkauksen aikana kaljuun paikkaan.

Luovuttavalle alueelle jää leveyssuuntainen arpi ja se toki on nähtävissä, jos hiustyyli on kovin lyhyt. Se voidaan kuitenkin tatuoida hyvin piiloon, jos niin haluaa. Arpi saattaa vuotaa leikkauksen jälkeen helpommin kuin FUE-tekniikassa käytetyt pienet mikroarvet ja paraneminen kestää ainakin viikon kauemmin kuin FUE:n pienten arpien jälkeen. Eli luovuttava alue paranee noin 2-3 viikon aikana ja vastaanottava alue parissa viikossa. Vastaanottavaan kohtaan kaljulle tupet istutetaan mahdollisimman pieniin haavoihin ja luonnonmukaiseen hiusten kasvusuuntaan. Istutusta ei saa tehdä liian syvälle eikä toisaalta liian matalallekaan. Istuttamisoperaatio kestää suunnilleen 5-6 tuntia, jolloin saadaan istutettua 2 000-3 000 graftia.

Turvotusta on leikkauksen jälkeen ja sitä on syytä hoitaaa lääkkeellä 3-5 päivän ajan. Ensimmäinen pesu miedolla shampoolla tehdään 2-3 päivän kuluttua. Hiuksia ei saa kammata hiusjuuria myöten, etteivät siirrännäiset irtoa. Hiukset alkavat kasvaa noin 3 kuukauden kuluttua leikkauksen jälkeen ja hyvältä ne näyttävät pisimmillään 18 kuukauden päästä leikkauksesta.

Hiuksia saattaa myös irrota leikkauksen jälkeen, joten siitä ei tarvitse huolestua. Myös arpikudosta irtoaa karvatuppien ympäriltä. Leikkauksen yhteydessä annetaan ohjeet miten istutettua aluetta hoidetaan niin, että kasvu pääsee hyvin nopeasti käyntiin eikä siirrännäisiä tarpeettomasti lähde irti. Tässäkin tekniikassa on riskinsä ja komplikaatioita voi olla, mutta nekin riippuvat hyvin paljon siitä, miten niihin on pystytty varautumaan ja miten paljon potilaasta on ollut saatavilla ennakkotietoa. Mitä taitavampi kirurgi on, sitä vähemmän komplikaatioita esiintyy.

Strip -menetelmä voi ensin alkuun tuntua huomattavan hankalalta, koska siinä otetaan kerralla iso kaistale niskasta ja se ommellaan kiinni operaatiossa. Jos kalju alue on suuri, niin yhdellä kaistaleella saadaan katettua iso alue kerralla. Mikäli ihosi paranee helposti, ei niskasta jää näkyviin arpea juurikaan. Myös niskan hiusten kasvaminen peittää arven hyvin. Lisäksi onnistuminen tällä menetelmällä on hyvä, koska siirrännäisistä 90% lähtee kasvamaan, jollei jopa enemmänkin. Se riippuu siitä, kuinka hellävaroen pystyt siirtoaluetta hoitamaan operaation jälkeen. Tämä menetelmä on myöskin halvempi kuin muut sen vuoksi, että kerralla saadaan otettua iso kaistale hiuksia, josta follikkelit erotellaan hiusten istutusta varten.

DHI hiussiirto

DHI hiussiirto eli Direct Hair Implantation, on tekniikaltaan hyvin samantyylinen kuin FUE. Niiden erona on se toimenpiteen suorittaminen sekä välineistö. Kirurgit, jotka suosittelevat tätä tekniikkaa, uskovat, että tällä on mahdollisuus päästä hyviin lopputuloksiin. Jos verrataan FUE-tekniikkaan, niin DHI helpottaa ensinnäkin kirurgin työtä, mutta sen kanssa toimiminen on myöskin nopeampaa.

Siirteiden keräämiseen on kehitetty oma työkalu ja sen nimi on Choi pen. Työkalussa on ontto neula männällä varustettuna ja sillä saa siirteestä tehtyä juuri sopivan kokoisen. Mitään isoja määriä kudosta ei tarvitse irroittaa päänahasta. Ja tässä menetelmässä ei myöskään aiheudu arpeutumista. Neulan käytöstä jää pään alueelle vain hyvin pieniä haavoja. Tämän työkalun avulla laitetaan myös siirteet yksi kerrallaan potilaan päänahkaan.

Hiuksia ei tarvitse ajaa kokonaan pois luovuttaja-alueelta. Eikä arpeutumista synny juuri lainkaan, koska mitään isoa leikkaushaavaa ei ole tarpeen tehdä. Toipumisaika potilaalla on yleensä huomattavasti lyhyempi ja hän pääsee nopeasti takaisin normaaliin elämään. Hiussiirre istutetaan todella nopeasti sen jälkeen, kun se on kerätty, joten se kestää elossa pidempään kuin millään muulla operointitavalla.Tässä tekniikassa hiuksella on parempi mahdollisuus kasvaa luonnollisena sekä terveemmän näköisenä.

Toipumisaika tässä on lyhyempi kuin muissa tekniikoissa. Päänahka saattaa olla punainen ja turvonnut kuten muissakin menetelmissä, mutta tähänkin pätevät samat neuvot kuin muihinkin leikkauksiin, että hiusten on annettava juurtua ihan kaikessa rauhassa, joten päänahkaa ei pidä kosketella tarpeettomasti.

Uuden tekniikan ansiosta DHI on tietysti kalliimpi kuin FUE ja FUT, mutta tätä mahdollisuutta ei myöskään ole tarjolla joka klinikalla. Tämä menetelmä sopii erityisen hyvin silloin, jos hiustenlähtö on androgeeninen. Sillä voidaan hoitaa sekä naisten että miesten hiustenlähtöä. Lisäksi tämä menetelmä sopii hyvin, jos hiuksen halkaisija on suhteellisen paksu. Jos hiustitheys on alle 40 follikkelia per neliösenttimetri, lähtötilanne on huono. Henkilöille, joiden hiusten väri on lähellä ihon sävyä tai joilla ylipäätään on vaaleat hiukset, hiussiirto onnistuu parhaiten.

DHI vs. FUE ja FUT hiussiirrot

Kaikkien näiden menetelmien idea on sama eli siirrännäiset otetaan päänahan toisesta osasta ja ne istutetaan kaljuuntuvalle alueelle. Yleensä hiuksen otetaan takaraivolta. Kun FUT-operaation yhteydessä kirurgi tekee pitkän ja kapean haavan päänahan takaosaan, siihen syntyvä arpi on havaittavissa. Varsinkin silloin, jos hiukset ovat lyhyet. Jos käyttää pidempää hiusmallia, arpi jää paremmin piiloon. Tämä menetelmä on yleensä nopein ja halvin.

FUE- ja DHI-menetelmissä yksittäiset karvatupet puolestaan poistetaan suoraan päänahasta. FUE:n kirurgi tekee manuaalisesti kanavia päänahkaan hiusten asentamiseksi, kun DHI-tekniikalla kaikki tapahtuu nopeammin tähän tarkoitetun työvälineen eli Choi pen:in avulla. Kuten aikaisemmin jo sanottiin, niin hius pysyy elävänä kauemmin ja lopputulos on luonnollisempi. DHI ja FUE hiussiirto eivät aiheuta samalla tavalla pitkää arpeutumista kuin FUT. Mutta DHI ja FUE kestävät toimenpiteenä kauemmin ja ovat kalliimpia.

DHI:n puolesta puhuvat kirurgit ja yritykset väittävät, että se on edistynein ja tehokkain vaihtoehto. On kuitenkin muistettava, että mitään tutkimusta ei toistaiseksi ole tehty, jossa olisi verrattu lopputuloksia toisiinsa. Jälleen kerran on kuitenkin todettava, että kaikki on paljon kiinni siitä, millainen hiusrakenne potilaalla on, minkä ikäinen hän on ja onko pään iho kuinka kireä. Ja näiden lisäksi on vielä monta muuta seikkaa, joita sivuillamme on lueteltu, jotka pitää ottaa huomioon, kun harkitsee hiustensiirtoa operaationa.

Hiussiirto ja sen sivuvaikutukset eri metodeilla

Yleisesti ottaen hiustensiirto on turvallista ja suhteellisen harvoin aiheuttaa komplikaatioita. DHI ja FUE yleensä vähemmän kuin FUT. Kaksi ensiksi mainittua eivät vaadi niin suuria kirurgisia toimenpiteitä. Anestesia kaikissa on yleensä turvallista, mutta se toki voi aiheuttaa negatiivisia reaktioita joillekin henkilöille. Useimmiten sekin johtuu pelkästään pelosta ja ahdistuksesta kuin herkkyydestä. Infektiota voi ilmetä, mutta vakavana niitä tavataan todella harvoin. Vain alle prosentilla leikkauksessa kävijöille. Shock-hiustenlähtö voi tapahtua 2 kuukauden jälkeen leikkauksesta ja se yleensä viittaa väliaikaiseen hiustenlähtöön hiustensiirron kohdalla.

FUE -menetelmässä sivuvaikutukset ovat suhteellisen vähäiset. Siinä on kuitenkin otettava huomioon se, ettei tämä tapa sovi silloin, jos hiustenlähtö on ollut kovin runsasta. FUE hiustensiirto kestää toimenpiteenä jonkin verran kauemmin, mutta päähän jäävät arvet ovat suhteellisen pieniä eikä niitä hiusten kasvun jälkeen juurikaan huomaa. Kirurgin on tehtävä työ hyvin tarkasti, koska siirteet otetaan yksitellen ja laitetaan paikoilleen vastaanottavaan kohtaan. Toipuminen tästä toimenpiteestä on nopeaa, mutta lopputulosta joutuu odottamaan vuoden verran ennen kuin se on täydellisesti nähtävissä. Toipuminen tapahtuu yleensä vajaassa viikossa ja sen jälkeen pitää olla tarkkana ettei päänahan kutiamisen yhteydessä raavi päänahkaa liikaa.

Ulkonäkö ei tietenkään aina tyydytä vuoden päästä leikkauksesta. Siirteet on istutettava linjaan niin, että se jäljittelee luonnollista hiusten kasvua. Jos istuttaminen on tehty huonosti, se voi johtaa siihen, että ulkonäkö ei vaikuta hyvältä siinä vaiheessa, kun hiussiirteet kasvavat kunnolla. Saadaksesi parhaan mahdollisen ja miellyttävän tuloksen, kannattaa valikoima tutkia tarkkaan, sekä tietenkin myös ennen ja jälkeen saadut tulokset. Aina pitääkin olla hiukan kriittinen, mutta samalla myös avoin uudelle mahdollisuudelle. Konsultaatiossa kannattaa kaikki mieltä painavat asiat kysellä suoraan lääkäriltä.

Hanki ilmainen hiustensiirtokonsultaatio klinikalta heti

Säästä jopa 70 %