Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Hiustenlähtö – Asuuko peilissäsi kauhukuva kaljuuntumisesta?

Ikoni
Mies on huolestunut hiustenlähdöstä
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Hiustenlähtö missä tahansa iässä saattaa aiheuttaa kriisin, joka murentaa omaa identiteettiä. Aamulla harjaan tarttuva hiuskasa voi viedä herkimmältä jalat alta, ja peilissä näkyvä tulevaisuuden kauhukuva kaljuuntuneesta tai osakaljusta itsestä aiheuttaa jopa paniikkia. Hiustenlähtöön löytyy onneksi myös lukuisia ja lähes kaikkia koskevia luonnollisia syitä, joissa liialliseen hermostumiseen ei ole aihetta, kuten vuodenajat, ruokavalio tai heikentynyt terveydentila. Monissa kampaamoissa on myös mahdollisuus kartoittaa hiustesi nykytila.

Handsome man touching beard and looking into mirror

Hiustenlähtö kuriin tuotteilla?

Markkinoilla on varsin iso määrä erilaisia tuotteita, jotka lupaavat hiustenlähdön loppuvan ja uuden runsaamman nopean kasvun. Tämä on varsin kiistanalainen viidakko tietämättömälle ja hyväuskoiselle. Rahat saa äkkiä hukattua ja lopputulos on karvas pettymys. Tätä voisi verrata miljardiluokan kansainväliseen laihdutusbisnekseen, kärsimättömille luvataan kilot pois viikoissa ja unelmakroppa kuukaudessa. Todellisuuden kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. Hiustenkasvu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, eikä maailmaa mullistavia tuloksia kannata odottaa muutamien viikkojen sisällä.

Esimerkkejä siitä, milloin voit omilla toiminnoillasi vaikuttaa hiustenlähdön vähenemiseen:

 • Liiallinen stressi
 • Liian vähäinen veden juonti
 • Rasvan puute
 • Ravinnon puutostilat
 • Hiusten muotoilutuotteiden liiallinen käyttö

Elintapojen vaikutus hiustenlähtöön

Hiustenlähtöä voidaan hidastaa ja jopa ennaltaehkäistä omilla elintavoilla. Aina elintavat eivät kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä, sillä jos hiustenlähdön syynä ovat esimerkiksi perinnölliset tekijät, eivät elintapojen muutokset voi ehkäistä kokonaan hiusten harvenemista. Moni on kuitenkin valmis tekemään mitä hyvänsä, ja jo pelkkä hiustenlähdön hidastaminen voi pelastaa oman minäkuvan.

Näillä keinoilla voit yrittää hidastaa tai ennaltaehkäistä hiustenlähtöä:

 1. Opi rentoutumaan kiireiden keskellä. Jatkuva stressi kiristää päänahkaa, heikentää verenkiertoa päänahassa ja pahimmillaan jopa häiritsee hiusten normaalia kasvua. 
 2. Vältä liiallista hiustenkäsittelyä. Hiusten kemiallinen käsittely saa hiuksen haurastumaan ja katkeilemaan. Jatkuva vaalennus, permanenttien laitto ja värjäys eivät ole hyväksi hiuksille ja hiuspohjalle. Anna hiustesi levähtää välillä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota harjaamiseen, sillä liian rajut otteet harjan kanssa saavat hiukset katkeilemaan.
 3. Kiinnitä huomiota ruokavalioon. Ruokavalion vaikutukset näkyvät myös hiuksissa. Pysyäkseen terveinä hiukset tarvitsevat vitamiineja ja kivennäisaineita. Myös proteiinit ovat tärkeitä, sillä hiukset koostuvat pääasiassa proteiineista. Saadaksesi hiukset taas kasvamaan, sinun kannattaa syödä monipuolisesti rautaa, proteiinia, rikkiä, kuparia, magnesiumia ja erilaisia rasvahappoja sisältäviä ruokia.
 4. Älä käytä liikaa A-vitamiinia. A-vitamiini on rasvaliukoinen ja se varastoituu elimistöön. Liiallisesti nautittuna se voi myös aiheuttaa hiustenlähtöä. Ruokavaliosta vitamiinia on vaikea saada liiallisesti, joten ylimääräinen vitamiinien popsiminen voi tässä tapauksessa olla haitaksi.

Milloin hiustenlähtö ei ole käsissämme

On tapauksia, jolloin hiustenlähtö ei ole käsissämme, emmekä voi vaikuttaa siihen, vaikka mitä tekisimme. Kaljuuntuminen voi johtua myös jostakin seuraavasta seikasta:

 1. Geenit – Hiustenlähtö voi olla perinnöllistä. Tällaisen hiusten harvenemisen tunnistaa siitä, että hiukset alkavat hiljalleen paeta päälaelta. Naisilla kalju päälaki on hyvin harvinaista, mutta miehillä jokseenkin yleisempää.
 2. Lääkitys tai sairaus – Jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena hiusten harvenemista. Tällaisia ovat esimerkiksi syöpähoidoissa käytettävät solusalpaajat. Lisäksi jotkin masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet, veren ohentajat ja kipulääkkeet saattavat aiheuttaa tällaisia sivuvaikutuksia. Jos lääkkeet ovat korvattavissa toisilla, voit mahdollisesti keskustella asiasta lääkärin kanssa.
 3. Ikääntyminen – Hiukset harvenevat ja ohenevat iän myötä, kun naisten estrogeenitasot alkavat laskea. Tällöin hiusten rakenne ja muuttuu ja kasvu osittain hidastuu. 
 4. Hormonit – Naisilla esimerkiksi raskaus, synnyttäminen ja imettäminen voivat aiheuttaa kehossa sellaisia hormonaalisia muutoksia, että hiukset alkavat tippua. Tämä on kuitenkin väliaikaista ja hiukset palaavat normaaleiksi, kunhan kehon normaali hormonitasapaino palautuu.

Miten voisimme sopeutua ja nähdä kelvollisen minäkuvan hiustenlähdön jälkeenkin?

Kaljuuntuminen saattaa alkuun kuulostaa aivan järkyttävältä ajatukselta, mikäli hiukset ovat olleet kovin isossa roolissa oman ulkonäön ilmentämiseen. Moni mies on kokenut melkoisen uudistuksen kaljun pään myötä. Seksikkyyttä se on ainakin lisännyt monien mielestä ja ainakin ennen niin toivottomat ja epäonnistuneet pälvikaljun peittelyt ovat mennyttä historiaa. Naisille asia on varmasti paljon arempi ja herkempi. Tänä päivänä peruukkien käyttö on lisääntynyt hurjasti, joten sellaiseen turvautuminen ei ole mitenkään noloa. Mahdollisuudet saada todella kauniit hiukset ja vaihtaa niitä mielialojen mukaan ovat tätä päivää ja vaihtoehtojakin löytyy loputtomiin.

Hiustenlähtö on henkilökohtainen asia, joka vaikuttaa herkästi ja murentavasti minäkuvaamme. Ennen kaikkea olisi tärkeä selvittää syyt siihen ja mahdolliset hoitokeinot. Syyn ollessa ravinnossa tai stressissä, voimme vielä auttaa itse itseämme, mutta mikäli se liittyy terveydentilaamme tai sairauksiin, niin asia kannattaa selvittää perinpohjaisesti lääkärin kanssa. Onneksi on myös vaihtoehtoja, jos kalju tai osakalju ei houkuta. Hiustensiirto voi auttaa pelastamaan ulkonäöllisesti paljon, ellei peruukkien vaihtelu kiinnosta. Epätoivoon ei kuitenkaan kannata vaipua, sillä loppujen lopuksi olemme arvokkaita ja rakkaita muille ihmisinä emmekä hiuksina.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %