Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Apua hiustenlähtöön

Ikoni
Apua hiustenlähtöön
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Hiustenlähtö voi johtua monista eri syistä ja siksi jokaisen hiustenlähtöä ei voida hoitaa samalla tavalla. Hiustenlähtöön voi kokeilla ensin helppoja kotikonsteja. Mikäli niiden avulla ei saa tarvittavaa apua hiustenlähtöön, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta hiustenlähdön syy voidaan selvittää ja sitä voidaan hoitaa oikein. Lisäksi joissain tapauksissa on hyvä varata pian aika lääkärille. Esimerkiksi, jos päänahka oireilee tai jos hiuksia lähtee läiskittäin. Hiustenlähtö on yleensä sitä paremmin hoidettavissa mitä aikaisemmin siihen hankkii apua.

Mistä saa apua hiustenlähtöön? 

Monista asioista on apua hiustenlähtöön. Tutustu esimerkiksi seuraaviin keinoihin, joista osa voi auttaa juuri omaan hiustenlähtöösi. Ota kuitenkin huomioon, että hiustenlähtö voi johtua monista eri syistä ja osa tai välttämättä mikään edellä mainituista hoitokeinoista ei auta juuri omaan hiusongelmaan. Joskus hiustensiirto voi olla tehokkain ratkaisu muiden konstien sijaan.

Seuraavista keinoista voi olla apua hiustenlähtöön:

 • Mesoterapia: Mesoterapiassa päänahkaan pistetään neulalla pieniä reikiä, joiden kautta sinne viedään hiusta oletettavasti kasvattavia aineita, joka voi auttaa hiustenlähtöön. 
 • PRP-hoito: Tässä hoidossa hiuspohjan iholle injektoidaan ihoa luontaisesti nuorentavaa sekä verihiutaleilla ja kasvutekijöillä rikastettua plasmaa. Sen avulla voidaan ehkäistä hiustenlähtöä sekä edistää uusien hiusten kasvua harventuneilla hiusalueilla.
 • Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat: Esimerkiksi ruokavalion muutos tai raju laihtuminen voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Monipuolinen ruokavalio onkin paras keino tukea päänahkaa ja hiuksia hiustenlähdön aikana, vaikka se ei varsinaisesti kasvatakaan hiuksia. Hiusten tärkeimmät ravintoaineet ovat magnesiumia, D ja B-vitamiini, omega-3 -rasvahapot, biotiini, sinkki ja rauta. Välimerellisestä ruokavaliosta saa myös paljon hiuksille hyödyllisiä aineita.
 • Lääkkeiden vaihtaminen: Joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksiin liittyy hiusten lähteminen. Kannattaa siis ottaa selvää voiko lääkkeen vaihtaa toiseen.
 • Minoksidiili-liuos: Naisten ja miesten kaljuuntumisen hoito aloitetaan usein tällä ilman reseptiä saatavalla tuotteella. Erään tutkimuksen mukaan se lisäsi kahdesti päivässä käytettynä hiusten määrää jopa joka toisella naispotilaista.
 • Oikeanlainen hiustenhoito: Esimerkiksi kuivashampoon jatkuva käyttäminen ei pidä hiuksia ja hiuspohjaa tarpeeksi puhtaina, jotta ne voisivat hyvin. Lisäksi rasvainen päänahka, ja varsinkin seborrooinen ekseema, eli suomeksi tali­köhnäihottuma, tukkii karvatuppia ja lisää hiustenlähtöä. On siis tärkeää hoitaa hiuksia ja hiuspohjaa oikein.
 • Liiallisen maitoproteiinin välttäminen: Liiallinen määrä maitoproteiinia voi heikentää hiusten kasvua. Mieti siis käytätkö rahkaa tai maitopohjaisia palautusjuomia sekä proteiinipatukoita runsaasti päivittäin ja korvaa ne tarvittaessa toisenlaisilla proteiinin lähteillä.
 • Rasvojen syöminen: Hiukset tarvitsevat hyviä rasvoja, etenkin omega-3- ja -6-rasvahappoja. Varmista siis niiden saanti!
 • Jumiutuneen niskan hoitaminen: Hiusjuuri saa ravinteensa hyvin pieniä ääreisverisuonia pitkin. Kun niskan ja hartian seutu on kireä, verenkierto heikkenee ja hiusjuuri ei saa ravintoa. Jumiutunut niska voi siis vaikuttaa myös hiuksiin.
 • Hormonien tasapainottaminen: Hormoneihin liittyvä hiustenlähtö on usein väliaikaista. Esimerkiksi ehkäisypillerien käyttö, vaihdevuodet, raskaus ja synnytys voivat aiheuttaa hiuksien irtoamista tavallista enemmän. 
 • Ponnarin löysääminen: Jatkuva kireän ponnarin tai muun kireän kampauksen pitäminen kiskovat hiuksia, joka voi johtaa pysyvään hiustenlähtöön, kun karvatupet vahingoittuvat.
 • Lääkärissä käyminen: Jotkut sairaudet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Sairauden parantuminen voi siis auttaa hiustenlähtöön.
 • Muotoilutuotteiden vähentäminen: Jos päänahkaa kuormittaa ylettömästi muotoilutuotteilla, hiuspohjan ravinnon saanti voi estyä. Muotoilutuotteita ei kannatakaan käyttää liikaa ja ne on pestävä hyvin pois. Silikonia sisältävät tuotteet kannattaa myös jättää kokonaan käyttämättä, sillä silikonista jää päänahkaan tukkeeksi kunnon kerros.
 • Päänahan hierominen: Päänahan hieronta parantaa verenkiertoa ja aktivoi hiustupen toimintaa.
 • Biotiini, eli B7-vitamiini: Tästä vitamiinista on tutkitusta hyötyä etenkin naisten hiustenlähtöön, jos hiustenlähtö johtuu stressistä, heikosta ravitsemuksesta, e-pillereistä tai hormonitoiminnan häiriöistä.

Stressaantunut elimistö ja hiustenlähtö

Joillekin ihmisille hiustenlähdön syynä voi olla stressi. Stressi vaikuttaa ihmisiin eri tavoilla. Toisilla se aiheuttaa vatsan pettämisen ja toisilla taas vaikuttaa hiuspohjaan ja sitä kautta hiuksiin. Kun ihminen stressaa, elimistö arvioi, että sillä on tärkeämpää tekemistä kuin kasvattaa hiuksia, jolloin hiukset saavat lähteä. Stressin vähentäminen voi siis auttaa hiustenlähtöön. 

Stressittömyys on terveellistä myös yleisen terveyden kannalta. Stressin vähentämiseen on monia erilaisia tapoja. Etenkin yleisesti terveelliset ja tasapainoiset elämäntavat ovat tärkeitä. Stressiin auttaa myös esimerkiksi liikunta, meditoiminen, ystävien tapaaminen, pitämistään harrastuksista nauttiminen sekä riittävä unimäärä. 

Kaikki eivät kuitenkaan osaa yhdistää stressiä ja hiustenlähtöä toisiinsa, sillä hiukset voivat lähteä vasta muutaman kuukauden kuluttua stressaavasta ajanjaksosta. Lisäksi henkisen stressin lisäksi myös liiallinen fyysinen rasitus voi viedä samalla tavalla hiukset. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi liian raskas treeniohjelma, syöpähoidot tai vaikkapa tulehdussairaus. 

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että stressin vuoksi pudonneet hiukset alkavat yleensä kasvaa normaaliin tapaan takaisin kun tilanne rauhoittuu.

Ammattiavun pyytäminen kannattaa 

Ammattilaisen mielipidettä omasta hiustenlähdöstä kannattaa kysyä aina, jos kotikonstit eivät auta. Hiustenlähtöön on lukuisia eri syitä aina geeneistä lääkkeiden sivuvaikutuksiin saakka. Oman hiustenlähdön syytä voi siis olla vaikea arvata ja siten sitä on hyvin vaikea hoitaa.

Hiustenlähdön konsultaatio on usein ilmainen, eikä se sido mihinkään. Oman hiustenlähdön syyn selvittämisen jälkeen voi siis aivan rauhassa miettiä eri vaihtoehtoja hiustenlähdön hoitamiseen. Lähes kaikkia hiustenlähtöongelmia voidaan hoitaa nykyään, joten hiuskonsultaatio kannattaa. 

Lääkäriin kannattaa myös ottaa pian yhteyttä etenkin silloin, jos hiustenlähtö pitkittyy, hiuspohjaan ilmestyy kaljuja alueita, epäilet hiustenlähdön taustalla sairautta, sinulla on muitakin hiuspohjan oireita, tilanne haittaa päivittäistä elämääsi tai hiustenlähtö on hyvin nopeaa.

Ravintolisiä hiuksille

Hiuksille on kehitelty monia erilaisia ravintolisiä. Niiden tehosta hiustenlähdön tai hiusten ohentumisen hoidossa ei kuitenkaan ole yleensä näyttöä. Kannattaa siis harkita tarkkaan etenkin ennen hyvin kalliiseen hiusravintolisään panostamista, sillä rahat saattavat mennä hukkaan. 

Hyvä hiusravinne voi auttaa varmistamaan, että saa tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja myös hiustupeilleen, jotta ne voisivat kasvaa tasapainoisesti. Hiusravinteet on suunniteltu nimenomaan hiuksia varten ja siksi niissä on paljon hiusten tarvitsemia ravinteita. Varsinaiseen hiustenlähtöön niistä ei silti välttämättä ole mitään hyötyä. Omalta lääkäriltä kannattaa myös varmistaa etukäteen, että hiusravinne on juuri itselle sopiva.

Hiustenlähtö voi johtua koronaviruksesta 

Hiustenlähtö näyttää olevan melko yleinen koronavirustaudin jälkioire. Moni ei kuitenkaan osaa yhdistää näitä kahta asiaa toisiinsa, koska sairastamisen ja hiusten lähdön välissä voi kulua melko pitkäkin aika. 

Voimakas infektio rasittaa elimistöä. Tällöin iso osa hiuksista voi mennä kasvuvaiheesta lepovaiheeseen. Lepovaihetta kestää muutaman kuukauden, jonka jälkeen hiuksia lähtee kerralla paljonkin. Hiustenlähtöä voi kestää muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen hiusten kasvuvaihe taas alkaa.  

Apua hiustenlähtöön shampoosta

Etenkin hiustenlähdöstä kärsivien on tärkeää valita oikeanlaiset hiustenhoitotuotteet. Väärin valitun shampoon ainesosat voivat pahimmassa tapauksessa jopa pahentaa ongelmaa. Hiustenlähdöstä kärsivien kannattaa välttää etenkin SL-sulfaatteja, jotka pesevät hiuksista pois luonnolliset öljyt. Luonnollista öljyä tarvitaan siihen, että hiukset ja päänahka voivat hyvin. Lisäksi esimerkiksi säilöntäaineena käytettäviä parabeeneja ja MCI:ta, eli Metyylikloori-isotiatsolinonia, kannattaa välttää, jos kärsii hiustenlähdöstä. Voit tutustua sopiviin shampoisiin sivustomme Shampoo hiustenlähtöön -artikkelin avulla.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %