Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Koronatesti ennen matkaa Turkkiin

Ikoni
Nainen otattaa koronatesti ennen matkaa
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Matkustaminen ulkomaille vaatii tällä hetkellä enemmän huomiota ja suunnittelua kuin aikaisemmin, lähinnä ennen kuin koronavirus levittäytyi koko maailmaan kattavaksi. Ennen niin selkeät suunnitelmat eivät enää suoraan päde, vaan huomioon pitää ottaa myös mahdollinen koronatesti ennen matkaa, lentokentällä sekä mahdollisesti vielä kohdemaassa. Ja sama ruljanssi takasin tullessa. Asia ei ole muutenkaan yksinkertainen ja kaiken hahmottamista vaikeuttaa myös se, että ohjeet muuttuvat jatkuvasti ja pahimmillaan tiedon saa siinä vaiheessa, kun pitäisi nousta koneeseen. Hylky voi tulla lähtöportilla, jos ei ole tiettyä kielivaatimusta täyttävää paperia näyttää lähtöselvityksessä tai testi on otettu liian myöhään tai liian aikaisin. Lisäksi eri lentoyhtiöillä on erilaiset vaatimukset ja tarkistukset poikkeavat toisistaan.

Turkki kuuluu tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen rajoitusluokkaan 2. Luokilla kerrotaan lähinnä se, voiko Suomeen matkustaa kyseisestä maasta ja ketkä voivat esimerkiksi Suomeen tulla. Suomen kansalaisella on aina oikeus palata kotimaahansa ulkomailta, mikäli lentoja tai muita mahdollisuuksia on tarjolla. Jokaisella on myös oikeus lähteä Suomesta, jos niin itse haluaa. Määräykset ovat suosituksia ja tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään toistaiseksi.

Turkin tilanne 

Turkissa oli tammikuun aikana melkoinen tartuntarypäs, joka tällä hetkellä on onneksi taantumaan päin. Tästä syystä maahan annettiin osittainen ulkonaliikkumiskielto tammikuun lopussa. Jos maahan matkustaa lentäen, kaikilta yli 6-vuotiailta vaaditaan negatiivinen PCR-testitulos, eli koronatesti ennen matkaa, ja se on esitettävä lähtöselvityksessä. Testi ei saa olla 72 tuntia vanhempi. Tämä aika pätee siihen hetkeen, miten on suunnitellut lähtevänsä lentokoneella ja tehnyt varauksen. Tosin jokainen lentoyhtiö antaa omat ohjeensa, joten ne on ehdottomasti tarkistettava hyvissä ajoin ja valitettavasti ohjeet muuttuvat varsin nopealla syklillä. Turkissa on lisäksi julkisissa paikoissa käytettävä kasvonsuojainta sekä turvaväli siellä on kaksi metriä.

Tarkistettavien asioiden listaan voi myös liittää sen, että koronatestitodistus on esitettävä sillä kielellä, minkä kohdemaa on vaatinut ja usein myös paperitulosteena. Muutamia tilanteita on myös tullut vastaan, että mikäli todistuksessa ei ole ollut passin numeroa, se on hylätty ja matka on päättynyt lähtöportille. Usein myös PCR-testin lisäksi vaaditaan antigeenitestiä. Lentoasemalla Vantaalla toimii testauspalveluita ja siellä myös kirjoitetaan testitodistuksia. Tämä myös käytännössä tarkoittaa sitä, että lentoasemalle on mentävä hyvissä ajoin ennen koneen lähtöä, mikäli aikoo käydä testeissä vielä kentällä. Lentomatkustajia tällä hetkellä on toki vähemmän, mutta kannattaa silti varautua mahdolliseen testausruuhkaan.

Koronatesti ennen matkaa ja paluu Suomeen

Jos mietitään sitä, että matka on alkanut ja jopa onnistunut hienosti Turkkiin asti. Hiustensiirto on hoidettu hyvin ja muutaman päivän retkeltä on tarkoitus palata kotiin. Otetaan vielä lyhyt katsaus siihen, mitä saattaa olla vastassa.

Vantaan lentokentälle saavuttaessa maahantulopisteessä kysytään todistusta ennakkoon otetuista testeistä ja tarvittaessa ohjataan jälleen testiin. Lisäksi yhteystiedot on annettava, koska 72 tunnin eli 3 vuorokauden päästä on jälleen uuden koronatestin vuoro. Mainittakoon, että kaikki tämä on vapaaehtoista, mutta toki suositeltavaa, jos käykin niin, että samalla matkalla on ollut henkilö, jolla on osoittautunut olevan positiivinen testitulos. Myöskin lentokentältä kotiin matkustettaessa suositellaan välttämään julkisia kulkuvälineitä. Jos se ei onnistu, niin ainakin on pidettävä hyvä etäisyys muihin matkustajiin, käytettävä kasvomaskia ja erityisen hyvin huolehdittava käsihygieniasta.

Koska Turkki on tällä hetkellä rajoitusluokassa 2, niin paluun jälkeen suositellaan myös omaehtoista karanteenia. Jos vain mahdollista, niin eläminen 14 vuorokautta pelkästään omassa taloudessa asuvien kesken suojaa myös muita ihmisiä mahdolliselta tartunnalta. Välttämätön liikkuminen on mahdollista ja se tarkoittaa lähinnä lääkärissä käyntiä tai vastaavaa. Oireista kannattaa heti ilmoittaa, mikäli niitä ilmenee. Omaehtoisilla testauksilla lyhentää karanteenia lähes puolella, mutta silloin on itse oltava aktiivinen testauksissa.

Testauksia tarjoavat yksityiset lääkäriasemat ja ne ovat maksullisia. Julkinen terveydenhuolto on tähän mennessä testannut ainoastaan siinä tilanteessa, kun potilaalla on ollut selviä koronan oireita. Jokainen testaus tuo tavallaan matkaan lisähintaa ja kannattaa miettiä, kuinka paljon euroja on valmis testeihin investoimaan. Mutta jos itse pitää huolta siitä, että testejä tekee 3 vuorokauden välein ja tulos on joka kerralla negatiivinen, sitä nopeammin voi aloittaa normaalin elämän. Mitä se ‘normaali’ ikinä siinä tilanteessa onkaan.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %