Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Paras hiusravinne

Ikoni
Paras hiusravinne
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Pitääkö huolestua silloin, jos hiusraja nousee tai hiukset ohenevat silmissä? Se on myönnettävä, että hetken miettii, mitä asialle voi tehdä vai voiko mitään ja onko tyydyttävä kohtaloonsa sekä pidettävä ne vähäisetkin hiukset vain piilossa päähineen alla. Mutta ei hätää, on muutamia konsteja, joita kannattaa kokeilla ja katsoa, onko niistä vaikutusta. Parhaat hiusravinteet ovat yksi vaihtoehto, mutta mitä niiden tulee sisältää toimiakseen kunnolla ja mitä muuta pitää ohenevien hiusten kanssa huomioida?

Hiusjuuren ja päänahan kunto

Tärkeä asia on ensinnäkin ymmärtää, miten hiusten kasvun prosessi toimii. Kaljuuntumiselle on myös paljon erinäisiä syitä, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että hiuspohja on hyvin hoidettu. Päänahan uumenista löytyy hiustuppi, jonka ydin on kasvukeskus eli hiusnysty. Sieltä hius ottaa ravintonsa ja siellä se aloittaa kunnollisen kehittymisensä. Jos hiuspohjassa on ongelmia, kaikki heijastuvat hiustuppeen ja sen myötä hiusten kuntoon. Mikäli päänahassa on ongelmina kivistys, kutina tai kuumotus, on jo kyseessä sellaisia ongelmia, joita on mahdollisimman nopeasti korjattava.

Parhaat hiusvitamiinit eivät auta, jos päänahassa on likaa, kuolleita soluja, muotoilutuotteiden jäämiä tai liiallista ihotalia. Kun nämä kertyvät hiustuppien suuakkoihin, se haittaa hiusten kasvua. Yksi tärkeimmistä lähtökohdista onkin huolehtia siitä, että päänahka on puhdas ja se voi hyvin. Siihen voi vaikuttaa huolellisella pesulla sekä tarvittaessa kuorimalla hiuspohjaa. Jos päänahassa on kuivuutta tai sieniperäistä hilsettä, niihinkin löytyy erikoistuotteita pesu- ja hoitoaineiden muodossa. Hiusravinteet vaikuttavat huomattavasti paremmin, kun päänahka on hoidettu ensin kuntoon.

Ravinnon ja vitamiinien merkitys hiuksiin

Kun päänahan ongelmat saa kuriin, voi tarkemmin miettiä omaa ruokavaliotaan sekä sitä, mitkä ovat parhaat hiusravinteet omassa tilanteessa. Ruokavaliolla on suuri merkitys jo siksi, että hiuksethan ovat ravintoketjun viimeisenä ja jos niille ei riitä ravintoa, se näkyy hiuksissa nopeasti. Siksi terveellisen ravinnon syömistä ei tule vähätellä vaan ottaa käyttöön monipuolinen ja ravitseva sekä säännöllinen ruokailurytmi. Myös se on muistettava, että stressi monesti häiritsee hiusten kasvua sekä aiheuttaa hiusten lähtöä. Siksi sekin on saatava kuntoon tavalla tai toisella.

Vitamiinien puutostila ei välttämättä heti tule mieleen ja parhaiten siihen saa vastauksen, kun lääkärissä tutkituttamassa tilanteen. Jos syö mielellään kasvisravintoa tai on vegaaninen, voi altistua ajattelemattaan vitamiinien puutteeseen. Mitkä vitamiinit ja mineraalit ovat hyväksi hiusten kasvulle? 

  • A-vitamiini auttaa, että luonnollista öljyä muodostuu hiuspohjaan.
  • B-vitamiinit muodostavat punasoluja, joten ne kuljettavat hiustupelle happea ja ravinteita.
  • Biotiini eli B7 -vitamiini on yksi tärkeimmistä hiuksille tarkoitetuista vitamiineista ja sen avulla hiukset, mutta myös kynnet voivat paremmin.
  • C-vitamiini on myös tärkeä vitamiini. Se auttaa siinä, että keho tuottaa kollageenia, joka on erittäin tärkeää hiuksille sekä päänahalle. Se myös suojaa ihoa ja hiuksia vapailta radikaaleilta. Liian vähäinen saanti tekee hiuksista hauraita ja alttiita hiustenlähdölle.
  • D-vitamiinin on todettu auttavan hiustuppien muodostumisessa. Tarkkaa tietoa sen toimivuudesta ei vielä ole, mutta D-vitamiinista on huolehdittava ainakin talvella.
  • E-vitamiini toimii samoin kuin C-vitamiini eli suojaa hiuksia ja ihoa vapailta radikaaleilta.
  • Rauta on tärkeä monelle kehon toiminnalle, mutta se auttaa myös hiusten kasvussa. Anemiahan on yksi hiustenlähdön syy.
  • Sinkki on hyvänä apuna hiuskudosten kasvussa sekä öljyrauhasten toiminnassa.
  • Eikä vähimpänä ole myöskään piidioksidi, joka antaa hiuksille luonnollista elastisuutta.

Kuinka nopeasti tulokset näkyvät

Tähän voi vielä lisätä aminohapot, jotka ovat proteiinin rakennusaiheita. Hiuksethan ovat pääosiltaan keratiinia ja se on proteiinia. Kun hiuspohjan pesu ja hoito on kunnossa sekä ravinto sisältää tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, herää tietenkin kysymys siitä, kuinka nopeasti tulokset on nähtävissä? Ensinnäkin tulokset eivät näy yhdessä yössä vaan sitä on maltettava odottaa. Toisekseen hiusten kasvussa huomaa tuloksia vasta parin kuukauden päästä siitä, kun on lisäravinteiden käyttämisen aloittanut. Se on siis pidempi projekti, joka malttamattomalle on hankalaa aikaa, kun tuntuu, että mitään näkyvää ei synny!

Valitettavasti on myös niitä tilanteita, että näistä ei ole pitkänkään käytön jälkeen hyötyä vaan hiusrajan vetäytyminen on hyväksyttävä ja haettava siihen apua esimerkiksi hiustensiirrosta. Se on myös suhteellisen pitkä prosessi lähtötilanteesta siihen, että lopulliset tulokset ovat näkyvissä. Hiustensiirrossa on kuitenkin huomioitava se, kun siirteet otetaan niskan alueella, niistä on hyötyä, koska niillä ei ole taipumusta kaljuuntumiseen. Se on päätöksenä iso ja vaatii myös sitoutumista hiusten hyvin tarkkaan hoitamiseen koko prosessin ajan. Myös tämän prosessin aikana on tarpeen hyödyntää paranemisessa hiusvitamiinit sekä klinikan suosittelemat hiustenhoitotuotteet.

Miten MSM vaikuttaa hiuksiin?

Paljon kysymyksiä herättävä tuote on myöskin MSM eli metyylisulfonyylimetaani. Se on käytännössä orgaaninen rikkiyhdiste ja sitä on myös lihaksissa, hiuksissa, kynsissä sekä luissa. Sillä on tärkeä rooli entsyymien, vasta-aineiden, hormonien sekä antioksidanttien toiminnassa. Se tukee myös kehon rakenteita ja tuottaa terveitä soluja. Sen sisältämä rikki poista haitallisia ja myrkyllisiä yhdisteitä, joten solut käyttävät sitä hyödykseen aineenvaihdunnassa. Se siis vähentää kehon happamuutta.

Parhaat hiusvitamiinit ovat siis sellaisia, jotka edesauttavat hiusten kasvua. MSM on yksi tällainen ja sen avulla myös iho muuttuu huomattavasti elastisemmaksi sekä terveemmän näköiseksi. Se on olennainen osa siihen, että kollageenia muodostuu elimistössä. MSMää on saatavana jauheena, se on hajuton, mutta hiukan kitkerältä maistuva kidemäinen aine. Jos tuotetta käyttää, sen voi sekoittaa mehuun tai veteen, mutta yhtä lailla esimerkiksi smoothieen. Se on hiukan vieraampi ainesosa eikä niin äkkiä mielletä hiusvitamiiniksi.

Yhteenvetoa hiusvitamiineista

Todella monilla vitamiineilla on vaikutusta hiusten kasvuun, mutta hiustenlähdössä on myös muistettava se, että se voi johtua hyvin monesta tekijästä, myös sellaisista, joihin ei pysty millään vitamiineilla tai hiustenhoitotuotteilla vaikuttamaan. Siksi itselleen on oltava armollinen ja jos epäilee, että kyseessä on jostakin sairaudesta johtuva hiustenlähtö, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa siitä, millaisesta ongelmasta on kysymys. He voivat myös arvioida sen, onko hiustenlähtö lopullista vai väliaikaista.

Hyvä ravinto on myös hiuksille ja päänahalle tosi tärkeää. Joten tinkimällä hyvästä ravinnosta, tekee itselleen myös karhunpalveluksen hiusten kuntoa ajatellen. Monista vitamiineista on huomattavaa apua ja myös päänahka on hoidettava kuntoon, että suotuisa hiusten kasvu on mahdollista. Jos kaljuuntuminen johtuu sairaudesta, lääkityksestä tai se on perinnöllistä, voi siihen hakea apua hiustensiirrosta. Se on toimenpide, jolla saa pysyviä tuloksia, jos malttaa hoitaa hiuksiaan siirron tehneen klinikan ohjeiden mukaan.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %