FUE -toimenpide on yksi edistyksellisimmistä kirurgisista menetelmistä, jota käytetään hiustensiirrossa. Se jättää hyvin minimaalisen arpeutumisen ja siksi sitä suositellaankin sekä toisaalta käytetään muihin tekniikoihin verrattuna huomattavasti enemmän. Myöskään potilaita ei enää houkuta lineaarinen arpi niskassa. On kuitenkin todettu, että jotkut hiustyypit ovat haasteellisia ja siksi näihin hiustyyppeihin ei olla välttämättä edes tehty hiustensiirtoa. Kyseessä ovat erittäin kiharaiset hiukset eli afrikkalaistyyppiset hiukset, jotka haastavat kirurgeja kerta toisensa jälkeen. Ongelmasta ollaan pääsemässä eroon, mutta se vaatii FUE luokitusta.
Uusi FUE -luokitusjärjestelmä
Uusi FUE luokitusjärjestelmä heijastaa hiusten ja ihon ominaisuuksia monimuotoisuutta. Luokitusjärjestelmän avulla voidaan määritellä se, kuinka haasteelliseksi toimenpide tulee ja toisaalta, mitä siinä tulee ottaa huomioon. Se myös tarkoittaa sitä, että hiusten kiharuus ei ole tulevaisuudessa enää ratkaiseva tekijä siihen, että kirurgi kieltäytyy tekemästä toimenpidettä.
Julkaisussa Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology on esitelty uusi pisteytysjärjestelmä, joka samalla kuvaa sitä, kuinka haasteelliseksi FUE-hiustensiirto tulee. Järjestelmään vaikuttavat sekä karvatuppien muoto, mutta myös ihon erilaiset ominaisuudet. Asteikko on syntynyt käymällä läpi ihmisen evoluutiota, joten sen kautta pisteytys on laadittu.
Hiustensiirron pisteytysasteikko
Pisteytysasteikon tarkoitus on kumota väite ja käsitys siitä, että jos potilaalla on kiharat hiukset, se tarkoittaa käytännössä joko monimutkaista FUE -toimenpidettä tai jopa sen epäonnistumista. Tohtori Umarin mukaan FUE on helppo suorittaa monilla kiharatukkaisilla potilailla. Haasteita tuo yhtä lailla sekä suorat että vain hiukan aaltoilevat hiukset. Ne vaativat erikoistyökaluja sekä kirurgin hyvää taitoa onnistuakseen.
Onnistumiseen vaikuttavat myös hiusten ja ihon ominaisuuksien yhdistelmä. Ne vaikuttavat karvatupen muotoon sekä siihen, missä määrin iho kiinnittyy siihen. Tässä kuvaan astuukin mukaan juuri evoluutioteoria ja se, miten hiukset ja ihon piirteet ovat sekoittuneet ihmislajien välillä useiden vuosituhansien aikana sekä sitä mutkistaa myös erilaisten geenien sekoittuminen keskenään. Pisteytysasteikko ottaa tämän huomioon ja hyväksyy evoluution tuomat haasteet.
Sanusi FUE Scoring eli SFS -luokitusjärjestelmä käyttää pisteitä, jotka määritellään ensinnäkin sen mukaan, millainen hiustyyppi potilaalla on. Se voi olla suora, aaltoileva tai kihara sekä jopa kierteinen. Toisekseen potilaalta määritellään ihotyyppi, joka puolestaan voi olla ohut, keskikokoinen tai paksu. Näistä arvoista saadaan kokonaispistemäärä, jonka avulla kirurgi voi arvioida potilaan hiustensiirron haasteen. Käytännössä se tarkoittaa myös sitä, että suoralta kädeltä ei voi ketään potilasta sulkea pois leikkauksesta.
FUE hiustensiirron haasteet
SFS -luokitus viittaa siihen, että FUE hiustensiirrossa haasteet määräytyvät, kuten äsken jo kerrottiin, potilaan hiustyypin sekä ihon ominaisuuksien yhteisvaikutuksen perusteella. Lisäksi siihen vaikuttavat myös hiusten tiheys, kiinteys, paksuus sekä liukkaus. Tämä myös kertoo sen, että potilaat, joilla on afrikkalainen syntyperä, ei hiustensiirto ole välttämättä haasteellista. Sama väite pätee myös muiden kiharahiuksisten kohdalla.
Hiustensiirtoa ei siis voi määritellä sen mukaan, mikä on rodullinen, etninen tai maantieteellinen stereotypia. Jokaiselle potilaalle on tehtävä objektiivinen ihon ja hiusten ominaisuuksien arviointi. Arvioinnin voi ainoastaan tehdä vaikeaksi sosiaalinen luonne, joka ottaa kantaa enemmän stereotypiaan kuin antaa mahdollisuuden asian objektiiviseen tutkimiseen.
Kun FUE -teknologiaa suunnitellaan tämän kaiken ymmärtämisessä, lopputuloksena tulee olemaan FUE -laite, jota voi käyttää yleispätevästi kaikissa FUE -hiustensiirron skenaarioissa. Silloin ei tarvitse ajatella potilaan rotua, etnisyyttä, hiuksia, ihotyyppiä eikä sijaintia. Olennainen osa pisteytysjärjestelmää on se, että hiustensiirron haasteet voivat mukautua täysin erilaisiin iho- ja hiustyyppeihin sekä FUE:sta on apua yhä useammalle. Jäämmekin mielenkiinnolla odottamaan, miten luokitus etenee, sillä oheinen raportti on esitelty heinäkuun alussa vuonna 2022.