Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiusten kasvunopeus optimaaliseksi näillä vinkeillä

Ikoni
hiusten kasvunopeus optomaaliseksi
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Tiesitkö, että hiukset kasvavat kuukaudessa keskimäärin yhden sentin? Tähän kuitenkin vaikuttaa monta tekijää, eivätkä hiukset kasva yhtä nopeasti kaikilla. Geeneillä on tekemistä hiusten kasvunopeuden kanssa, mutta on myös olemassa muutamia keinoja, joiden avulla voi vaikuttaa itse niiden kasvunopeuteen. Kerromme niistä tarkemmin tässä artikkelissa, jotta sinunkin olisi mahdollista saavuttaa optimaalinen hiusten kasvunopeus.

Kuinka saada optimaalinen hiusten kasvunopeus?

Saatat epätoivoisesti mittailla hiuksiasi peilin edessä ja odottaa hiusten kasvavan nopeammin. On myös mahdollista, että vertailet hiustesi kasvunopeutta ystäviesi hiuksiin, ja ihmettelet, miksi heidän hiuksensa kasvavat nopeammin kuin omasi. Geenit vaikuttavat suuresti siihen, kuinka nopeasti hiukset kasvavat, mutta myös omilla teoilla voit vaikuttaa hiuskasvun nopeuteen. Seuraavilla asioilla voit parantaa mahdollisuuksiasi saada pidemmät hiukset nopeammin.

Terveellinen ruokavalio

Saatat ihmetellä, miten ruokavaliolla voi saada hiukset kasvamaan paremmin. Hiukset koostuvat kuitenkin keratiinista, joka on tietyn tyyppinen proteiini. Lisäksi hiusten rakenteessa on vettä, lipidejä, mineraaleja, hiilihydraatteja ja väripigmenttejä. Auttaaksesi hiuksiasi saamaan näitä ravintoaineita ja muodostamaan keratiinia, sinun tulee saada ravinnostasi seuraavia ainesosia:

 • Seleeni
 • Sinkki
 • B-vitamiinit, ja erityisesti biotiini

Biotiinia saadaan esimerkiksi soijasta, viljasta, kananmunista, pähkinöistä tai sisäelimistä. Jos et saa sitä tarpeeksi ruokavaliostasi, voit myös ostaa sitä ravintolisänä. Biotiini ja hiusten kasvu yhdistetään usein toisiinsa, eikä suotta. Se on yksi tärkeimmistä ainesosista, joita kannattaa nauttia silloin, kun toiveissa on saada optimaalinen hiusten kasvunopeus.

Hiuspohjan hieronta

Päänahan verenkierto auttaa hiuksia saamaan ravintoa ja kasvamaan. Verenkiertoa voi vahvistaa hiuspohjan hieromisella, jolloin myös hiustupet saavat ravintoa. Lisäksi hieronta lievittää stressiä, joka saattaa olla syynä hiuskasvun hidastumiselle. Voit hankkia itsellesi päänahan hierontavälineen kotiin tai ottaa tavaksi suihkussa käydessäsi hieroa shampoo hiuksiisi samaan tapaan kuin kampaajat tekevät.

Huolehdi myös hiuspohjan kunnosta

Jos hiuspohja on hyvin rasvainen, hiuksia voi irrota ennenaikaisesti. Hiukset kannattaakin pestä säännöllisesti miedolla shampoolla, joka sopii omalle hiustyypille. Käytä myös tarvittaessa hilseshampoota, jotta pääset mahdollisesta hilseestä eroon. Myös liian kuiva hiuspohja voi haitata hiusten normaalia kasvua, joten pyri hoitamaan hiuspohjasi kuntoon.

Vältä hiusten rasittamista

Hiusten turhaa rasittamista kannattaa myös välttää. Tähän lukeutuvat niin kuumat muotoiluvälineet kuin liian tiukat poninhännät ja kampaukset. Hiuksia ei kannata suoristaa liian usein, eikä niitä kannata harjata turhan kovakätisesti. Jos hiukset katkeilevat turhan paljon, se vaikuttaa heti hiuskasvun nopeuteen.

Miksi hiusten kasvu hidastuu?

Hiusten normaali kasvunopeus voi hidastua monesta eri syystä. Syynä voi hyvin olla huonot elämäntavat, hiuspohjan ongelmat, stressi tai muut hiustenlähtöä aiheuttavat seikat. Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä omia elämäntapoja ja selvittää, miksi hiusten kasvu on kärsinyt. Jos hiuskasvun hidastuminen aiheuttaa myös hiustenlähtöä siinä määrin, että hiuspohjaan ilmestyy kaljuja kohtia, kannattaa kysyä apua ammattilaiselta.

Seuraavat seikat voivat aiheuttaa hiusten kasvun hidastumista:

 • Huonot elämäntavat ja stressi
 • Hiuspohjan ongelmat
 • Raskaus ja imetys
 • Hiusten ennenaikainen katkeilu

Kuinka kauan hiusten kasvatus kestää?

Hiusten luonnollinen kasvuikä on yksilöllistä. Jokainen hius käy läpi kasvuvaiheen, jonka jälkeen se tippuu pois. Luonnollinen kasvuikä hiuksilla vaihtelee kahdesta kuuteen vuoteen. Jos hiusten luonnollinen kasvuikä ei ole pitkä, voi olla hankalaa kasvattaa pitkiä hiuksia. Vaikka luonnolliseen kasvuikään ei juurikaan voi vaikuttaa itse, on mahdollista ehkäistä hiusten ennenaikaista tippumista. Kaikki eivät siis voi edes saada todella pitkiä hiuksia luonnostaan, jos hiusten kasvuikä on lyhyt. Hiusten kasvunopeus on siis yksilöllistä.

Hiusten kasvunopeus kuukaudessa on noin yhden sentin. Voit siis saada hiuksesi kasvamaan noin 12 senttiä vuodessa, elleivät ne tipu ennenaikaisesti pois. On myös mahdollista, että hiuksesi kasvavat myös tätä nopeammin.

Vaikuttaako hiustensiirto hiusten kasvunopeuteen?

Hiusten istutus ei vaikuta hiusten luonnolliseen kasvuikään millään tavalla, sillä se on pureutunut geeneihisi. Hiustensiirrolla voidaan saada kuitenkin hiukset kasvamaan siellä, missä ne eivät enää syystä tai toisesta kasva luonnollisesti. Saatat myös joutua odottamaan jonkin aikaa, ennen kuin hiusten kasvunopeus hiustensiirron jälkeen normalisoituu. On aivan normaalia, että tuloksia syntyy kunnolla vasta vuoden kuluttua hiustensiirrosta.

Onko hiusvitamiineista hyötyä hiusten kasvatuksessa?

Kuten aiemmin jo mainitsimme, hiukset tarvitsevat tiettyjä rakennusaineita. Niitä tulee saada omasta ravinnosta. Jos ravinnossa ei ole tarpeeksi hiusten tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita, voi niitä hankkia ravintolisien kautta. Jotkin hiusvitamiinit sisältävät kaikki hiusten tarvitsemat ainesosat. Niiden avulla voit varmistaa helposti sen, että hiuksesi saavat kaiken, mitä ne tarvitsevat kasvaakseen.

Hiusvitamiinit voivat auttaa hiuksia vahvistumaan ja luomaan niille terveen kasvuympäristön. Ne eivät kuitenkaan auta ehkäisemään hiusten katkeilua tai stressiperäistä hiustenlähtöä. Muista siis huolehtia myös muut tärkeät asiat kuntoon samalla kun ravitset hiuksiasi hiusvitamiineilla.

Voiko hiusten kasvunopeus kasvaa hiusshampoolla?

Hiusten kasvua edistävä shampoo voi kuulostaa omituiselta monen korvaan, mutta onko siitä oikeasti hyötyä hiusten kasvattamisessa? Valitettavasti niin hyvältä kuin asia kuulostaakin, ei millään shampoolla voi lisätä pituutta hiuksiin. Hiusten kasvua edistävä shampoo voi kuitenkin ehkäistä hiusten katkeilua huomattavan paljon. Moni jopa lupaa 95 % vähemmän katkeilevia hiuksia.

Jos hiukset eivät katkeile, ne tuntuvat huomattavasti pidemmiltä, ja pääsevät kasvamaan helpommin omaan maksimipituuteensa. Hiusten kasvunopeus pysyy kuitenkin samana, mutta shampoo voi saada hiukset tuntumaan hyvävointisilta ja sitä myöten myös pidemmiltä.

Kuinka pitää hiukset hyvinvoivina joka päivä?

Hiusten hyvinvointi on avain niiden terveeseen kasvuun. Kun hiukset voivat hyvin, hiusten kasvunopeus on myös optimaalinen. Pitämällä hiuksista huolta varmistat, että hiukset saavat parhaat mahdolliset edellytykset kasvulle. Ota seuraavat vinkit huomioon joka päiväisessä elämässä, ja onnistut pitämään hiuksesi hyvinvoivina arjessa.

 • Pese hiukset ja hiuspohja säännöllisesti miedolla pesuaineella.
 • Käytä hoitoainetta, jotta hiukset eivät takkuunnu.
 • Hiero hiuspohjaa säännöllisesti.
 • Muista syödä terveellisesti.
 • Yritä vähentää stressiä.
 • Vältä tiukkia kampauksia ja hiusten föönausta.
 • Jätä hiukset auki niin usein kuin mahdollista.
 • Harjaa hiukset ennen pesua.
Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %