Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiusten kasvunopeus

Kuinka hiusten kasvun edistäminen onnistuu

Monia kiinnostaa hiusten kasvatus ja se, mikä on normaali hiusten kasvunopeus. Kuten moni tietää, uuden hiustenkasvun näkeminen voi tuntua tuskastuttavan hitaalta. Hiustenkasvuun yritetäänkin usein vaikuttaa erilaisilla konsteilla, jotta hiukset kasvaisivat nopeammin. Mutta onko hiusten kasvun nopeutus mahdollista? Kerromme sinulle tässä oppaassa kuinka nopeasti hiuksesi voivat kasvaa ja voitko vaikuttaa kasvunopeuteen itse. Kerromme myös mitkä asiat voivat hidastaa hiusten kasvua.

Turkin parhaat klinikat

IdealofMeD

  • #1 Klinikka Turkissa (4,60 / 5,00)
Suositeltu

Asmed

  • #2 Klinikka Turkissa (4,20 / 5,00)

Cosmedica

  • #3 Klinikka Turkissa (4,00 / 5,00)

Hiusten normaali kasvunopeus

Meillä kaikilla on noin satatuhatta hiustuppea, jotka kasvattavat saman määrän hiuksia päähän. Etenkin vanhetessa jotkut hiustupet voivat kasvattaa hiuksia hitaammin tai jopa eivät ollenkaan. Se taas johtaa hiusten ohenemiseen ja kaljuuntumiseen. Hiustenlähtöön tai siihen, että hiukset eivät kasva yhtä nopeasti kuin muilla, on kuitenkin monia muitakin syitä. Hiusten normaali kasvunopeus on noin sentin kuukaudessa. Hiusten kasvunopeus kuukaudessa voi kuitenkin olla myös alle tai yli sentin kuukaudessa ihmisestä riippuen.

Hiusten kasvunopeus kuukaudessa voi kuulostaa hyvin vähälle, mutta kannattaa ottaa huomioon, että hiukset kasvavat noin 6-20 senttiä vuodessa. Geenit määrittävät pitkälti hiusten kasvuvauhdin, mutta hiusten kasvun nopeutus on myös mahdollista.

Hiuksen kasvuikä taas on useimmiten 2–6 vuotta. Tänä aikana hius kasvaa täyteen mittaansa, jonka geenit määräävät. Mikäli hiuksesi siis kasvavat vaikkapa alaselkään asti, on hiuksillasi poikkeuksellisen pitkä kasvuikä. Jos kasvuikä taas on luonnostaan lyhyt, ei yhtä pitkien hiusten kasvattaminen välttämättä onnistu.

hiusten luonnollinen kasvunopeus

Hiusten kasvunopeus hiustensiirron jälkeen

Hiustensiirron jälkeen hiusten kasvua ei kannata odottaa heti toisin kuin hiuksia normaalisti ilman hiustensiirtoa kasvattaessa. Siirrännäiset aloittavat kasvun vasta noin 3-6 kuukauden sisällä ja lopullinen hiustensiirron tulos näkyy vasta noin vuoden päästä toimenpiteestä. Joskus lopulliset hiustensiirto-tulokset tulevat näkyviin vasta 18 kuukautta toimenpiteen jälkeen, jos hiusten luonnollinen kasvunopeus on hitaampi. Kannattaakin huomioida, että hiusten kasvuaika hiustensiirron jälkeen vaihtelee ihmisen mukaan, aivan kuten se vaihtelee hieman ilman hiustensiirtoakin.

Varaa ilmainen konsultaatio ammattilaiselle

Hiusten irtoaminen vaikuttaa kasvunopeuteen

Jokaisella voi irrota hiuksia päivittäin ja se on usein aivan normaalia. Hiusten kasvunopeus ei normaalista irtoilusta kärsi. Normaalissa tilanteessa hiuksia voi irrota päänahasta jopa noin 50-100 päivittäin. Joskus esimerkiksi vaihdevuosien tai raskauden seurauksena hiuksia voi myös irrota enemmän. Jos kuitenkin päivittäin irtoaa jopa satoja hiuksia, kannattaa selvittää hiustenlähdön syy tarkemmin.

Hiusten irtoaminen voi johtua monista syistä ja joskus irtoaminen on ohimenevää. On kuitenkin tärkeää hoitaa hiustenlähtöä hiustenlähdön syyn mukaan, sillä muuten hoito voi olla hyödytöntä. Lisäksi hiustenlähdön takana voi olla joskus vakava ongelma tai sairaus, joka täytyy selvittää ja hoitaa.

Kaikki hiustenlähdöstä e-kirja

Ennen kuin voit todella sitoutua hiustensiirto-operaation, on tärkeää ymmärtää syyt hiustenlähdön takana. Olemme kirjoittaneet yhdessä IdealofMeD:in ammattilaisten kanssa e-kirjan, joka kertoo kaiken, mitä sinun tulee tietää hiustenlähdöstä. Voit ladata kirjan täysin ilmaiseksi sivuiltamme.

ebook

Hiusten kasvunopeuteen vaikuttavat asiat

Hiusten kasvuun vaikuttavat monet eri asiat. Hiusten kasvun edistäminen onkin mahdollista oikeilla valinnoilla, mutta tietyt asiat voivat myös hidastaa hiustenkasvua. Hiusten kasvun edistäminen ei myöskään onnistu aina tietyistä syistä johtuen. Lue seuraavaksi, mitkä asiat voivat vaikuttaa hiustenkasvuun sekä mitkä usein luullut asiat eivät vaikuta siihen. Kerromme myös, mitkä asiat voivat vaikuttaa huonolla tavalla hiusten kasvatusprosessiin.

Ikääntyminen

Hiusten kasvunopeus voi myös hidastua vanhemmiten. Hiusten kasvun hidastumiseen ikääntyessä voi vaikuttaa esimerkiksi huonontunut verenkierto. Verenkierto heikkenee päälaella, jolloin hius saa laiskemmin ravintoa.

Ravitsemus

Hius voi pudota ennen aikojaan myös muista syistä. Niihin kuuluu esimerkiksi hyvin yksipuolinen ravitsemus, kuten tiukat dieetit. Tällöin uusi hius kasvaa vasta uudessa kasvusyklissä.

Siksi tärkeää on monipuolinen ruokavalio. Erityisen tärkeitä ravinteita hiuksille ovat seleeni, sinkki ja B-vitamiineista etenkin biotiini. Biotiini nimittäin auttaa kehoa valmistamaan keratiinia, josta hiukset suureksi osaksi muodostuvat. Euroopan ravintoterveysviranomainen EFSA on myös hyväksynyt terveysväitteet, joiden mukaan Biotiini, sinkki ja seleeni edistävät hiusten normaaleina säilymistä.

Lisäksi D-vitamiini, magnesium ja betaglukaani voivat olla hyödyllisiä. Hiustenkasvuun vaikuttaa myös kohtalainen määrä proteiineja sekä hyviä hiilihydraatteja, sillä ne tukevat hiusten kasvua sitoen proteiinin hiusainekseen. Lisäksi esimerkiksi kalaa, kananmunaa, valkoista lihaa ja hyvät rasvat, kuten omega-rasvahappoja, sisältävä ruokavalio vahvistaa hiuksia. Maito taas heikentää hiusten kasvua.

Kannattaa siis suosia terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, jotta hiusten kasvunopeus pysyy optimaalisena. Joidenkin vitamiinien saannin voi myös tarvittaessa turvata käyttämällä ravintolisiä.

Stressi

Stressi etenkin voi saada hiuksia putoamaan päästä ennen aikojaan. Esimerkiksi unenpuute monien muiden syiden ohella aiheuttaa keholle stressiä, joka taas voi vaikuttaa hiustenlähtöön.

Päänahan verenkierto

Paänahan verenkierto vaikuttaa hiusten kasvukykyyn, joten päänahan hierominen on hyvä idea. Kun veri kiertää hyvin päänahassa, hiustupet saavat ravinteita. Hieronta onnistuu helposti vaikkapa suihkussa samalla kun levittää shampoon hiuksiin aivan kuten kampaamoissakin tehdään.

Päänahan hoito

Monilta unohtuu, että hiuspohjaa tulee hoitaa niin kuin muutakin ihoa. Hiuksia voikin irrota ennenaikaisesti, jos hiuspohja on esimerkiksi erittäin rasvainen, minkä vuoksi hiusten kasvunopeus voi kärsiä. Esimerkiksi erilaiset öljyt ovat hyväksi sisäisesti ja ulkoisesti käytettynä. Ulkoisesti niitä kannattaa käyttää, jotta hiuspohja ei kiristy tai supistu, jolloin hiusten kasvu kärsii. Hilse kannattaa myös pitää poissa sopivilla tuotteilla, jotta päänahka voi hyvin.

Tupakointi

Tupakointi voi myös vaikuttaa hiustenkasvuun, sillä se vaurioittaa hiuksia ohentamalla niitä. Savun sisältämät myrkyt nimittäin ohentavat hiuksia ajan kuluessa ja saavat ne myös harmaantumaan ennen aikojaan. Tupakointi myös edistää pysyvää hiustenlähtöä ja hiukset ohenevat.

Hormonaalinen epätasapaino

Monet hormonaaliset epätasapainotilat saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä. Niihin voi kuulua esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta.

Lääkitys

Tietyt lääkitykset voivat vaikuttaa hiustenkasvuun. Esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttö hidastaa androgeenin tuotantoa, joka taas edistää hiusten nopeampaa kasvua.

Varaa ilmainen konsultaatio ammattilaiselle

Asiat, jotka eivät vaikuta hiustenkasvuun

Moni saattaa luulla, että hiusten leikkaaminen nopeuttaisi hiusten kasvua. Se ei kuitenkaan nopeuta sitä. Hiuksia kasvattaessa säännöllinen hiusten siistiminen saa ne kuitenkin yleensä näyttämään paremmilta. Lisäksi kaksihaaraisia latvoja poistettaessa hiussuortuva ei ehdi haaroittua koko pituudeltaan, joka johtaisi hiusten katkeiluun.

Myöskään shampoo-valinnoilla ei voi vaikuttaa varsinaiseen kasvunopeuteen, mutta oikea shampoo hiustenlähtöön auttaa tietenkin päänahkaa ja hiuksia pysymään mahdollisimman hyväkuntoisina.

hiusten kasvunopeus optimaaliseksi

Hiustenkasvun eri vaiheet

Hiuksia kasvattaessa on hyvä olla tietoinen hiustenkasvun eri vaiheista, jotta ymmärtää esimerkiksi sen, miksi hiukset eivät aina kasva. Hiusten kasvukierrossa on kolme eri vaihetta. Kaikki saman ihmiset hiukset eivät käy läpi näitä vaiheita samaan tahtiin, vaan jokainen suortuva käy läpi ne omassa aikataulussaan.

Anageenivaihe

Tämä vaihe on hiusten kasvukierron pisin ja ensimmäinen vaihe. Tämän vaiheen aikana hiukset kasvavat aktiivisesti. Anageenivaihe voi kestää peräti 2-8 vuotta. Tämän vaiheen venyttäminen mahdollisimman pitkäksi onkin yksi keino hiusten kasvun nopeuttamiseen. Tätä vaihetta voi pidentää säännöllisen liikunnan, terveellisen ruokavalion ja oikeiden hiustenhoitotuotteiden avulla.

Katageenivaihe

Katageenivaihe kestää noin 4-6 viikkoa. Tämän vaiheen aikana hius lopettaa kasvun ja irtaantuu hiukselle ravinteita antavista hiussuonista.

Telogeenivaihe

Irtannuttuaan edellisessä vaiheessa ravintoverkosta hius menee lepovaiheeseen, eli telogeenivaiheeseen. Hiukset alkavat irrota päästä 2-3 kuukauden kuluttua tähän vaiheeseen siirtymisestä.

Kukin hiussuortuva siis käy läpi vuorollaan näitä vaiheita, jonka vuoksi saatatkin huomata esimerkiksi hiusten putoilua. Tässä tapauksessa se on aivan normaalia.

Hiusten kasvunopeus optimaaliseksi hyvällä hoidolla

Hiuksia kasvattaessa ja myös kasvattamisen jälkeen on niitä myös hoidettava oikein. Tällöin hiukset pysyvät hyväkuntoisina ja hiusten kasvunopeus on optimaalinen.

Kannattaa panostaa etenkin itselle sopivien tuotteiden valintaan sekä ylimääräisen mekaanisen rasituksen välttämiseen. Voimakkaita kemiallisia käsittelyjä ei esimerkiksi kannata tehdä liian usein. Niitä ovat esimerkiksi vaalennukset ja permanentit. Rasittuessaan hiukset nimittäin katkeilevat helposti.

Kuumalaitteet, kuten kihartimet, kannattaa myös olla säädettynä hiuksen kannalta sopivaan lämpötilaan. Liian kuuma saattaa polttaa hiusta sekä vaurioittaa sen keratiinirakennetta. Liian alhainen lämpökään ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto. Alhaisessa lämpötilassa käsiteltynä hius ei yleensä muotoudu toivotulla tavalla, jolloin joudut käymään hiukset läpi useampaan kuin yhteen kertaan, kun et saa esimerkiksi suoristettua hiusta tyvestä latvaan vain yhdellä vedolla. Se taas aiheuttaa hiuksille jälleen ylimääräistä mekaanista rasitusta.

Lisäksi on hyvä muistaa, että hiukset ja hiuspohja tulisi pestä säännöllisesti miedolla pesuaineella unohtamatta hoitoainetta. Hiukset kannattaa myös harjata jo ennen pesua ja ne kannattaa jättää auki niin usein kuin mahdollista. Mikäli hiuksia on pidettävä kiinni, kannattaa ponnarin paikkaa vaihtaa usein.

hiusten normaali kasvunopeus

Hiusten kasvunopeus paremmaksi vinkkien avulla

Muutamat seuraavat vinkit ovat tärkeitä, mikäli haluat kasvattaa hiuksiasi ja saada niistä mahdollisimmat hyväkuntoiset. Vinkkien avulla myös hiusten kasvunopeus voi parantua.

Selvitä hiustenlähdön syy

Hiuksien irtoilu on normaalia, mutta jos hiuksia lähtee normaalia enemmän, kannattaa selvittää irtoilun syy. Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen ovat usein ehkäistävissä ja hoidettavissa.

Perusasiat ovat tärkeitä

Hyvinvoinnin perusasiat, kuten oikeanlainen ruokavalio, riittävä liikunta ja mahdollisimman pieni stressimäärä, ovat tärkeitä paitsi hiusten kasvulle niin koko yleiselle hyvinvoinnille.

Hiuksille tarkoitettu ravintolisä on hyvä idea

Mikäli haluat kasvattaa hiuksiasi mahdollisimman nopeasti, voi juuri hiuksille tarkoitettu vitamiinilisä olla loistava vaihtoehto. Tällöin hiukset saavat varmasti kaikki niiden tarvitsemat vitamiinit ja mineraalit.

Pyydä asiantuntijan apua

Mikäli et osaa esimerkiksi valita omalle hiuspohjallesi tai hiuksillesi sopivia tuotteita, kannattaa pyytää apua asiantuntijalta. Näin saat varmasti hiustesi ja hiuspohjan hyvinvointia tukevat tuotteet ja säästät samalla mahdollisesti rahaa, koska et osta vahingossakaan itsellesi vääränlaisia tuotteita.

Ole kärsivällinen

Hiusten kasvunopeus voi tuntua tuskastuttavan hitaalta. Voi olla mukavampaa odottaa kasvua kun leikkauttaa jo siihen mennessä kasvaneet hiuksensa itselle mieluisan mallisiksi. Omista hiuksistaan kannattaa nauttia myös kasvuvaiheessa!

Varaa ilmainen konsultaatio ammattilaiselle

Yhteenveto: Hiusten kasvunopeus

Hiustenkasvua voi siis tukea itsekin. Hiuksista ja päänahasta on myös pidettävä huolta niin hiuksia kasvattaessa kuin muulloinkin. Terve ja hyvinvoiva hiuspohja on tärkeä hyvinvoivien hiusten kannalta. Mikäli hiuksia ei hoida oikein, voivat ne esimerkiksi katkeilla ennen aikojaan tai ne eivät jopa kasva optimaalisesti, jolloin hiusten kasvunopeus voi tuntua turhan hitaalta.

Parhaat hiustenhoitotuotteet ja hoitokeinot eivät myöskään ole samat jokaiselle. Valitse siis juuri omalle hiustyypillesi ja päänahallesi sopivat hoitotuotteet, hiusvitamiinit ja mahdolliset hiushoidot. Hiuspohjan ongelmiin tai hiustenlähtöön eivät myöskään aina auta kotikonstit, jolloin kannattaa käydä juttelemassa asiantuntijan kanssa.

Usein kysytyt kysymykset

Hiusten kasvunopeus normaalisti on noin sentin kuukaudessa.

Hiustenkasvuun voi vaikuttaa esimerkiksi terveellisillä elämäntavoilla ja pitämällä huolta hiuspohjastaan. Lue tästä oppaasta millä muilla tavoin voit vaikuttaa hiustenkasvuun.

Monet asiat, kuten stressi tai tietyt lääkitykset, voivat hidastaa hiustenkasvua.

Leikkauttamisella ei voi nopeuttaa hiustenkasvua, mutta se estää kaksihaaraisia latvoja haaroittumasta koko pituudelle, joka taas johtaa hiusten katkeiluun.

Varaa ilmainen konsultaatio ammattilaiselle

Säästä jopa 70 %