Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiusten kasvu vuodessa

Ikoni
Hiusten kasvu vuodessa
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Hiusten kasvua vuodessa on mielenkiintoista seurata ja joskus todellakin tuntuu, että ne eivät kasva niin nopeasti kuin haluaisi ja silloin, kun ei olisi aikaa mennä parturiin, niin tuntuu niiden ryöhäävän reilumminkin. Millainen hiusten kasvu vuodessa on ja pystyykö siihen millään tavoin vaikuttamaan? Keskimäärin hiukset kasvavat kuukaudessa noin sentin, joten se tarkoittaa vuositasolla 12 senttiä. Mutta mitkä asiat vaikuttavat siihen, että hiusten kasvu hidastuu?

Keskimääräinen hiusten kasvu vuodessa

Kun ihminen syntyy, hänellä on päässä kaikki hiustupet. Niitä on sellaiset satatuhatta, joten niistä pystyy kasvattamaan hiuksia melkoisen määrän. Jokaiselle meistä on luotu hiusten kasvusykli ja se vaihtelee, joten sitä ei voi yleistää edes kahden henkilön välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että jollakin hiukset voivat kasvaa kuukaudessa jopa 1,7 senttiä ja toisella vain 0,5 senttiä. Joten tästä tulee arvio, että keskimääräinen hiusten kasvu vuodessa on sentti.

Hiusten kasvuun vaikuttavat yhtä lailla geenit, elintavat kuin ravinto. Lisäksi on muistettava, että kasvu on kaikkein nopeinta silloin, kun ikää on 15-30 vuotta. Kolmenkympin jälkeen hiusten kasvu hidastuu sekä vanhemmiten hiukset tulevat ohuemmiksi ja silloin voi hiustenlähtöä olla myös enemmän. Monesti sen havaitseekin siitä, että jakauksesta on tullut entistä leveämpi. Sekin pitää muistaa, että naisilla hiukset kasvavat nopeammin kuin miehillä.

Hiusten kasvun vaiheet

Hiusten kasvulla on kolme eri vaihetta. Anageenivaiheessa hiukset kasvavat todella aktiivisesti. Se voi kestää 2-8 vuotta, joten jos haluaa hiusten kasvua nopeuttaa, tämän vaiheen pitää kestää mahdollisimman pitkään. Miten siihen voi vaikuttaa, katsotaan vähän myöhemmin tarkemmin.

Anageenivaihetta seuraa katageenvaihe. Tämä on huomattavasti lyhyempi ja se kestää vain 4-6 viikkoa. Silloin hius lopettaa kokonaan kasvamisen ja irtoaa. Sen ei enää ota ravinteita niin sanotuista hiussuonista.

Kolmas vaihe on telogeenivaihe ja se on käytännössä hiuksen lepäämistä. Hiuksethan eivät ole samaan aikaan samassa vaiheessa, joten aina irtoaa hiuksia jonkun verran ja jatkuvasti niitä kasvaa lisää.

Hiusten kasvunopeus riippuu hyvin monesta asiasta ja moneen niistä voi myös vaikuttaa itse. Aina ei tule ajatelleeksi, että ravinnolla on tärkeä merkitys. Hiuksethan sijaitsevat ravintoketjun aivan hännillä, joten niille ei välttämättä riitä tarpeeksi tarvittavia ravintoaineita, joten se hidastaa niiden kasvua ja siitä seuraa se, että hiukset ohenevat eivätkä ne voi hyvin.

Mitä jos hiusten kasvu vuodessa pysähtyy?

Jos tilanne on se, että hiusten kasvuikä on kovin lyhyt, se tarkoittaa myös sitä, että haaveilun pitkistä hiuksista voi jättää vain haaveeksi. Käytännössä se tarkoittaa, että hius putoaa pois ennen kuin se ehtii kasvaa pidemmäksi. Uusi kasvaa tilalle tietenkin seuraavassa kasvusyklissä, mutta kasvusykli ei ehdi taaskaan kasvattaa hiuksesta riittävän pitkää.

Hiusten kasvuoloihin voi vaikuttaa siis sillä, että niillä on tarpeeksi ravintoa, mutta se ei yksin riitä. Sillä on myös merkitystä, kuinka puhtaana pystyy pitämään päänahkansa. Jos se on aina likainen, hiukset eivät välttämättä pääse kasvamaan riittävän hyvin. Tämä ei todellakaan tarkoita sitä, että hiukset pitäisi pestä päivittäin. Se puolestaan voi kuivattaa hiuspohjaa, joka tuo hilsettä ja jälleen saa päänahan voimaan huonosti.

Hiusten leikkaus ei nopeuta hiusten kasvua, vaikka niin yleensä väitetään. Tosin hiuksia on jonkin verran leikattava, koska hiuksen latvat haaroittuvat ja silloin hius on herkempi katkeamaan. Eli jos haluaa pitää hiuksistaan huolta, tarvitsee noudattaa hyviä elämäntapoja, pitää huolta ravinnosta sekä päänahan puhtaudesta sekä sen kunnosta.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %