Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Kaljun hoito – onko hiustensiirto paras ratkaisu?

Ikoni
Kaljun hoito - mitkä keinot auttavat
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Joillekin kalju tyyli on oma valinta, mutta joillekin se sen sijaan on ainoa vaihtoehto. Kaikilla hiukset eivät kasva yhtä hyvin kuin toisilla. Kaljun hoitamiseen on kuitenkin monia vaihtoehtoja, joista yksi on hiustensiirto. Mutta se ei ole aina tarpeen, sillä kaljun hoito voidaan usein suorittaa paljon pienemmillä ja edullisemmillakin toimenpiteillä. Lue kuinka kaljuuden hoitaminen onnistuu ja milloin hiustensiirto on hyvä vaihtoehto! 

Mistä kaljuuntuminen johtuu? 

Miestyyppinen kaljuuntuminen johtuu perimän ja mieshormonien yhdistelmästä. Sen syy on kuitenkin tuntematon. Naistyyppinen kaljuuntumisen syy on myös tuntematon. Esimerkiksi pälvikaljuus taas on autoimmuunisairaus. Kaljuuntumiseen on olemassa myös harvinaisempia syitä, kuten esimerkiksi aliravitsemus, raudan puutos, hiuspohjan sairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Esimerkiksi sieni-infektiot ja sädehoito voivat myös aiheuttaa hiustenlähtöä. Omasta kaljuuntumisesta onkin parasta keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen hiustensiirron harkintaa. Kaikissa tapauksissa kaljun hoito ilman hiustensiirtoa ei ole mahdollista.

Miesten yleisin hiusten lähdön syy on perinnöllinen 

Suuri osa kaljuuntumisesta kärsivistä ihmisistä on miehiä. Yleisin hiustenlähdön syy miehillä on perinnöllinen ja sen aiheuttama hiustenlähtö voi alkaa jo parikymppisenä. Vastaavasti se voi alkaa myös esimerkiksi vasta viisikymppisenä. Lähes jokaisella suomalaisella onkin perimässään androgeneettisen kaljuuntumisen geenejä. 

Hiustenlähtö voi olla paikallista tai tukka voi harventua tasaisesti tai lähteä jopa ihan kokonaan. Hiukset voivat kuitenkin kasvaa normaaleiksi myöhemmin, jos karvatupet säilyvät elossa. Jos ne taas surkastuvat, hiustenlähtö on pysyvää. Itse ei useinkaan voi tietää ovatko karvatupet elossa vai eivät. Siksi onkin tärkeää ottaa yhteyttä asiantuntijaan mikäli haluaa päästä kaljuudesta eroon.

Miten kaljun hoito tapahtuu

Kaljuuntumiseen voi olla joskus tarjolla hiustensiirron lisäksi muitakin vaihtoehtoja, sillä lähes kaikkia hiustenlähdön syitä voidaan hoitaa. Esimerkiksi paikalliseen tai lievään hiustenlähtöön voidaan käyttää kortikosteroideja, joita annetaan joko voiteena, vaahtona, pistoksina tai shampoona. Ne voivat nopeuttaa karvojen kasvua, mutta yleensä niillä hoitaminen lopetetaan puolen vuoden jälkeen, jos se ei tehoa. Myös Immunoterapiasta voi olla apua joillekin. 

Hiustenlähdön asiantuntijat osaavat suositella jokaiselle sopivan menetelmän, jolla kaljun hoito saadaan aloitettua tehokkaasti. Joskus saatetaan suositella välttämään tiettyjä lääkkeitä. Terveellisellä ruokavaliolla ja ravintolisillä voi myös olla merkitystä hiustenlähdön kannalta. Hiustenlähtöön tarkoitetut puhdistusaineet, kuten shampoot ja hoitoaineet voivat olla myös hyvä idea. Ne voivat esimerkiksi poistaa hiustuppien toimintaa häiritseviä bakteereja ja elvyttää päänahan pintaverenkiertoa. Kaljun hoito kannattaa suorittaa ihotautilääkärin henkilökohtaisesti antamien ohjeiden avulla, sillä kaikki hoidot eivät auta kaikkia kaljuuntumisen tyyppejä.

Milloin hiustensiirto on vaihtoehto? 

Joissain tapauksissa hiustensiirto voi olla paras vaihtoehto kaljuuntumiseen. Se ei kuitenkaan tehoa kaikkiin kaljuuntumisen tyyppeihin, kuten pälvikaljuuteen, joka on autoimmuunisairaus. Useimmat geneettisestä hiustenlähdöstä kärsivät hyötyvät kuitenkin hiustensiirrosta. Hiustensiirroilla saadaan yleensä loistavia tuloksia, sillä usein yli 95 % hiuksista alkaa kasvaa toimenpiteen jälkeen.

Hiustensiirtoon on olemassa useita erilaisia menetelmiä. Nykyajan hiustensiirron menetelmät ovat huippumoderneja, joka tarkoittaa sitä, että hiussiirrot tehdään nopeasti ja potilas pääseekin usein palaamaan työelämään lähes välittömästi. Ne eivät myöskään aiheuta juurikaan kipua. Tarjolla on esimerkiksi täysin veitsetön tekniikka, joka on suosittu hiustensiirtotapa. Hiustensiirtoklinikat tarjoavat asiakkaille aina etukäteen konsultaation, jolloin he tutkivat mikä hiustensiirron menetelmä olisi paras juuri kyseiselle potilaalle. Tämä konsultaatio on usein ilmainen. Klinikoiden asiantuntijat osaavat myös arvioida samalla olisiko kaljun hoito eri menetelmin parempi vaihtoehto juuri kyseiselle potilaalle kuin hiussiirto.

Hiussiirto on hyvin tehokas, mutta myös kallis toimenpide. Monet suomalaiset matkustavatkin edullisempien hiustensiirtojen perässä esimerkiksi Turkkiin. Turkin hiustensiirtopaketit kattavat usein kaiken aina kuljetuksista ja majoituksesta itse operaatioon saakka. Asiakkaat joutuvat usein ostamaan ainoastaan lentoliput ja omat ostoksensa itse. Hiustensiirtoja tehdään kuitenkin paljon lähempänäkin. Suomessakin on useita paikkoja, jotka suorittavat ammattimaisia hiustensiirtoja.

Picture of Maria

Maria

Maria on ammatiltaan terveydenhoitaja ja lisäksi hän on käynyt läpi ravitsemusterapeutin opinnot. Löydät kaikki Marian kirjoittamat artikkelit täältä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %