Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Aiheuttaako taliköhnäihottuma päänahassa hiustenlähtöä?

Ikoni
taliköhnäihottuma

Taliköhnäihottuma on tyypillistä muun muassa päänahassa. Tätä ihottumaa kutsutaan myös nimillä päänahan tali-ihottuma, tali-ihottuma, taliköhnä tai seborrooinen ekseema. Kaikilla termeillä tarkoitetaan silti täsmälleen samaa asiaa, eli kyseistä ihottumaa, jota esiintyy enimmäkseen karvaisilla alueilla sekä kosteissa taipeissa.  

Tällaisen ihon tulehtumisen päätekijänä pidetään liiallista talineritystä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ajoittaista päänahan rasvoittumista ja hilseilyä voi esiintyä jopa joka viidennellä, mutta varsinaista tautia esiintyy vain noin 2–5 prosentilla ihmisistä. Seborrooinen ihottuma alkaa usein murrosiässä jolloin talirauhasten toiminta on vilkasta. Se voi kuitenkin puhjeta missä iässä tahansa. Se on myös yleisempi miehillä kuin naisilla. 

Taliköhnäihottuma voi oireilla monin tavoin, kuten hilseilemällä ja punoittamalla. Voit lukea taudin oireista lisää edempänä, kuten myös siitä, mikä tulehduksen aiheuttaa, onko se syynä hiustenlähdölle, mikä sille altistaa ja kuinka sitä hoidetaan. Kerromme myös voivatko hiukset lähteä tulehduksen seurauksena.  

Mikä aiheuttaa tulehduksen?

Malassezia-nimiset rasvahiivat pilkkovat talia, joka härskiintyy ja alkaa ärsyttää ihoa. Tällöin päänahan tai muun kehon iho alkaa hilseillä, punoittaa ja kuivua pinnasta, jolloin on syntynyt taliköhnäihottuma.  

Ihottuman syntyyn vaikuttavat runsaan talinerityksen sekä hiivakasvun lisäksi myös elimistön reagointi talin hajoamistuotteisiin. 

Ihottumalle altistavat tekijät

Ihottuman puhkeamiseen voivat vaikuttaa monet eri tekijät. Huonosta hygieniasta taudin puhkeaminen ei kuitenkaan johdu.  

Ihottuman puhkeamiseen voi vaikuttaa esimerkiksi kuiva ja kylmä ilmasto, talvi sekä auringonvalon puute.  

Muita puhkeamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat stressi, masennus, väsymys, syömishäiriöt, alkoholin liikakäyttö tai geneettiset tekijät, kuten Downin syndrooma.  

Puhkeamiseen on muitakin vaikuttavia tekijöitä, kuten kuumuus, korkea ilmankosteus, voimakas hikoilu ja sairaudet, kuten HIV, epilepsia, Parkinsonin tauti sekä sydäninfarktin tai halvauksen jälkitila. Näiden sairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet voivat myös vaikuttaa ihottuman puhkeamiseen.  

Taliköhnäihottuman oireet 

Taliköhnäihottuma oireilee enimmäkseen sellaisilla alueilla, joissa on paljon talirauhasia. Niitä ovat hiuspohja, kasvot, rintakehä ja genitaalialue.  

Taliköhnäihottuma oireilee ihon punoituksena, kutinana ja hilseilynä. Taliköhnäihottuma päänahassa hiuspohjassa oireilee tyypillisimmin kuivana tai rasvaisena hilseenä. Se saattaa olla kiinni hiuspohjassa ”kakkuina”. Iho voi myös tuntua hämmentävästi yhtä aikaa sekä rasvaiselta ja kuivalta. Se johtuu siitä, että tulehdukseen liittyvä ihon kuivuminen ja talin eritys tapahtuvat eri mekanismeilla. 

Lisäksi finniä muistuttavia karvatupentulehduksia voi myös esiintyä hiuspohjassa ja myös esimerkiksi parran alueella.   

Vaikka edelliset oireet ovat yleisiä, tali-ihottuma voi olla myös laaja-alaisempi. Yleisvointiin sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta.  

Ihottuma voi myös uusiutua, mutta sen oireet häviävät kokonaan tai ainakin lievenevät kesäisin ja auringonvalon vaikutuksesta. 

Taliköhnäihottuman hoito

Taliköhnäihottuma päänahassa talttuu usein hyvin helpolla perushoidolla. Aina se ei kuitenkaan riitä ja tällöin apuna voidaan käyttää monia muitakin keinoja.  

Perushoito 

Ihottuman perushoitoon kuuluu pesu kerran tai jopa kahdesti päivässä vedellä ja nestesaippualla tai muulla sopivalla pesuaineella. Tällöin härskiintynyt tali poistuu iholta ja pesu myös puhdistaa mikrobit iholta.  

Voiteet ja huuhteet 

Ihottuman hoitoon on olemassa myös voiteita, mikäli pesu ei tunnu riittävän taudin hoitoon. Tulehtunutta ihoa voi hoitaa vaikkapa miedolla hydrokortisonivoiteella, jossa voi myös olla lisänä bakteereja tappava lääkeaine. Toinen vaihtoehto on ihon sieni-infektioihin tarkoitettu voide.  

Myös glyseriinipitoista käsihuuhdetta voi kokeilla hoitokeinoksi hiuspohjalle. Käsihuuhde desinfioi ja glyseroli kosteuttaa ihoa. 

Tulehduksen aiheuttamaa kutinaa voi lievittää myös hydrokortisonilinimentti.  

Lääkeshampoo 

Sinkkipyritioni-, ketokonatsoli- tai seleenisulfidishampoo on hyvin usein tehokas apu tämän ihottuman hoidossa. Lääkeshampoita saa apteekista ilman reseptiä ja niillä voi pestä myös vartalon ihon, jos ongelma on myös vartalon iholla.  

Reseptilääkkeet 

Mikäli ihottuma ei häviä kotihoidolla ja käsikauppalääkkeillä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäriin kannattaa myös ottaa yhteyttä, jos ihottumaan liittyy muitakin oireita, kuten märkimistä tai korvien oireita.  

Joskus tali-ihottuman hoidon tehostamiseksi voidaankin tarvita vaikkapa reseptillä saatavia voiteita tai sisäinen lääkitys; sienilääkekuuri.  

Valohoito 

Joskus tali-ihottuman hoitoon tarvitaan myös valohoitoa. Joko lääketieteellisten valohoitolaitteiden tai auringon UV-säteily rauhoittaa oireita tehokkaasti. UV-säteily kutinaa ja tulehdusreaktioita. Valohoito myös hävittää ärsytystä aiheuttavia mikrobeja iholta. Valohoitoa käytetään etenkin vaikean ja laaja-alaisen ihottuman hoitoon.  

Aiheuttaako taliköhnäihottuma hiustenlähtöä? 

Pitkäaikaisissa hiuspohjan ihottumaläiskissä voi ilmetä hiustenlähtöä, mutta tähän tulehdukseen liittyvä hiustenlähtö on yleensä vain ohimenevää. Hiukset kasvavatkin yleensä takaisin kun ihottuma saadaan rauhoitettua. Hiustensiirto tai mikään muukaan hoitomuoto ei siis ole yleensä tarpeen.  

Onkin hyvä muistaa, että hiustenlähtö ei aina tarkoita sitä, että hiukset eivät kasvaisi uudelleen takaisin. Hiustenlähtöön on monia syitä. Siksi on tärkeää ottaa yhteyttä ammattilaiseen kun hiuksia lähtee, sillä käytettävä hoitokeino päätetään aina potilaskohtaisesti. Apua hiustenlähtöön on kuitenkin aina saatavilla.

Kuinka ehkäistä taliköhnäihottumaa 

Taipumus seborrooiseen ihottumaan on pysyvä ja ihottuma voikin uusiutua. Hiusten päivittäinen pesu kuitenkin pitää hiuspohjan puhtaana mikrobeista ja talista sekä estää seborrooisen ihottuman uusiutumista. Päivittäinen pesu yhdessä kevyiden hoitotuotteiden, kuten voiteiden, käytön kanssa voivatkin estää taudin uusiutumista. 

Aktiivisen ihottuman aikana kannattaa myös välttää muotoilutuotteita sekä muita hiuksiin jätettäviä kosmeettisia aineita. 

Kannattaa myös muistaa, että taipumusta tali-ihottumaan ja rasvaiseen ihoon ei voi estää, mutta säännöllinen ja oikeanlainen perushoito vähentää pahenemista ja lääkehoitokuurien tarvetta.

Säästä jopa 70 %