Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiuspohjan hoito: vinkit hyvinvointiinalle

Hiuspohjan hoitaminen

Miksi päänahka voi huonosti? Mitä silloin voi tehdä? Hiuspohjan hoito ei ole vaikeaa, mutta se vaatii toisinaan sinnikkyyttä. Kaikki ei välttämättä ole kiinni sen ulkoisesta hoidosta, sillä päänahan hyvinvointi alkaa myös sisäisesti eli ravinnolla on siihen vahva merkitys. Kun hiuspohja voi hyvin, kasvavat terveet hiukset kuten niiden pitääkin.

Hoitavia tuotteita hiuspohjan hoitoon

Keune Deep-Cleansing Shampoo (O) 250 ml

Hiuspohjan hoito shamppolla
10.25 €

Puhdistava shampoo, joka jättää hiukset puhtaiksi. Tällä syväpuhdistavalla shampoolla poistat kaikki tuotejäämät ja muun lian hiuksistasi. Samalla se on shampoo, joka on hyvä rasvaiselle päänahalle. Sopii miehille. Shampoo sisältää muun muassa kreatiinia ja bambuuutetta. Näin sinulle taataan optimaalinen hoito, samalla kun hiuksesi puhdistetaan tehokkaasti. Sovellus: Levitä sopiva määrä shampoota kosteisiin hiuksiin. Hiero shampoo hyvin hiuksiin ja päänahkaan ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä.

Moroccanoil Oily Scalp Treatment 45 ml

Rasvaisen päänahan hoito
26.75 €

Jos sinulla on ongelmia rasvaisen päänahan kanssa, tämä tuote on juuri sinua varten. Tämä on päänahan hoito, joka lievittää rasvaista päänahkaa ja tasapainottaa päänahkaa. Kevyt arganöljyn ja antioksidanttien koostumus tunkeutuu päänahan läpi ja lievittää ärsytystä ja säätelee öljytasapainoa. Sisältää inkivääriöljyä, joka lievittää tulehdusta karvatuppissa. Ei sisällä parabeeneja. Sovellus: Hiero tuotetta päänahkaan ennen suihkuun menoa. Anna vaikuttaa 5-10 minuuttia ja pese sitten hiukset shampoolla ja hoitoaineella. Suosittelemme tuotteen käyttöä viikoittain tasapainon säilyttämiseksi.

Turkin parhaat klinikat

IdealofMeD

  • #1 Klinikka Turkissa (4,60 / 5,00)
Suositeltu

Asmed

  • #2 Klinikka Turkissa (4,20 / 5,00)

Cosmedica

  • #3 Klinikka Turkissa (4,00 / 5,00)

Millainen on hyvä hiuspohjan hoito?

Liian usein ajatellaan, että hiuspohjan hoito on niin yksinkertaista, että pesu silloin tällöin riittää. Todellisuudessa kyse on ihoalueesta, joka tarvitse yhtä paljon hoitoa kuin esimerkiksi kasvot. 

Hiuspohja voi olla hilseilevä, kuiva, rasvoittuva ja toisinaan jopa tulehtunut. Tärkeintä on ylläpitää oikea pH-arvo, mutta se ei aina ole kovin helppoa.

Hiuspohjan hoidossa tärkeitä asioita ovat:

  • Pesutekniikan pitää olla oikeanlainen ja käytettävien tuotteiden sopivia omaan hiuspohjaan
  • Hiuspohjaa voi harjata, sillä se stimuloi verenkiertoa
  • Hiuspohjan kunto heijastaa elämäntapoja sekä terveydentilaa, joten stressin välttäminen ja hyvät ruokailutottumukset vaikuttavat positiivisesti päänahkaan
  • Jos hiuspohjassa on ongelmia, ne on hoidettava pois

Löydät paljon erilaisia vinkkejä Hiustensiirto -sivustoltamme, joten niitä kannattaa lukea tarkoin.

Varaa ilmainen konsultaatio ammattilaiselle

Hiuspohjan hoito ja siihen vaikuttavat tekijät

Tärkein lähestymistapa on hiuspohjan hoidossa se, että terve päänahka tarkoittaa myös hyvää yleiskuntoa hiusten osalta. Jos mietitään kasveja, niiden kasvu tapahtuu maaperässä. Hiusten kasvussa idea on täysin sama, vaikka hiusten omassa maaperässä ei multaa olekaan.

Jokaisen on ensin tunnettava oma päänahan tyyppi, jolloin on helpompi selvittää, miten ja millä hoitoaineilla sekä ravintoaineiden käytöllä saadaan paras mahdollinen hyöty hiuspohjalle. Hiuspohjan hoito sinällään ei ole mitään salatiedettä vaan siinä on otettava huomioon myös oma ravinto.

Hiuspohjan hoitoon vaikuttavia tuotteita on paljon ja tärkeimpiä niistä ovat:

  • Erilaiset öljyt ja vaihtoehtoja on paljon
  • Seerumit, jotka toimivat hyvin tuomassa lisää kosteutta päänahkaan
  • Hoitoaineet, joista osa on sellaisia, jotka voi jättää päänahkaan
  • Kuorintaan tarkoitetut tuotteet, sillä päänahan kuorinta on yhtä tärkeää kuin muunkin ihon

Sopivatko samat tuotteet aina?

Jos joskus olet ihmetellyt sitä, että ennen toiminut tuote ei enää tuokaan yhtään hyvää tulosta kuin aikaisemmin, niin se voi pitää paikkansa. Toisin sanoen joskus vuodenaikojen vaihtelu tekee myös hiuspohjassa niin suuria muutoksia, että entiset tuotteet menettävät tehonsa ja tarvitset joksikin aikaa eri tuotteita.

Hiuspohjan hoito vaatii oman rutiininsa ja siihen sopivat tuotteet. Silloin voit saada hiustenlähdön pysähtymään, punoituksen pois, hilseen vähenemään sekä mahdollisesti loppumaan, kutinan vähenemään tai akneen päänahasta katoamaan. Vain itse voit pitää huolta omasta päänahastasi, joten kaikki hoitaminen on todella sen arvoista.

Hiuspohjan hoito

Miten aloitetaan kuivan hiuspohjan hoito?

Tärkeintä on ensin tunnistaa syyt, mistä ongelmat johtuvat ja sen jälkeen hiuspohjan hoito on helpompi aloittaa. Sinun on mietittävä, onko päänahan sekä hiustenhoidon rutiinit sopivia vai onko tarpeen muuttaa niitä. 

Kuivan hiuspohjan hoito on aloitettava näillä asioilla:

  • Käytä hiuspohjaa rauhoittamaan riittävän mietoa shampoota
  • Hiuksia ei saa pestä liian usein, sillä silloin päänahan luonnollinen rasva katoaa ja hiuspohja kutisee sekä hilseilee kuivuudesta
  • Liian kuumalla vedellä ei kannata pestä, sillä se kuivattaa hiuksia entistä enemmän
  • Myös hiustenkuivaimen lämpö kuivattaa hiuksia ja päänahkaa, joten monissa hiustenkuivaimissa on siksi mahdollisuus käyttää myös kuivattamiseen viileää ilmaa, joskin silloin kuivatus kestää jonkin verran kauemmin

Erilaisia tuotteita on markkinoilla paljon ja niiden viidakossa on joskus vaikea tehdä valintaa. Hyviä valinta kuivan päänahan hoitoon on hoitava hiusöljy päänahalle. Vaihtoehtojahan on useampia kuten olemme kertoneet.

Mainos

Miten arvioida päänahan tilaa?

Päänahan hoidon aloittaminen on tärkeä tehtävä ja siksi onkin aluksi arvioitava, missä tilassa se on. Kuiva päänahka ja hilse tarkoittavat eri asioita, mutta harmittavasti niillä on hyvin paljon yhteisiä oireita.

Niitä ovat:

  • Kutina
  • Hilseily
  • Punoitus
  • Ärsytys

 

Jos päänahka on kuiva, niin silloin hilseen koostumus on erilainen eli sen hiutaleet ovat pieniä sekä valkoisia. Rasvaisen päänahan hilseestä johtuvana hiutaleet ovat huomattavasti suurempia ja usein puhutaankin irtoavista laatoista, jotka ovat kellertäviä sekä rasvaisia. Tämä johtuu useimmiten hiivasienestä nimeltä Malassezia.

Lisäksi voit arvioida päänahkaasi myös sillä, että jos hiuksesi ovat kuivat, niin sinulla on usein myös kuivat hiukset. Varsinkin hiusten latvat ovat alttiita kuivumiselle ja se on silmämääräisesti helppo nähdä. Hiuspohjan hoito on tehtävä sen kuntoon sopivilla tuotteilla.

Kaikki hiustenlähdöstä e-kirja

Ennen kuin voit todella sitoutua hiustensiirto-operaation, on tärkeää ymmärtää syyt hiustenlähdön takana. Olemme kirjoittaneet yhdessä IdealofMeD:in ammattilaisten kanssa e-kirjan, joka kertoo kaiken, mitä sinun tulee tietää hiustenlähdöstä. Voit ladata kirjan täysin ilmaiseksi sivuiltamme.

ebook

Päänahan hoito sisältäpäin

Kuiva ja ärtynyt päänahka voi johtua myös huonosta ruokavaliosta. Päänahan hoito alkaa myös sisältäpäin, joten omaan ruokavalioon on hyvä lisätä sellaisia tuotteita, jossa on anti-inflammatorisia omega-3 -rasvahappoja. Niitä saa helposti lohesta, pellavansiemenistä sekä sardiineista.

Toisinaan on myös mahdollista se, että ruoka-aineet aiheuttavat allergiaa, joka lisää päänahan tulehdusta. Niitä voivat olla maitotuotteet sekä gluteeni. Näiden osalta on järkevää kääntyä lääkärin puoleen.

Hiuspohjan hoito voi vaatia myös lisäravinteiden käyttämistä ja niissä tärkeitä ainesosia ovat E-vitamiini, B12-vitamiini, jodi sekä biotiini.

Veden juominen ja päänahan hoito

Toisinaan on vaikea yhdistää veden juomista siihen, että päänahka voisi paremmin. Todellisuudessa kuitenkin kuivaan ja kutisevaan päänahkaan auttaa se, että juo vettä riittävästi. Iho käyttää vettä siihen, että se pysyy virkeänä sekä kosteutettuna.

Jos vedenjuonti unohtuu tai jää vähemmälle, niin päänahan hoito voi ottaa askelia taaksepäin. Kuiva päänahka kehittyy vähitellen ja useimmiten tilanteesta syyttää hiustenhoitoa, kun pitäisi katsoa tarkemmin myös siihen mitä syö. Hiuspohjan hoito on kiinni monesta erilaisesta asiasta.

Mitkä vitamiinit auttavat hiuspohjan hoidossa?

Terveellisessä ruokavaliossa on kaikki, mitä myös hiuspohja tarvitsee. Tällaisen ruokavalion noudattaminen on kuitenkin hankalaa, sillä kiire ja stressi johtavat usein siihen, että aterioiden kohdalla oikaistaan eikä välitetä siitä, että niiden ravintopitoisuus olisi hiusten kasvulle sekä sen myötä hiuspohjan hoidolle.

Tärkeimmät hiuksiin vaikuttavat vitamiinit ja hivenaineet ovat:

  • A-vitamiini
  • B-vitamiineista 2, 3, 5, 7 (biotiini) ja 12
  • C-vitamiini
  • D-vitamiini
  • E-vitamiini
  • Sinkki
  • Seleeni
  • Piidioksidi
  • Foolihappo
  • Jodi

Näistä D-vitamiini ja B-vitamiineista B7 eli biotiini hiuksille on kerrottu varsin laajasti sekä on otettu huomioon hiuspohjan hoito.

Vitamiineja saa terveellisestä ruokavaliosta, mutta jos tuntuu siltä, että ateriat ovat niiden osalta puutteellisia, on järkevää käyttää lisäravinteita vajeen kattamiseksi. Jos sinulla on imeytymishäiriö, kannattaa kokeilla vitamiineja nestemäisessä muodossa eli poretabletteina.

Rasvaisen hiuspohjan hoito

Usein puhutaan vain kuivasta hiuspohjasta, mutta rasvaisen hiuspohjan hoito on ihan yhtä tärkeää. Useimmiten rasvoittuvat hiukset ovat melkoinen painajainen ja rasvoittuva päänahka hilseilee, joskin hilse on väriltään kellertävää ja se irtoaa hiuspohjasta hiukan isompina ‘laattoina’ kuin kuiva hilse.

Rasvaisiin hiuksiin sekä hiuspohjaan on useita eri syitä. Niitä ovat:

  • Liian tiheä pesuväli
  • Vääränlaiset hiustenhoitotuotteet
  • Elämäntavat eivät ole terveelliset

Liian tiheä pesuväli ja vääränlaiset hiustenhoitotuotteet

Jos peset hiuksiasi päivittäin, peset samalla hiuspohjasta sen luonnollisen rasvan ja öljyn pois. Siinä tilanteessa hiuspohja vastaa haasteeseen ja tuottaa entistä enemmän öljyä ja jälleen hiuksesi ovat entistä rasvaisemmat.

Hiuspohjan hoito aloitetaan sillä, että vähennät pesuväliä vähitellen, vaikka se kieltämättä tuntuu epämiellyttävältä. Päänahka vaatii myös kuorintaa sekä terveellisiä öljyjä. Suosi siis tuotteita, joissa ei ole sulfaattia eikä silikonia.

Kun teet hiuksillesi kuorinnan, niin tee se kaikessa rauhassa sekä hiero sen aikana päänahkaa, jolloin saat stimuloitua verenkiertoa. Jos et halua tehdä sitä sormenpäillä, niin voit käyttää siihen varta vasten kehitettyä hierontaharjaa.

Elämäntavat eivät ole terveelliset

Tämä väite saattaa tuntua varsin absurdilta, mutta rasvaiset ruuat vaikuttavat siihen, miten rasvainen on myös hiuspohja. Hiusystävällisiä superfoodeja ovat pinaatti, erilaiset marjat sekä bataatti. Niissä kaikissa on hiuksille sopivia vitamiineja sekä mineraaleja. Ne auttavat vahvistamaan hiuksia sekä tasapainottamaan hiuspohjan epätasapainoa. Yllättävää sinällään, että ravinnevajaus voi osittain aiheuttaa hiusten sekä päänahan rasvoittumista.

Hiuspohjan hoito on monen asian summa ja siksi sinun pitää myös pitää huolta siitä, että saat riittävästi unta sekä pyrit vähentämään stressin minimiin. Terveelliset elämäntavat, hiusten sekä kehon hyvinvointi ovat askel parempaan.

Jos haluat kokeilla omenaviinietikkaa hiuksiin, sekin rauhoittaa rasvoittuvaa päänahkaa. Omenaviinietikkaa on laimennettava vedellä ja sitä voi käyttää vain kerran viikossa poistamaan hilsettä sekä öljyä päänahasta. Etikka tasapainottaa ihon pH-arvoa.

Ärtyneen hiuspohjan hoito kotikonstein

Toisinaan hiuspohjassa voi olla jo isompiakin ongelmia ja se on huomattavan ärtynyt. Varsinkin talvella, kun huoneilma on kuivaa ja ulkoilmakaan ei välttämättä pelasta, on mietittävä tarkoin, miten ärtyneen hiuspohjan hoito onnistuu.

Tässä tilanteessa päänahka voi punoittaa, kutista, kuumottaa sekä hilseillä ja myös rasvainen päänahka voi reagoida näillä tavoilla. Tärkeintä on tutkia, onko päänahan iho rikki ja tulehtunut, sillä siinä tapauksessa se vaatii lääkärin hoitoa. Hiuspohjaa ei saa missään tapauksessa raapia, sillä se suorastaan lietsoo tulehdusta.

Lisäksi on pidettävä huolta siitä, että shampoossa ei ole sulfaatteja sekä pyrkiä käyttämään mahdollisimman vähän muotoilutuotteita. Niiden ainesosat ärsyttävät päänahkaa entisestään. Hiuspohjan hoito vaatii tarkkuutta erilaisten ainesosien suhteen.

Savea ja vettä hoitona

Varsin helppo tapa on kokeilla savijauhetta ja vettä, jolloin saa aikaan savinaamion. Sillä saa puhdistettua sekä rauhoitettua jopa atooppista ihoa. Rosmariiniöljy on erinomainen vaihtoehto saada hiuspohja rauhoittumaan. 

Toinen vaihtoehto savelle on nokkoshuuhde, jonka voi tehdä joko kuivatusta nokkosesta tai hankkia nokkosjauhetta. Seos tehdään teen tapaan ja se voi rauhoittaa hiuspohjaa huomattavasti. Hiuspohjan hoito vaatii myös terveelliset elämäntavat, kuten äsken jo todettiin.

Vaikein asia on löytää sopivat hiustenhoitotuotteet, sillä markkinoilla on niitä paljon ja kaikki mainostavat olevansa niitä parhaimpia. Tärkeää onkin lukea tarkasti, mitä shampoo tai hoitoaine sisältää ja pyrkiä karttamaan sulfaatteja ja silikoneja. Kutiseva päänahka on yksi oppaistamme, joten se kertoo myös hiuspohjan hoidosta.

Hiuspohjan hoito yhteenvetona

Yksinkertaisesti sanottuna hiuspohja hoito ei välttämättä ole vaikeaa, mutta tärkeintä on tunnistaa, mikä hiuspohjaa vaivaa. Hilseet ovat rakenteeltaan erilaiset ja siksi niistä on tunnistettava, onko kyseessä kuiva vai rasvoittuva päänahka. Ne hoidetaan eri tavoin, joten jos rasvoittuvaa päänahkaa hoitaa kuivan päänahan tuotteilla, niin haluttua edistymistä ei tapahdu. Kaiken tämän lisäksi terveet elämäntavat auttavat saamaan kiukuttelevan päänahan ruotuun. Siitä ei voi tinkiä.

Varaa ilmainen konsultaatio ammattilaiselle

Usein kysytyt kysymykset

Kun hiuspohja on hyvässä kunnossa, se tarkoittaa usein myös sitä, että silloin hiukset kasvavat normaalisti. Tosin tässä ei nyt huomioida perinnöllistä hiustenlähtöä.

Rasvainen päänahka tarvitsee tuotteita, jotka hillitsevät öljyn ja rasvan tuotantoa. Se auttaa laattamaisen ja kellertävän hilseen hallinnassa.

Siinä vaiheessa on tärkeintä mennä lääkäriin, joka tutki tarkemmin, mikä sen aiheuttaa sekä määrää siihen sopivat lääkkeet. Päänahassa saattaa olla jo tulehduksellinen tila.

Päivitetty 01/09/2025
Varaa ilmainen konsultaatio ammattilaiselle

Säästä jopa 70 %

Koetko hiustenlähtöä?
hairbackapp
Lataa ilmainen Hair Back App