Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiustenlähtö naisilla

Ikoni
hiustenlähtö naisilla
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Hiustenlähtö naisilla ei ole tavatonta. Hiustenlähdöstä puhutaan usein miesten ongelmana, mutta myös moni nainen kärsii siitä. Syitä hiustenlähtöön voi olla useita. Taustalla voivat olla esimerkiksi perinnölliset tekijät, ikääntyminen, stressi sekä hormonaaliset tekijät. Esimerkiksi raskauden tai vaihdevuosien seurauksena hiuksia saattaa irrota normaalia enemmän. On normaalia, että päänahasta irtoaa päivittäin noin 50-100 hiusta. Jos hiuksia kuitenkin irtoaa päivittäin useita satoja, kannattaa asiaa selvitellä enemmän.

Hiustenlähtö voi lisääntyä hormonaalisista syistä. Raskauden jälkeen hiusten kasvu voi hidastua ja hiuksia irtoaa normaalia enemmän. Yleensä hiukset kuitenkin alkavat kasvamaan takaisin noin puolen vuoden kuluessa. Toisaalta perintötekijöiden aiheuttamasta kaljuuntumisesta kärsii moni nainen erityisesti ikääntyessään. Hiustenlähdön taustalla voi myös olla muita syitä, kuten autoimmuunisairaus tai hiuspohjan sairaus. Pidempään jatkuessaan syy hiustenlähtöön on hyvä selvittää, jotta siihen voidaan löytää sopivin hoitokeino.

Hiustenlähtö naisilla on yleensä aina ratkaistavissa

  • Hiustenlähtöön kannattaa puuttua varhain, jolloin siihen on helpompi vaikuttaa
  • Kotikonstit, kuten päänahan hieronta voivat jo auttaa
  • Laserhoito, peruukki ja hiustensiirto voivat tuoda apua pidempiaikaiseen ongelmaan
  • Hiustenlähtö voi olla myös tilapäistä ja ohimenevää
Hiustenlähtö naisilla - nainen katsoo peiliin

Hiustenlähtöön löytyy useita ratkaisuja

Tuuheammat hiukset voi saada jo kotikonstein, kuten oikeaa shampoota käyttämällä, föönaamalla sekä pitämällä huolta riittävästä ravintoaineiden saannista. Jos kotikonstit eivät riitä, kannattaa asiaa selvittää ihotautilääkärin kanssa enemmän. Apua voi löytyä myös laserhoidosta, joka kiihdyttää päänahan pintaverenkiertoa ja tukee siten hiusten kasvamista. Jos taustalla on esimerkiksi syöpähoitoja, voi peruukki olla sopiva ratkaisu. Toisaalta joissakin tapauksissa myös hiustensiirto voi olla ratkaisu ongelmaan. Tällöin hiukset alkavat kasvamaan pysyvästi ja tasaisesti. Jos hiustenlähtö johtuu sairaudesta, voi yhteiskunta tukea peruukin hankintaa tai hoitoa.

Kun hiustenlähtö naisilla häiritsee normaalia elämää, kannattaa asialle tehdä jotakin. Hyvä ratkaisu on puhua ihotautilääkärille tai pyytää ilmainen konsultaatio klinikalta. Näin juuri sinun ongelmasi voidaan kartoittaa, ja ongelmaan voidaan kehittää juuri sinulle sopiva ratkaisu ja hoitomuoto.

Milloin hiustensiirto on ratkaisu naisten hiustenlähtöön?

Hiussiirto voi olla ratkaisu hiustenlähtöön, mutta ihan kaikkeen kaljuuntumiseen se ei tehoa. Pälvikalju on yksi niistä asioista, joihin hiustensiirto ei auta, sillä tällöin elimistö hylkii omia karvoja ja hiukset lähtevät läiskittäin. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista naisilla. Jos taas hiustenlähtö on seurausta onnettomuudesta, pitkästä stressistä tai geneettisestä perimästä, voi hiustensiirto olla juuri oikea ratkaisu.

Näissä tilanteissa hiussiirto voi olla juuri oikea ratkaisu:

  • Onnettomuuden seurauksena hiusten menettäminen
  • Perinnöllinen hiustenlähtö

Hiussiirre voi auttaa myös monissa muissa tapauksissa, mutta useat klinikat suosittelevat ennen toimenpiteen tekemistä muita päänahkaa ja hiusten kasvua elvyttäviä hoitoja. Jos tuloksia ei aleta saamaan tai ne eivät miellytä, on silloin mahdollista kokeilla hiustensiirtoa.

Miten hiussiirto tehdään?

Hiustensiirrossa siirretään hiustuppia yhdeltä alueelta toiselle. Usein luovuttaja-alueena toimii takaraivo, mutta tarvittaessa hiuksia voidaan ottaa myös muulta sellaiselta alueelta, jossa hiusten kasvu on normaalia. Lopuksi hiukset istutetaan sille alueelle, joka kärsii hiustenlähdöstä. Naisilla kaljuuntuminen tapahtuu usein joka puolelta päälakea. Tällöin voi olla viisasta valita hiustensiirtotekniikaksi sellainen metodi, joka ei vaadi hiusten ajelemista. Hiukset ovat naisen kruunu, eikä kovin moni ole valmis ajelemaan hiuksiaan kokonaan pois edes siksi aikaa, että toimenpide saadaan tehtyä.

Mitä hiustensiirtometodeja löytyy?

Hiustensiirtoon on olemassa monia eri tekniikoita, ja sinulle sopivin tekniikka valitaan aina yhdessä lääkärin kanssa. Seuraavassa on kuitenkin lyhyt katsaus erilaisiin hiustensiirtotekniikoihin.

  • FUE-menetelmä – FUE on menetelmä, jossa yksittäisiä hiustuppia siirretään alueelta toiselle. Tämä menetelmä aiheuttaa pieniä arpia, ja se sopii täydellisesti niille naisille, jotka suosivat lyhyttä hiusmallia.
  • FUT-menetelmä – Tässä menetelmässä hiukset siirretään useamman hiustupen sisältävissä ryppäissä. Ryppäät sisältävät niin hermoja, talirauhasia kuin muutamia hiuksiakin. Tekniikka sopii loistavasti niille naisille, jotka eivät voi tuhlata montaa päivää toimenpiteeseen. Paranemisaika on tällä tekniikalla lyhyt, sillä viiltoja ei tarvita.
  • DHI-menetelmä – DHI tarkoittaa suoraa hiussiirtoa, jossa tekotapa on melko sama kuin FUT-tekniikassa. Tämä menetelmä ei vaadi hiusten ajelemista, ja se sopii täydellisesti niille naisille, jotka haluavat parantua toimenpiteestä mahdollisimman nopeasti.

Hiustenlähtö naisilla on mahdollista saada kuriin

Hiustenlähtö voi olla ikävä ongelma, mutta siihen onneksi on löydettävissä useitakin hoitokeinoja. Vaikka hiustenlähtö naisilla voidaan kokea jopa nolona tai pelottavana asiana, ei asian kanssa kannata jäädä yksin. Kotikonsteista voi hyvin aloittaa, mutta tarvittaessa kannattaa konsultoida myös ihotautilääkäriä. Joskus hiustenlähtö ratkeaa nopeasti ja syyksi voi osoittautua esimerkiksi ravintoaineiden puutos, e-pillereiden aloittaminen tai kuumetauti. Jos hiustenlähtö jatkuu pidemmän aikaa, on sen syitä hyvä selvittää parhaan hoitokeinon löytämiseksi. Tarjolla on onneksi useita hoitokeinoja ja siten ongelma harvoin jää pysyväksi.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %