Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiustenlähdön syyt

Syyt hiustenlähtöön naisilla ja miehillä

Hiustenlähtöön on monia syitä ja hiustenlähtöä onkin tärkeää hoitaa oikean syyn mukaan. Aina hiustenlähtö ei ole pysyvää vaan hiukset kasvavat takaisin. Tämä opas kertoo sinulle mitä voivat olla hiustenlähdön syyt naisilla ja miehillä ja kuinka hiustenlähtöä kannattaa hoitaa syyn mukaan.

Turkin parhaat klinikat

IdealofMeD

 • #1 Klinikka Turkissa (4,60 / 5,00)
Suositeltu

Asmed

 • #2 Klinikka Turkissa (4,20 / 5,00)

Cosmedica

 • #3 Klinikka Turkissa (4,00 / 5,00)

Yleisimmät hiustenlähdön syyt

Hiustenlähtöön on olemassa monia erilaisia syitä, jotka voivat vaikuttaa hieman eri tavoin hiuksiin ja hiuspohjaan. Etenkin seuraavat hiustenlähdön syyt kannattaa ottaa huomioon:

 • Perinnölliset syyt
 • Autoimmuunisairaus
 • Ikä
 • Stressi
 • Liian yksipuolinen
 • ruokavalio
 • Päänahan ongelmat
 • Vääränlaiset hiustuotteet
 • Vaihdevuodet
 • Hiusten sokkitila esimerkiksi leikkauksen tai synnytyksen seurauksena
 • Tietyt taudit, kuten raudanpuuteanemia ja kilpirauhasen toimintahäiriöt
 • Liian tiukat kampaukset ja liiallinen muotoilu
 • Tietyt lääkkeet, kuten psoriaasin ja aknen hoidossa käytettävät retinoidit ja syöpähoitoon käytetty kemoterapia
hiustenlähdön syyt naisilla

Kuinka syy hiustenlähtöön selvitetään

On aina tärkeää selvittää hiustenlähdön syyt ammattilaisen avulla. Lääkäri osaa diagnosoida syyn hiustenlähtöön. Lääkärin diagnosointi on tärkeää myös siksi, että joskus hiustenlähdön takana voi olla sairaus tai terveysongelma, joka vaatii hoitoa.

Hiustenlähdön hoitaminen voi myös olla turhaa, jos hiustenlähtöä hoidetaan väärän syyn mukaan. Tällöin ongelmat voivat jopa pahentua. Aina hiustenlähtöön eivät myöskään auta kotikonstit. Joskus jopa hiustensiirto voi olla järkevin vaihtoehto saada hiuksensa takaisin. Löydät sivustoltamme runsaasti tietoa hiustensiirroista ja laadukkaista hiustensiirtoklinikoista.

Hiustenlähdön syyn selvittäminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. Esimerkki tästä on akuuttinen telogeeninen hiustenlähtö, jossa hiukset lähtevät vasta 2–4 kuukautta myöhemmin voimakkaan fyysisen stressitilanteen, kuten vaikean infektion tai vamman, tai vaikkapa synnytyksen vuoksi. Hiustenlähdön syy ei siis aina ole nykytilanteessa. Akuutin hiustenlähdön jälkeen hiustenkasvu kuitenkin yleensä palautuu ennalleen puolen vuoden kuluessa.

Hiustenlähdön syyt selviävät tutkimuksissa

Ammattilainen selvittää on kyseessä hitaasti vai nopeasti etenevä hiustenlähtö sekä muun muassa onko hiustenlähtö läiskikästä vai tasaista. Hiuspohjan terveys ja mahdolliset sairaudet hiustenlähdön takana selvitetään myös.

Yksinkertainen keino selvittää hiusten irtoamisnopeus on vetokoe, eli tukistuskoe. Normaalisti vetokokeessa irtoaa alle viisi hiusta. Sitä suurempi määrä taas merkitsee lisääntynyttä hiustenlähtöä. Tarvittaessa tehdään myös laboratoriokokeita, joissa suljetaan pois tiettyjä sairauksia, kuten anemiaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Hanki ilmainen hiusraportti ammattilaiselta

Hiustenlähdön syyt naisilla

Naisten hiustenlähtöön voivat vaikuttaa joskus eri asiat kuin miehillä, vaikka miesten ja naisten hiuslähtöön on myös monia samoja syitä. Yleisin hiustenlähdön syy niin naisilla kuin miehilläkin on androgeneettinen alopecia. Se on monen geenin välittämä periytyvä ominaisuus. Androgeneettinen alopecia alkaa naisilla yleensä miehiä myöhemmin; vasta lähempänä keski-ikää. Se ei myöskään yleensä johda kaljuuntumiseen, kuten miehillä. Moni nainen voikin kärsiä perintötekijöiden aiheuttamasta kaljuuntumisesta erityisesti ikääntyessään.

Hiukset myös lähtevät naisilla eri tavalla kuin miehillä. Naisilla hiukset ohenevat hajanaisesti eri puolilta päätä kun taas miehillä hiukset yleensä irtoavat hiusrajan ja päälaen alueilta.

Muut huomioitavat naisten hiustenlähdön syyt

Hiuksia voi irrota esimerkiksi raskauden tai vaihdevuosien seurauksena. Hiustenlähtöön voi olla monia muitakin syitä, kuten autoimmuunisairaus tai hiuspohjan sairaus. Naisten hiustenlähtö voikin johtua niin samoista syistä kuin miehilläkin kuin myös vaikkapa hormonaalisista tekijöistä. Myös stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Hiustenlähdön syy naisilla voi olla myös esimerkiksi e-pillereiden käyttämisen aiheuttamat muutokset hormonitasapainossa tai vaikkapa kilpirauhasen häiriöt muutamien muiden terveysongelmien lisäksi. Syy ei aina ole kuitenkaan sisäinen, sillä esimerkiksi vaurioituneet hiukset voivat irrota. Vaurioita voi aiheuttaa esimerkiksi hiusten vaalennus tai muu kemiallinen käsittely, kuten suoristus tai permanentti.

Hiustenlähdön syyt miehillä

Androgeneettinen alopecia, eli mies- tai naistyyppinen kaljuuntuminen on perinnöllinen ominaisuus ja yleinen syy miesten hiustenlähtöön. Erään tutkimuksen mukaan noin 30-50 % miehistä on kokenut perinnöllistä hiustenlähtöä 50 ikävuoteen mennessä.

Miehillä hiukset saattavat alkaa harventua ohimoilta sekä päälaelta jo nuorella aikuisiällä. Hiustenlähtö voi myös johtaa täyteen kaljuuteen. Jos hiustenlähtöä ei hoideta, hiusraja vetäytyy siihen asti, kunnes hiuksista jäljellä enää hevosenkengän muotoinen raita.

Miesten hiustenlähdön syyt voivat olla pitkälti samoja kuin naistenkin. Esimerkiksi tietyt sairaudet tai lääkitykset sekä hiuspohjan ongelmat voivat saada hiukset lähtemään.

Normaali hiustenlähtö

Runsaaltakaan tuntuva hiustenlähtö ei ole aina epänormaalia. Hiusten irtoaminen on nimittäin normaali osa hiusten kasvukiertoa, jossa hius kasvaa siihen asti kunnes kasvu loppuu ja hius irtoaa. Hiusten kasvunopeus on aina yksilöllistä, mutta hiustenkasvun kierron tunteminen auttaa tietämään milloin ja miksi hiukset irtoavat normaalisti ja milloin hiustenlähtö voi olla epänormaalia.

Hiustenkasvu tapahtuu seuraavien vaiheiden mukaan:

 • Anageenivaihe: tämä hiusten kasvuvaihe kestää 6–7 vuotta. Hiuksista 85–90 % on tässä vaiheessa. Kaikki hiukset eivät siis ole kerrallaan samassa kasvukierron vaiheessa.
 • Katageenivaihe: hiusten kasvu loppuu ja siirtymävaihe kestää noin 3–5 kuukautta. Noin 1 % hiuksista on jatkuvasti tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa uusia karvaan tarvittavia soluja ei tuoteta. Follikkelin seinämien sekä hiusvarren solujen yhteys katkeaa.
 • Telogeenivaihe: hiusten lepovaihe kestää 3–5 kuukautta. Hiuksista 10–15 % on tässä vaiheessa. Tämän vaiheen jälkeen hiukset putoavat pois.
 • Eksogeenivaihe: tässä vaiheessa follikkeli lepää edelleen, mutta vaihe kestää vain muutaman päivän. Hiuksia voi irrota helposti vaikkapa kammatessa. Tämän jälkeen anageenivaihe alkaa hormonien vaikutuksesta uudelleen. Ilman hormoneja follikkeli voi kuitenkin jäädä lepotilaan.
Hanki ilmainen hiusraportti ammattilaiselta

Oikeanlaiset hiustenhoitorutiinit ovat tärkeitä

Hiustenlähtö voi johtua joskus vääränlaisista tuotteista tai hiustenhoitorutiineista. Esimerkiksi päivittäinen hiustenpesu voi johtaa päänahan ja hiuspohjan bakteerikannan epätasapainoon ja sitä kautta hiuspohjan tulehdukseen. Tulehtunut hiuspohja taas aiheuttaa hidasta hiustenlähtöä. Moni huomaakin hiusten ohentuneen vasta vuosien päästä, sillä hiustenlähtö on hyvin hidasta. Hiukset eivät pääse kasvamaan huonosti hoidetussa päänahassa normaalisti ja lisäksi väärin hoidetut hiukset ohenevat.

hiustenlähtö miehillä

Elämäntavat vaikuttavat hiustenlähtöön

Hiustenlähtöön vaikuttavat joskus myös elämäntavat, kuten stressi tai liian yksipuolinen ruokavalio. Hiusten hyvinvointi alkaakin aina sisältä päin. Hiukset tarvitsevat rakennusaineiksi eri ravintoaineita, kuten proteiinia. Hiukset koostuvat enimmäkseen proteiinista, joten riittävästä proteiinin saannista on tärkeää huolehtia.

Hiuksilla tärkeiden ainesosien liian vähäinen saanti tekee hiuksista ohuet, kuivat ja heikkorakenteiset. Lisäksi tiettyjen ravinteiden puutokset voivat joskus aiheuttaa jopa hiustenlähtöä. Proteiinin lisäksi hiukset tarvitsevat rautaa, sinkkiä, omega-3 rasvahappoja ja monia vitamiineja terveenä pysyäkseen. Siksi hiusvitamiinit voivat joskus pelastaa tilanteen.

Usein kysytyt kysymykset

Hiustenlähtö voi johtua useista syistä, kuten perinnöllisistä tekijöistä, stressistä, hormonaalisista syistä, hiuspohjan ongelmista tai huonosta ravinnosta. Kannattaa muistaa, että ainoastaan lääkäri voi diagnosoida sen mistä hiustenlähtö juuri itsellä johtuu.

Päänahasta voi irrota normaalisti päivittäin noin 50-100 hiusta. Jos hiuksia irtoaa sadoittain, kannattaa hiustenlähdön syy selvittää.

Naisten hiustenlähtö voi johtua samoista syistä kuin miehilläkin, mutta myös esimerkiksi raskaus, vaihdevuodet ja erilaiset hormonaaliset syyt voivat vaikuttaa hiustenlähtöön.

Hiustenlähtö miehillä voi johtua useista syistä. Yleinen hiustenlähdön syy on kuitenkin androgeneettinen alopecia, joka on perinnöllinen ominaisuus.

Hiustenlähtöä on aina hoidettava hiustenlähdön syyn mukaan. Lääkäri diagnosoi, mistä hiustenlähtö johtuu. Joissain tapauksissa hiukset kasvavat takaisin, kun hiustenlähtöä hoidetaan oikein.

Hanki ilmainen hiustensiirtokonsultaatio klinikalta

Säästä jopa 70 %