Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Aiheuttaako taliköhnäihottuma päänahassa hiustenlähtöä?

Ikoni
taliköhnäihottuma
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Taliköhnäihottuma on tyypillistä muun muassa päänahassa. Tätä ihottumaa kutsutaan myös nimillä päänahan tali-ihottuma, tali-ihottuma, taliköhnä tai seborrooinen ekseema. Kaikilla termeillä tarkoitetaan silti täsmälleen samaa asiaa, eli kyseistä ihottumaa, jota esiintyy enimmäkseen karvaisilla alueilla sekä kosteissa taipeissa.  

Tällaisen ihon tulehtumisen päätekijänä pidetään liiallista talineritystä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ajoittaista päänahan rasvoittumista ja hilseilyä voi esiintyä jopa joka viidennellä, mutta varsinaista tautia esiintyy vain noin 2–5 prosentilla ihmisistä. Seborrooinen ihottuma alkaa usein murrosiässä jolloin talirauhasten toiminta on vilkasta. Se voi kuitenkin puhjeta missä iässä tahansa. Se on myös yleisempi miehillä kuin naisilla. 

Taliköhnäihottuma voi oireilla monin tavoin, kuten hilseilemällä ja punoittamalla. Voit lukea taudin oireista lisää edempänä, kuten myös siitä, mikä tulehduksen aiheuttaa, onko se syynä hiustenlähdölle, mikä sille altistaa ja kuinka sitä hoidetaan. Kerromme myös voivatko hiukset lähteä tulehduksen seurauksena.  

Mikä aiheuttaa tulehduksen?

Malassezia-nimiset rasvahiivat pilkkovat talia, joka härskiintyy ja alkaa ärsyttää ihoa. Tällöin päänahan tai muun kehon iho alkaa hilseillä, punoittaa ja kuivua pinnasta, jolloin on syntynyt taliköhnäihottuma.  

Ihottuman syntyyn vaikuttavat runsaan talinerityksen sekä hiivakasvun lisäksi myös elimistön reagointi talin hajoamistuotteisiin. 

Ihottumalle altistavat tekijät

Ihottuman puhkeamiseen voivat vaikuttaa monet eri tekijät. Huonosta hygieniasta taudin puhkeaminen ei kuitenkaan johdu.  

Ihottuman puhkeamiseen voi vaikuttaa esimerkiksi kuiva ja kylmä ilmasto, talvi sekä auringonvalon puute.  

Muita puhkeamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat stressi, masennus, väsymys, syömishäiriöt, alkoholin liikakäyttö tai geneettiset tekijät, kuten Downin syndrooma.  

Puhkeamiseen on muitakin vaikuttavia tekijöitä, kuten kuumuus, korkea ilmankosteus, voimakas hikoilu ja sairaudet, kuten HIV, epilepsia, Parkinsonin tauti sekä sydäninfarktin tai halvauksen jälkitila. Näiden sairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet voivat myös vaikuttaa ihottuman puhkeamiseen.  

Taliköhnäihottuman oireet 

Taliköhnäihottuma oireilee enimmäkseen sellaisilla alueilla, joissa on paljon talirauhasia. Niitä ovat hiuspohja, kasvot, rintakehä ja genitaalialue.  

Taliköhnäihottuma oireilee ihon punoituksena, kutinana ja hilseilynä. Taliköhnäihottuma päänahassa hiuspohjassa oireilee tyypillisimmin kuivana tai rasvaisena hilseenä. Se saattaa olla kiinni hiuspohjassa ”kakkuina”. Iho voi myös tuntua hämmentävästi yhtä aikaa sekä rasvaiselta ja kuivalta. Se johtuu siitä, että tulehdukseen liittyvä ihon kuivuminen ja talin eritys tapahtuvat eri mekanismeilla. 

Lisäksi finniä muistuttavia karvatupentulehduksia voi myös esiintyä hiuspohjassa ja myös esimerkiksi parran alueella.   

Vaikka edelliset oireet ovat yleisiä, tali-ihottuma voi olla myös laaja-alaisempi. Yleisvointiin sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta.  

Ihottuma voi myös uusiutua, mutta sen oireet häviävät kokonaan tai ainakin lievenevät kesäisin ja auringonvalon vaikutuksesta. 

Taliköhnäihottuma – vinkkejä itsehoitoon

Taliköhnäihottuma päänahassa on kiusallinen vaiva, joka on kaiken lisäksi vielä pysyvä. Tästä ei kannata kuitenkaan lannistua, sillä jo muutamalla vinkillä ihottumaa voi hoitaa myös itsenäisesti. Taliköhnäihottuma hoito vaatii aina ihmiseltä toimenpiteitä, sillä muutoin se uusiutuu herkästi.

Yksi tärkeimpiä asioita on pyrkiä välttämään erilaisia kemikaaleja, joita on usein paljon hiustenhoitotuotteissa. Hiukset tulisi pestä joka päivä vedellä ja saippualla, jolloin päänahan hygienia pysyy hyvänä. Vedellä peseminen poistaa talia päänahasta ja samalla vähentää bakteerien ja hiivan kasvua.

Mikäli haluat käyttää shampoota, päänahan tali-ihottuma on hoidettavissa myös hilseshampoolla. Se ei toki paranna ihottumaa täysin, mutta puhdistaa päänahan hilseilyä. Tämä taas edesauttaa sitä, että päänahka hengittää paremmin, jolloin talia ei muodostu niin helposti.

Jos iho taas punoittaa paljon, siihen kannattaa käyttää hydrokortisonivoiteita. Niitä voi käyttää päivittäin 1–2 viikon ajan, mikäli punoitus on voimakasta. Jotkut ovat löytäneet apua sienivoiteista, joten niitäkin kannattaa kokeilla.

Taliköhnäihottuman hoito

Taliköhnäihottuma päänahassa talttuu usein hyvin helpolla perushoidolla. Aina se ei kuitenkaan riitä ja tällöin apuna voidaan käyttää monia muitakin keinoja.  

Perushoito 

Ihottuman perushoitoon kuuluu pesu kerran tai jopa kahdesti päivässä vedellä ja nestesaippualla tai muulla sopivalla pesuaineella. Tällöin härskiintynyt tali poistuu iholta ja pesu myös puhdistaa mikrobit iholta.  

Voiteet ja huuhteet 

Ihottuman hoitoon on olemassa myös voiteita, mikäli pesu ei tunnu riittävän taudin hoitoon. Tulehtunutta ihoa voi hoitaa vaikkapa miedolla hydrokortisonivoiteella, jossa voi myös olla lisänä bakteereja tappava lääkeaine. Toinen vaihtoehto on ihon sieni-infektioihin tarkoitettu voide.  

Myös glyseriinipitoista käsihuuhdetta voi kokeilla hoitokeinoksi hiuspohjalle. Käsihuuhde desinfioi ja glyseroli kosteuttaa ihoa. 

Tulehduksen aiheuttamaa kutinaa voi lievittää myös hydrokortisonilinimentti.  

Lääkeshampoo 

Sinkkipyritioni-, ketokonatsoli- tai seleenisulfidishampoo on hyvin usein tehokas apu tämän ihottuman hoidossa. Lääkeshampoita saa apteekista ilman reseptiä ja niillä voi pestä myös vartalon ihon, jos ongelma on myös vartalon iholla.  

Reseptilääkkeet 

Mikäli ihottuma ei häviä kotihoidolla ja käsikauppalääkkeillä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäriin kannattaa myös ottaa yhteyttä, jos ihottumaan liittyy muitakin oireita, kuten märkimistä tai korvien oireita.  

Joskus tali-ihottuman hoidon tehostamiseksi voidaankin tarvita vaikkapa reseptillä saatavia voiteita tai sisäinen lääkitys; sienilääkekuuri.  

Valohoito 

Joskus tali-ihottuman hoitoon tarvitaan myös valohoitoa. Joko lääketieteellisten valohoitolaitteiden tai auringon UV-säteily rauhoittaa oireita tehokkaasti. UV-säteily kutinaa ja tulehdusreaktioita. Valohoito myös hävittää ärsytystä aiheuttavia mikrobeja iholta. Valohoitoa käytetään etenkin vaikean ja laaja-alaisen ihottuman hoitoon.  

Taliköhnä hoito – luonnolliset hoitokeinot tarkastelussa

Päänahan tali-ihottumaan on olemassa myös luonnollisia hoitokeinoja, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla. Esimerkiksi hydrokortisonia voi käyttää silloin, jos ihottuma on päässyt pahaksi. Monilla luonnollisilla hoitokeinoilla voi pitää ihon sen verran hyvässä kunnossa, että kovempiin aineisiin ei tarvitse välttämättä tarttua.

Taliköhnäihottuma hoito voi olla monipuolista, jossa käytetään hyväksi sekä lääketieteen mahdollistamia hoitoja että luonnollisia hoitokeinoja. Jokainen potilas on kuitenkin viime kädessä yksilö, joten eri hoitokeinot saattavat sopia toisille paremmin kuin toisille.

Aloe vera

Aloe vera on hyvin tunnettu luonnon raaka-aine, jota käytetään paljon esimerkiksi ihonhoito tuotteissa. Sitä on helposti saatavilla terveyskaupoista, joten sen hankkiminen on helppoa. Voit ostaa aloe veran lehtiä tai sitten valmistaa geeliä, jonka voi levittää helposti päänahkaan. Aineen tulisi antaa vaikuttaa 20 minuuttia, minkä jälkeen sen voi pestä pois vedellä.

Mikäli haluat käyttää aloe veraa taliköhnäihottuman hoitoon, käytä sitä päivittäin viikon ajan ja seuraa tilanteen kehittymistä. Parhaillaan päänahka saattaa voida huomattavasti paremmin. Jos tulokset eivät muutu, kannattaa kokeilla jotain toista luonnollista hoitokeinoa.

Sitruuna

Sitruuna saattaa auttaa ihottuman hoidossa, mikäli etsit luontaisia hoitokeinoja. Se sisältää sellaisia ainesosia, jotka taistelevat sienen kasvamista vastaan. Voit puristaa sitruunamehua veteen ja suihkuttaa sitä sellaisille alueille, joissa taliköhnäihottumaa on havaittavissa. Mikäli ihottumaa on hiusten alueella, muista varmistaa, että sitruunamehu pääsee päänahalle asti, eikä jää vain hiuksiin.

Hunaja auttaa elvyttämään ihoa

Yksi suosituimpia luonnollisia hoitotapoja on käyttää hunajaa päänahan hoidossa. Se auttaa parantamaan ihon ph-arvoa, joka taas vaikuttaa siihen, miten sieni pääsee kasvamaan päänahalla. Hunajaa voi sekoittaa veteen, minkä jälkeen seoksen voi hieroa päänahkaan ja antaa vaikuttaa kaksi tuntia. 

Hunajahoito ei välttämättä sovellu kiireisille, vaan siihen on hyvä varata aikaan. Se on hyvä hoitokeino silloin, kun haluaa muutoinkin rentoutua ja hemmotella itseään vaikkapa viikonlopun aikana.

Suolasaippua

Suolasaippua on yksi luonnollinen hoitokeino taliköhnäihottumaa vastaan. Sitä voi ostaa terveyskaupoista ja se on helposti saatavilla. Voit korvata tavallisen saippuan suolasaippualla, joka saattaa parantaa ihon laatua. Suolasaippuan ominaisuuksiin kuuluu se, että se puhdistaa ja desinfioi ihoa ilman kemikaaleja.

Saippuan tulee antaa vaikuttaa alueella vähintään 10 minuutin ajan, ennen kuin sen pesee pois. Tämän takia sen käyttämisessä tulee olla kärsivällinen, jotta siitä saa parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Omenaviinietikka

Omenaviinietikka auttaa taliköhnäihottuman hoidossa, koska se sisältää omenahappoa. Se on taas äärimmäisen tehokas tapa estää sienen kasvamista. Etikan voi sekoittaa veden kanssa, minkä jälkeen seosta voi laittaa ihottumasta kärsivälle alueelle. Aineen pitää antaa vaikuttaa noin 15 minuuttia, minkä jälkeen sen voi pestä pois.

Kookosöljy

Kookosöljy on monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää moneen eri asiaan. Se sisältää paljon mineraaleja, jotka auttavat pitämään ihon puhtaana. Monet käyttävät sitä yhdessä sitruunamehun kanssa, sillä niiden yhteisvaikutus on erittäin tehokas.

Sekoittamalla yhden ruokalusikallisen sitruunamehua ja viisi ruokalusikallista kookosöljyä saa tehokkaan ja luontaisen hoitokeinon taliköhnäihottumaa vastaan. Sen jälkeen voi hieroa seoksen päänahkaan ja antaa sen vaikuttaa vähintään 10 minuutin ajan. Kun teet tämän hoidon päivittäin viikon ajan, voit nähdä ihosi voivan paremmin.

Aiheuttaako taliköhnäihottuma hiustenlähtöä? 

Pitkäaikaisissa hiuspohjan ihottumaläiskissä voi ilmetä hiustenlähtöä, mutta tähän tulehdukseen liittyvä hiustenlähtö on yleensä vain ohimenevää. Hiukset kasvavatkin yleensä takaisin kun ihottuma saadaan rauhoitettua. Hiustensiirto tai mikään muukaan hoitomuoto ei siis ole yleensä tarpeen.  

Onkin hyvä muistaa, että hiustenlähtö ei aina tarkoita sitä, että hiukset eivät kasvaisi uudelleen takaisin. Hiustenlähtöön on monia syitä. Siksi on tärkeää ottaa yhteyttä ammattilaiseen kun hiuksia lähtee, sillä käytettävä hoitokeino päätetään aina potilaskohtaisesti. Apua hiustenlähtöön on kuitenkin aina saatavilla.

Kuinka ehkäistä taliköhnäihottumaa 

Taipumus seborrooiseen ihottumaan on pysyvä ja ihottuma voikin uusiutua. Hiusten päivittäinen pesu kuitenkin pitää hiuspohjan puhtaana mikrobeista ja talista sekä estää seborrooisen ihottuman uusiutumista. Päivittäinen pesu yhdessä kevyiden hoitotuotteiden, kuten voiteiden, käytön kanssa voivatkin estää taudin uusiutumista. 

Aktiivisen ihottuman aikana kannattaa myös välttää muotoilutuotteita sekä muita hiuksiin jätettäviä kosmeettisia aineita. 

Kannattaa myös muistaa, että taipumusta tali-ihottumaan ja rasvaiseen ihoon ei voi estää, mutta säännöllinen ja oikeanlainen perushoito vähentää pahenemista ja lääkehoitokuurien tarvetta.

Taliköhnäihottuma ja ravinnon vaikutus ihottumaan

Ravinnolla on suuri merkitys siihen, miten ihottuma lähtee kehittymään. Sen takia taliköhnäihottuman hoitaminen tulisi olla kokonaisvaltaista. Koska sitä ei voi hoitaa pois kokonaan, ihmisen tulee ottaa huomioon oma hyvinvointi ihottuman hoidossa. 

Taliköhnäihottuma päänahassa saattaa toisinaan oireilla siitä syystä, että ihottumasta kärsivän ihmisen ruokavaliossa on puutteita. On tunnettu tosiasia, että suoliston toiminta vaikuttaa talin kehittymiseen. Taliköhnä hoito ei siis ole ainoastaan sitä, että ihottumaa hoidetaan erilaisten voiteiden avulla.

Hiivasienet saa tunnetusti voimansa sokerista, joten mikäli syöt paljon esimerkiksi makeisia, niiden syömistä tulisi välttää. Myös pastaa ja vehnäjauhoja paljon sisältäviä ruokia tulisi välttää mahdollisimman paljon.

Ruokavalion vaihtaminen auttaa kiistatta taliköhnäihottuman hoitoon. On kuitenkin hyvä muistaa, että muutosten havaitsemisessa menee aikaa. Suolisto reagoi ruokavalion muutoksiin viiveellä, ja niiden näkyminen iholla ottaa aikaansa. Pyri siis olemaan kurinalainen ja noudattamaan uutta ruokavaliota kuukausien ajan.

Picture of Maria

Maria

Maria on ammatiltaan terveydenhoitaja ja lisäksi hän on käynyt läpi ravitsemusterapeutin opinnot. Löydät kaikki Marian kirjoittamat artikkelit täältä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %