Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiustyypit ja niiden tunnistaminen – Vinkkejä sopivien hoitorutiinien valintaan

Ikoni
hiustyypit
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Hiusten monimuotoisuus on yksi niiden kauneuden ja ainutlaatuisuuden lähteistä. Jokaisella meistä on oma hiustyyppimme, joka vaikuttaa siihen, miten hiuksemme käyttäytyvät sekä miltä ne tuntuvat ja näyttävät. Tämä artikkeli kertoo, millaisia ovat eri hiustyypit ja antaa vinkkejä, miten tunnistaa oma hiustyyppi sekä valita sopivat hiustenhoitotuotteet ja -rutiinit sen mukaan.

Erilaiset hiustyypit

Hiustyypit jakautuvat niiden ominaisuuksien ja luonteen perusteella. Hiustyyppeihin kuuluvat suorat, kiharat, laineikkaat, paksut ja ohuet hiukset. Seuraavaksi kerron hieman tarkemmin, millaisia eri hiustyypit ovat.

Suorat hiukset

Suorat hiukset ovat luonnostaan tasaiset ja ilman selkeää kihartumista. Niissä voi olla eri paksuisia tai hienompia hiuskuituja. Tunnistaaksesi suorat hiukset, anna niiden kuivua luonnollisesti pesun jälkeen ja tarkkaile niiden luonnollista muotoa. Suorat hiukset ovat usein helpot käsitellä ja vaativat vähemmän muotoilua. Valitse hiustenhoitotuotteiksi kevyitä ja kosteuttavia tuotteita, jotka eivät latista hiuksia.

Kiharat hiukset

Kiharat hiukset ovat yleensä luonnostaan kiharaiset tai laineikkaat. Ne voivat vaihdella löysistä kiharoista tiukempiin kiharoihin. Kiharat hiukset voivat olla alttiita kuivuudelle ja pörröisyydelle, joten kosteuttavat ja muotoilua helpottavat tuotteet ovat tärkeitä. Tunnista kiharat hiukset niiden luontaisesta kiharakuviosta pesun jälkeen. Vältä hiusten liikaa harjaamista, sillä se saattaa rikkoa kiharakuituja.

Laineikkaat hiukset

Laineikkaat hiukset ovat kuin kompromissi suorien ja kiharoiden hiusten välillä. Niissä on luonnollisia laineita, mutta ne eivät ole yhtä tiukat kuin kiharat hiukset. Laineikkaat hiukset voivat kaivata kosteutusta ja volyymia, joten valitse hoitotuotteiksi kevyitä kosteuttavia tuotteita ja vältä liiallista muotoilua, joka saattaa tasoittaa laineita.

Paksut hiukset

Paksut hiukset ovat runsaat ja niissä on paljon hiuskuituja. Ne voivat olla suorat, kiharat tai laineikkaat. Paksut hiukset saattavat olla alttiita pörröisyydelle ja hankalasti hallittaville takuille. Valitse hoitotuotteiksi ravitsevia ja kosteuttavia tuotteita, jotka auttavat selvittämään hiukset helposti ja pitävät ne hallittavina.

Ohuet hiukset

Ohuet hiukset ovat hienorakenteisemmat ja niissä on vähemmän hiuskuituja. Ne voivat olla suorat, kiharat tai laineikkaat. Ohuet hiukset voivat kaivata tuuheutta ja volyymia, joten valitse hoitotuotteiksi kevyitä ja tuuheuttavia tuotteita. Vältä raskaita muotoilutuotteita, jotka saattavat latistaa ohuet hiukset.

Kuinka tunnistaa hiustyypit?

Oman hiustyypin tunnistaminen voi auttaa valitsemaan oikeat hoitotuotteet ja -rutiinit hiusten terveyden ja kauneuden tukemiseksi. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua tunnistamaan oman hiustyyppisi:

 1. Kiharakuviot: Katso hiustesi luontaisia kiharakuviota pesun jälkeen. Kiharat hiukset ovat luonnostaan kiharaiset tai laineikkaat, ja niiden kiharakuviot ovat selvästi nähtävissä. Kiharat voivat olla tiukkoja spiraaleja tai löyhiä laineita.
 2. Suoruus: Tarkkaile hiustesi luontaisia muotoja. Suorat hiukset ovat tasaiset ja ilman selkeää kihartumista tai laineita. Voit antaa hiustesi kuivua luonnollisesti pesun jälkeen ja tarkkailla niiden muotoa.
 3. Paksuus: Arvioi hiustesi paksuutta. Paksut hiukset ovat runsaat ja niissä on paljon hiuskuituja, kun taas ohuet hiukset ovat hienorakenteisemmat ja niissä on vähemmän hiuskuituja.
 4. Pörröisyys ja kiilto: Kiinnitä huomiota hiustesi tekstuurin pörröisyyteen tai kiiltoon. Kiharat ja laineikkaat hiukset saattavat olla alttiimpia pörröisyydelle, kun taas suorat hiukset voivat olla sileämmät ja kiiltävämmät.
 5. Ongelmat ja tarpeet: Tunnista hiustesi yleiset ongelmat ja tarpeet. Esimerkiksi kiharat hiukset saattavat kaivata kosteutusta ja hallittavuutta, kun taas ohuet hiukset saattavat kaivata tuuheutta ja volyymia.
 6. Hiuspohjan kunto: Älä unohda tarkkailla myös hiuspohjasi kuntoa. Hiuspohjan kunto voi vaikuttaa siihen, miten hiuksesi käyttäytyvät. Esimerkiksi rasvoittuva hiuspohja voi vaikuttaa hiusten rasvoittumiseen.
 7. Kokeile erilaisia tuotteita: Jos olet epävarma omasta hiustyyppistäsi, voit kokeilla erilaisia hoitotuotteita ja -rutiineja. Valitse ensin neutraaleja, hiuspohjaa ja hiusten rakennetta kunnioittavia tuotteita. Kokeile erilaisia shampoita, hoitoaineita ja hiusnaamioita, ja tarkkaile, miten hiuksesi reagoivat niihin.
 8. Kysy ammattilaiselta: Jos tarvitset apua hiustyyppisi tunnistamisessa ja sopivien hoitotuotteiden valinnassa, voit myös kääntyä kampaajan tai hiusalan ammattilaisen puoleen. He voivat antaa sinulle henkilökohtaista neuvontaa ja suosituksia hiustesi tarpeisiin perustuen.

Hiustenhoitorutiinit ja vinkit eri hiustyypeille

Kaikki hiustyypit kaipaavat omanlaistaan hoitoa. Tässä osiossa käydään läpi vinkkejä ja hoitorutiineja, joita eri hiustyypit tarvitsevat. Opit valitsemaan oikeanlaiset shampoot, hoitoaineet, hiusnaamiot ja muut tuotteet, jotka tukisivat juuri sinun hiustyyppisi tarpeita. Tutustutaanpa seuraavaksi niihin:

Suorien hiusten hoitaminen

Suorille hiuksille sopiva hoitorutiini keskittyy yleensä hiusten kosteuttamiseen ja kiillon ylläpitämiseen. Valitse kevyitä shampoita ja hoitoaineita, jotka eivät latista hiuksia. Vältä liian raskaita muotoilutuotteita, jotka voivat tehdä hiuksista näyttämään rasvaisilta. Suorat hiukset voivat kaivata lisää volyymia, joten kokeile tuuheuttavia tuotteita ja föönaa hiukset kuohkeiksi juureen.

 • Vältä raskaita tai öljyisiä muotoilutuotteita, jotka voivat latistaa suorat hiukset.
 • Käytä kevyitä hoitotuotteita, jotka eivät tee hiuksia liian sileiksi tai liukkaiksi.
 • Kokeile tuuhennusshampoota tai -suihkeita, jos haluat lisää volyymia hiuksiin.

Kiharien hiusten hoitaminen

Kiharoille hiuksille kosteuttava hoitorutiini on tärkeää. Kiharat hiukset voivat olla alttiita kuivuudelle ja pörröisyydelle, joten käytä kosteuttavia shampoita ja hoitoaineita. Harkitse hiusnaamion käyttöä säännöllisesti kosteuttamaan ja ravitsemaan hiuksia syvältä. Vältä tuotteita, jotka sisältävät silikoneja ja alkoholia, jotka voivat kuivattaa kiharat hiukset. Kiharat kaipaavat usein myös enemmän muotoilua ja muotoilutuotteita, joten kokeile erilaisia geeliä tai vaahtoja, jotka tukevat kiharoiden muotoa.

 • Kiharat hiukset tarvitsevat enemmän kosteutusta, joten valitse kosteuttavia shampoita ja hoitoaineita.
 • Vältä hiusten liikaa harjaamista, jotta kiharat säilyvät paremmin.
 • Kokeile hiusöljyjä tai hiusnaamioita ravitsemaan ja hallitsemaan kiharat.

Laineikkaiden hiusten hoitaminen

Laineikkaat hiukset voivat kaivata kosteutta ja hallittavuutta. Valitse kosteuttavia shampoita ja hoitoaineita, jotka auttavat pitämään laineet pehmeinä ja kiiltävinä. Kokeile muotoilutuotteita, jotka tukevat laineiden muotoa ja auttavat vähentämään pörröisyyttä. Laineikkaat hiukset voivat myös hyötyä hiusöljystä, joka antaa lisäkiiltoa ja sileyttä hiuksille.

 • Kosteuttavat hoitotuotteet auttavat ylläpitämään laineiden muotoa ja vähentävät sähköisyyttä.
 • Vältä hiusten liikaa harjaamista, jotta laineet pysyvät selkeämpinä.
 • Kokeile suolasuihkeita tai muotoilutuotteita, jotka korostavat luonnollisia laineita.

Paksujen hiusten hoitaminen

Paksuille hiuksille sopiva hoitorutiini keskittyy usein hiusten selvittämiseen ja hallittavuuteen. Valitse hoitoaineita, jotka auttavat selvittämään paksut hiukset helposti. Voit myös kokeilla hiustenhoitoaineita, jotka sisältävät keratiinia tai proteiineja vahvistaakseen hiuksia. Paksut hiukset voivat kaivata myös kosteutusta ja kiillon ylläpitoa, joten käytä kosteuttavia tuotteita ja hiusöljyjä.

 • Paksut hiukset voivat kaivata hoitotuotteita, jotka auttavat selvittämään ja hallitsemaan hiuksia.
 • Vältä raskaita tai öljyisiä muotoilutuotteita, jotka voivat tehdä hiuksista liian raskaat.
 • Kokeile hiusten ohenemista tai kevennystä leikkauksella, jos haluat helpottaa hiusten hallintaa.

Ohuiden hiusten hoitaminen

Ohuille hiuksille sopiva hoitorutiini keskittyy yleensä tuuheuden lisäämiseen ja volyymin ylläpitoon. Valitse kevyitä shampoita ja hoitoaineita, jotka eivät latista ohuita hiuksia. Vältä liian raskaita muotoilutuotteita, jotka voivat tehdä hiuksista näyttämään latteilta. Kokeile tuuheuttavia tuotteita, kuten kuivashampoota tai juurivaahtoa, jotka auttavat antamaan hiuksille volyymia ja tuuheutta.

 • Käytä tuuheuttavia shampoita ja hoitoaineita, jotka antavat volyymia ohuille hiuksille.
 • Vältä raskaita muotoilutuotteita, jotka voivat tehdä hiuksista latteat.
 • Kokeile kerrostettua leikkausta, joka antaa illuusion tuuheammasta hiustyylistä.

Kaljuuntuminen hiustyypeittäin

Kaljuuntuminen ja eri hiustyypit liittyvät toisiinsa monin eri tavoin, ja eri hiustyypit voivat vaikuttaa siihen, miten kaljuuntuminen ilmenee ja miten sitä hoidetaan. Tässä muutamia tapoja, joilla kaljuuntuminen ja hiustyypit ovat yhteydessä:

 • Geneettinen alttius: Kaljuuntuminen, erityisesti miestyyppinen kaljuuntuminen, on usein geneettisesti määräytyvää. Kaljuuntumisen herkkyys ja hiustenlähdöt syyt voivat vaihdella eri hiustyypeillä, ja perimä vaikuttaa siihen, kuinka herkästi ja missä iässä kaljuuntuminen voi alkaa.
 • Hiusten määrä: Erilaisilla hiustyypeillä voi olla eri määrä hiuksia päänahassa. Tiheämmät hiustyypit voivat peittää kaljuuntumisen merkkejä paremmin kuin ohuemmat hiustyypit.
 • Hiusten kunto: Hiusten kunto voi vaihdella eri hiustyypillä. Esimerkiksi ohuet ja haurastuneet hiukset voivat olla alttiimpia katkeilulle ja harvenemiselle, mikä voi vaikuttaa kaljuuntumisen näkyvyyteen.
 • Kaljuuntumisen ilmeneminen: Kaljuuntuminen voi ilmetä eri tavoin eri hiustyypeillä. Joillain ihmisillä kaljuuntuminen voi alkaa hiusrajan vetäytymisenä tai ohenevina hiusjuurina, kun taas toisilla se voi näkyä selvemmin pään keskellä tai päällä kaljuuntuvina alueina.
 • Hiustensiirron vaikutukset: Kaljuuntumisen hoidossa hiustensiirto on yksi vaihtoehto. Hiustensiirron onnistuminen ja lopputulos voi vaihdella hiustyyppien mukaan. Esimerkiksi henkilöillä, joilla on paksut ja runsaat hiukset, hiustensiirto voi tuoda huomattavia tuloksia, kun taas henkilöillä, joilla on ohuet hiukset, hiustensiirron tulos voi olla hienovaraisempi.

Oman hiustyypin tunnistaminen auttaa hoitamaan hiuksia oikein

Jokaisella hiustyypillä on omat erityistarpeensa, ja tunnistamalla oman hiustyyppisi voit valita sopivat hoitotuotteet ja -rutiinit hiustesi terveyden ja kauneuden tukemiseksi. Älä unohda myöskään huomioida esimerkiksi hiuspohjan kuntoa ja mahdollisia hiusten erityistarpeita eri vuodenaikoina. Kokeile rohkeasti erilaisia hoitotapoja ja tuotteita löytääksesi juuri sinulle sopivan hiustenhoitorutiinin. Muista, että kaikki hiustyypit ovat kauniita ja ansaitsevat ainutlaatuista huolenpitoa.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 08/02/2023

Säästä jopa 70 %