Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Mitä hyötyjä ja haittoja 72h paasto tuo tullessaan?

Ikoni
72h paasto, maukas lounas
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Paastosta puhutaan yhä enemmän ja moni huomaa miettivänsä kiinnostuneena, mitä paasto oikeastaan on. Onko se oikeasti autuuden tuova asia vai menettääkö sen aikana energiansa kun keho ei saa ruokaa sisäänsä. Paastolle ei kannata ruveta tutkimatta asiaa tarkemmin ja siinä haluamme auttaa. Olemme tarkastelleet asiaa ja kerromme tässä artikkelissa, mikä 72h paasto on, ja kannattaako tätä trendikästä ilmiötä todella kokeilla.

Mikä on 72h paasto?

Monet ovat varmasti kuulleet puhuttavan 72h paastosta jossain yhteydessä. Kyseessä on yksi trendi-ilmiö, jolla haetaan hyviä terveysvaikutuksia paastoamalla kokonaiset kolme päivää.

Usein paastolla haetaan siis kehon puhdistumista ylimääräisestä sinne kertyneestä hötöstä. Se voi myös tarjota suolistolle kaivatun lepohetken tai vain pyrkiä virkistämään kehoa ja mieltä. Kullakin on omat motivaationsa, kunhan muistaa, ettei paasto ole keino laihtua. Paastolla laihduttaminen voi olla vaarallista ja vähintään siinä riskeeraa tarvittavien ravinteiden ja vitamiinien saannin.

Mitä paaston aikana tapahtuu

Kun kehomme on kylläinen, tallentaa se energiaa glykoosin muodossa maksaan ja lihaksiin. Ylimääräinen energia muuttuu rasvaksi ja se jää myös elimistöön. Kun paastosta on kulunut noin 12 tuntia, keho siirtyy tilaan, jota kutsutaan ketoosiksi. Jotkut vannovat sen nimeen ja kertovat sen tuovan energiaa huomattavasti normaalia enemmän, jolloin myös unentarve vähenee. Myös nälän tunne pienenee tai jopa katoaa kokonaan. Väitetään, että keto-polttoainetta käyttämällä aivojen tulehdustilat alenevat ja stressikin hellittää. Koska elimistö aktivoituu käyttämään uutta polttoainetta, myös ajatusten sanotaan kirkastuvan.

Lemmikinomistajat ovat varmasti huomanneet, että toisinaan eläimen ruokahalu on poissa. Eläin noudattaa luontaisesti paastoprosessia, kun elimistössä on korjausprosesseja meneillään. Sama tekisi siis mahdollisesti hyvää myös ihmisten kehossa.

Paaston aikana ei luonnollisesti syödä, mutta nesteen riittävästä saannista on huolehdittava. Ihmisen keho ei voi hyvin, ellei se saa riittävästi vettä. Paaston aikana voi juoda vettä reilumminkin ja vaikutuksen huomaa varmasti konkreettisesti hyvin pian, kun vessan ovi alkaa avautua tiheään tahtiin. Veteen voi ripauttaa hieman suolaa, jotta se ei tulisi vain suoraan läpi.

Kuinka 72h paasto toteutetaan

Paastoa ei kannata aloittaa vain yhtäkkiä vaan siihen tulisi laskeutua hellästi, kuin myös pois noustessa ei ehkä ole kannattavaa ensimmäisenä suunnistaa kohti lähintä hampurilaisravintolaa. Tämä on suolistolle iso shokki ja voi aiheuttaa kipujakin. Jotkut käyttävät paaston aikana erilaisia rasvalisiä, kuten kookosöljyä edesauttamaan sitä, ettei keho väsähdä liikaa. Rasvalisä ei katkaise ketoositilaa kuten varsinkin hiilihydraatit tekevät nopeasti.

Toteuta kolmen päivän paasto näin:

 1. Syö ravitsevia aterioita ennen paaston aloittamista
 2. Aloita rauhallisesti
 3. Älä urheile liian raskaasti paaston aikana
 4. Nauti vettä säännöllisesti
 5. Pidä huolta voinnistasi. Jos voit huonosti, lopeta paasto
 6. Nauti kevyt ateria paaston päätyttyä

Kolmen päivän paasto ja terveysvaikutukset

Kehon tulehdustilan sanotaan olevan osaltaan yksi tekijä erilaisten sairauksien takana. Esimerkiksi syöpä ja sydänsairaudet on yhdistetty tähän. 72 tunnin paasto voikin laskea tätä tulehdustilaa auttaen kehoa selättämään erilaisia sairauksia ja ehkäisemään niiden syntymistä. Yli 48 tunnin paastoamisen sanotaan vaikuttavan myös solujen korjaantumiseen ja se taas auttaa elämään pidemmän, terveemmän elämän.

Hyödyt kulkevat pidemmälle kuin vain fyysiseen hyvinvointiin. Myös henkinen puoli voi hyvin kun emme tukeudu syömiseen kohdatessamme hankalia asioita, vaan sen sijaan kohtaamme ja käsittelemme ne. Paastoaminen voi auttaa siis myös tässä tavoitteessa.

3 päivän paaston hyviä puolia:

 • Edistää verensokerin hallintaa vähentämällä insuliiniresistenssiä
 • Edistää parempaa terveyttä torjumalla tulehduksia
 • Saattaa edistää sydämen terveyttä tasoittamalla verenpainetta ja kolesterolitasoja
 • Voi parantaa aivojen toimintaa
 • Saattaa auttaa painonpudotuksessa antamalla sysäyksen aineenvaihdunnalle
 • Saattaa hidastaa ikääntymisen vaikutuksia näkymästä
 • Saattaa auttaa estämään syövän syntymisessä ja leviämisessä

72h paasto hiustensiirron yhteydessä

Hiustensiirto on aina stressi elimistölle, vaikka vaikuttaakin melko helpolle toimenpiteelle. Ravinteiden saaminen on hyvä turvata jo ennen itse toimenpidettä, jotta paraneminen lähtee käyntiin hyvin ja lopputulos on toivottu. Kolmen päivän paastoa ei välttämättä ole huono ajatus yhdistää tähän, sillä kuten jo totesimme, se voi ehkäistä tulehduksien syntymistä ja edistää kehon omaa kykyä parantua ja solujen uusiutumista.

Jokainen hiustensiirron läpi käyvä varmasti haluaa, että lopputuloksena ja kauniit, jopa hulmuavat hiukset. Tällöin paranemiseen kannattaa panostaa ja tehdä kaikkensa sen eteen, eli noudattaa lääkärin ohjeita ja laittaa vielä hieman ekstraa päälle.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %