Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Normaali hiustenlähtö: Mikä on normaalia ja milloin huolestua?

Ikoni
normaali hiustenlähtö
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Oletko huolissasi hiustenlähdöstä? Onko sinulla kysymyksiä siitä, millainen hiustenlähtö on normaalia ja milloin on syytä huoleen? Tervetuloa lukemaan tätä artikkelia, jossa käydään läpi normaali hiustenlähtö ja sen syyt.

Hiustenlähtö on normaalia

On tärkeää ymmärtää, että hiustenlähtö on normaalia. Jokaisella meistä on hiustenkasvusykli, ja osa tästä syklistä on hiustenlähtö. Normaalisti ihmiset menettävät noin 50-100 hiusta päivässä. Hiukset putoavat tavallisesti kammattaessa, harjattaessa tai peseytymisen yhteydessä. Tämä on normaalia hiusten kasvusykliä ja uusien hiusten kasvua edistävä prosessi.

Jokaisella hiuksella on oma kasvusykli, joka kestää noin 2-6 vuotta. Tämän jälkeen hiukset putoavat pois ja uusi kasvusykli alkaa. Uusi hiussykli kestää yleensä noin 3-6 kuukautta. Normaali hiustenlähtö voi kuitenkin vaihdella henkilöstä toiseen ja johtua useista eri tekijöistä, kuten stressistä, ravinto-ongelmista tai hormonaalisista muutoksista.

Liiallinen hiustenlähtö

Liiallinen hiustenlähtö voi olla merkki terveysongelmasta tai stressistä. Joissakin tapauksissa hiustenlähtö voi johtua perinnöllisestä kaljuuntumisesta. Jos huomaat, että menetät enemmän hiuksia kuin tavallisesti tai jos huomaat kaljuuntumista, voi olla syytä huoleen.

On tärkeää kuitenkin huomata, että liiallinen hiustenlähtö voi johtua monista syistä, mukaan lukien hormonaaliset muutokset, ravinteiden puute, tietyt lääkkeet, autoimmuunisairaudet, infektiot tai kemoterapia. Myös geneettinen alttius voi vaikuttaa hiustenlähtöön. Joissakin tapauksissa liiallinen hiustenlähtö voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta, joten jos olet huolissasi, on tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Hoito riippuu hiustenlähdön syystä. Joissakin tapauksissa hiustenlähtö voidaan hoitaa muuttamalla ruokavaliota tai käyttämällä erityisiä hiustenhoitotuotteita. Muissa tapauksissa voi olla tarpeen käyttää lääkkeitä tai muita hoitomuotoja. Hiustensiirto on yksi hoitovaihtoehto, joka voi auttaa palauttamaan hiusten kasvua.

Normaali hiustenlähtö vai syy huoleen?

On tärkeää huomata, että normaali hiustenlähtö on yksilöllistä ja se voi vaihdella ihmisestä toiseen. Kuitenkin, jos huomaat seuraavia merkkejä, on syytä hakea apua:

 • Voimakas hiustenlähtö tai kaljuuntuminen
 • Hilse tai punainen päänahka
 • Kipu päänahassa
 • Hiustenlähtö on jatkuvaa ja jatkuu pidemmän ajanjakson ajan

Voimakas hiustenlähtö tai kaljuuntuminen, hilse tai punainen päänahka, kipu päänahassa ja hiustenlähtö, joka on jatkuvaa ja jatkuu pidemmän ajanjakson ajan, ovat merkkejä siitä, että hiustenlähdön taustalla voi olla terveysongelma. Tällaisia terveysongelmia voivat olla esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, autoimmuunisairaudet tai hormonaaliset muutokset. Lisäksi stressi, ruokavalion puutteet, kuten D-vitamiini ja kalsium, tai liiallinen hiusten muotoilu ja käsittely voivat myös aiheuttaa hiustenlähtöä.

Jos huomaat yhden tai useamman edellä mainituista oireista, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi tutkia päänahan ja hiukset ja selvittää, mikä aiheuttaa hiustenlähtöä. Lääkäri voi myös suositella hoitoja, jotka auttavat hidastamaan tai lopettamaan hiustenlähdön. On tärkeää muistaa, että mitä nopeammin hiustenlähdön syyt havaitaan, sitä paremmat mahdollisuudet ovat hoitaa hiustenlähtöä onnistuneesti.

Miten hoitaa normaalia hiustenlähtöä?

On monia tapoja hoitaa normaalia hiustenlähtöä ja edistää hiusten kasvua. Tässä on joitakin vinkkejä:

 • Syö terveellistä ja ravitsevaa ruokaa
 • Käytä ravintolisiä tukemassa terveellistä ruokavaliota ja ota tarvittaessa käyttöösi hiusvitamiinit
 • Vältä liiallista stressiä
 • Käytä hellävaraisia hiustenhoitotuotteita, esimerkiksi shampoo hiustenlähtöön on hyvä valinta
 • Vältä liiallista hiusten muotoilua
 • Vältä voimakasta hiusten harjaamista tai kampaamista
 • Pese hiukset säännöllisesti ja käytä hoitoaineita hiusten kosteuttamiseksi

Terveellisen ja ravitsevan ruoan syöminen on yksi tapa edistää hiusten kasvua ja vähentää hiustenlähtöä. Ruokavaliossa kannattaa suosia runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia, kuten kanaa, kalaa, papuja, maitotuotteita ja pähkinöitä. Lisäksi kasviksista ja hedelmistä saa runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, jotka edistävät hiusten terveyttä.

Stressi on myös yksi yleinen syy hiustenlähtöön. On tärkeää välttää liiallista stressiä ja löytää tapoja rentoutua. Tähän voi sisältyä jooga, meditaatio tai luonnossa kävely.

Kun valitset hiustenhoitotuotteita, suosittelemme valitsemaan hellävaraisia tuotteita, jotka eivät ärsytä päänahkaa. Vältä myös liiallista hiusten muotoilua, kuten föönaamista, suoristamista tai kihartamista, sillä nämä voivat vaurioittaa hiuksia.

Vältä voimakasta hiusten harjaamista tai kampaamista, sillä tämä voi vaurioittaa hiuksia ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Pese hiukset säännöllisesti ja käytä hoitoaineita hiusten kosteuttamiseksi.

Yhteenveto: Normaali hiustenlähtö

Normaali hiustenlähtö on yleistä, mutta jos huomaat merkkejä liiallisesta hiustenlähdöstä tai kaljuuntumisesta, on syytä hakea apua. Liiallinen hiustenlähtö voi olla merkki terveysongelmasta tai stressistä, ja joissakin tapauksissa se voi johtua perinnöllisestä kaljuuntumisesta. Normaalin hiustenlähdön hoitaminen voi sisältää terveellisen ruokavalion noudattamista, stressin välttämistä, hellävaraisten hiustenhoitotuotteiden käyttöä ja hiusten muotoilun vähentämistä.

Jos olet huolissasi hiustenlähdöstä, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Lääkäri voi auttaa sinua selvittämään, mikä aiheuttaa hiustenlähtöä ja antaa sinulle ohjeita sen hoitamiseksi. Jos hiustenlähtö johtuu perinnöllisestä kaljuuntumisesta, hiustensiirto voi olla yksi vaihtoehto, joka auttaa palauttamaan hiusten tiheyden. Muista kuitenkin, että se ei ole ratkaisu kaikille, ja sen on oltava tarkkaan harkittu päätös.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 04/25/2023

Säästä jopa 70 %