Asiakkaamme arvostelevat meidät 9.2 / 10
4.7/5

Matkustaminen Turkkiin korona-aikana

Ikoni
Turkin pääkaupunki Istanbul ylhäältä kuvattuna
Tilaa uutiskirje

Saa alennuskoodeja ja pysy ajan tasalla hius- ja kauneusasioissa.

Monien mieltä varmasti askarruttaa se, onko matkustaminen Turkkiin turvallista. Tällä hetkellä koronaviruksen tartuntamäärät ovat laskussa tammikuun korkeista luvuista ja tilanne on vähän rauhoittumassa. Tilanne toki voi muuttua nopeastikin ja siksi on syytä seurata tarkasti sen kehittymistä ja tiedotusta matkustussuosituksista. Suositus on jo pitkään ollut, että jos ei ole pakko matkustaa, niin nyt sitä ei kannata tehdä vaan katsella vähän eteenpäin. Tosin samat matkustussäännöt tuntuvat pätevän lähes jokaiseen maailmankolkkaan, koska koronatilanne on huono joka paikassa. Eipä taida koronasta turvallista maata edes tällä hetkellä olla. Lisäksi karanteenisuositukset tekevät matkustamisesta haasteellisia. Pahimmillaan niitä voi olla sekä Turkissa ja takaisin tullessa Suomessa.

Jos ja kun matkustaminen Turkkiin on ajankohtaista, on huomioitava tuon edellä mainitun lisäksi, että aikavyöhyke siellä on erilainen kuin Suomessa. Tosin ero ei ole kuin tunti, joten kelloa pitää kääntää tunti eteenpäin. Aikaero ei ole niin suuri, että se suuremmin matkustamista häiritsisi. Virallinen aikavyöhyke on siis UTC+03.00. Siellä ei myöskään ole erillistä kesä- ja talviaikaa vuonna 2021. Pimeys siellä tulee huomattavasti nopeammin auringonlaskun jälkeen kuin Suomessa. Rahayksikkö Turkissa on liira ja sen arvo on suunnilleen 0,13 euroa. Monissa paikoissa voi maksaa myös euroissa, mutta yleensä hinnat ovat silloin paljon kalliimmat. Siellä käytetään myös paljon käteistä rahaa, joten rahan vaihtaminen kannattaa tehdä jo ennen lähtöä.

Onko Turkki turvallinen maa?

Maan yleinen turvallisuustilanne on varsin vakaa. Mielenosoituksia saattaa puhjeta suurimmissa kaupungeissa ja terrori-iskuja voi olla toisinaan. Mielenosoituksiin ei kannata osallistua, vaan mieluummin poistua paikalta varsin nopeasti. Poliisilla on tapana käyttää kyynelkaasua ja vesitykkejä. Näissä tilanteissa siellä sovelletaan maan lainsäädäntöä eikä ulkomaalaiset ole yhtään sen paremmassa asemassa kuin paikallisetkaan. Sinällään maa on suhteellisen turvallinen, koska katurikollisuus ei ole mitenkään yleistä. Toki tietysti suurkaupungeissa ja rantakohteissa on taskuvarkaita, mutta niitä löytyy joka puolelta maailmaa. Taksilla matkustaessa kannattaa kysyä hinta jo etukäteen, koska ylilaskutus on varsin yleistä. 

Liikennekulttuuri voi tuntua yllättävältä ja se poikkeaakin huomattavasti suomalaisesta. Onnettomuuksia sattuu paljon ja niihin johtaviin vaaratilanteisiin on usein syynä ylinopeus, tiestössä olevat vauriot sekä yleinen piittaamattomuus liikennesäännöistä. Jos liikkuu autolla tai jalan, kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta ja olla liikenteessä joustava turkkilaiseen tapaan. Rattijuopumuksen raja on 0.5 promillea. Julkinen liikenne maassa toimii yleensä hyvin. Matkustaminen maan sisällä on halpaa ja suhteellisen joustavaa. Busseissa on yleensä langaton yhteys ja muutakin viihdykettä. Jos bussimatka on pitkä, matkan aikana on tarjolla juotavaa ja pikkupurtavaa sekä lounastauko, jolloin pysähdytään syömään. Junat ovat myös nykyaikaisia ja hyvinvarusteltuja ja niistäkin löytyy ravintolavaunu sekä pitkille matkoille makuuvaunut.

Matkustaminen Turkkiin hiustensiirron perässä

Hiustensiirto Turkissa on monen matkustajan syynä maassa vierailulle. Yleensä ensimmäinen päivä on varattu tutustumista varten, joten rauhassa voi asettua aloilleen ja tutustua ympärillä olevaan kaupunkiin. Mitään pidempää turistireissua ei siihen kohtaan voi ajatella. Mutta tutustuminen Istanbuliin voi olla hyvinkin mielenkiintoista. Mitä kaupungissa on tarjolla? Palatsit ja moskeijat ovat tietysti upeita nähtävyyksiä ja niitä kannattaa käydä katsomassa. Suleimanin moskeija sijaitsee vanhassa kaupungissa ja sen juurelta löytyy lisäksi kaupungin suurin basaarialue. Basaarialueella saa hyvin aikaa kulumaan ihan pelkällä katselulla, mutta samalla voi opetella basaareissa tyypillistä käytöstä eli tinkimistä. Alueen koosta kertoo se, että sinne on 21 eri porttia, joista pääsee sisään. Alue on myös katettu, joten siellä on mukava liikkua. Jos aikoo alueelta poistua tyhjin käsin, se vaatii melkoisen lujaa luonnetta.

Ravintolakulttuuri on vanhaa ja perinteitä kunnioitetaan. Ravintolassa käyminen on rentoa ja toiminta niissä on rehellistä eikä juomaraha koskaan koidu ongelmaksi. Tarjolla on ensinnäkin itsepalveluravintoloita, jotka ovat edullisia ja nopeita. Tutustumisen arvoisia on ennen kaikkea pienet perheravintolat. Niissä on tietynlainen paikallistunnelma ja aina pöytiintarjoilu. Jos on kalan ystävä, niin kalaan erikoistuneita ravintoloita löytyy paljon. Ne ovat yleensä perheravintoloita kalliimpia, mutta niissä on yleensä hinta-laatusuhde todella kohdallaan. Sinne mennessä on ehdottomasti kokeiltava turkkilaisia ruokia, mutta kaupungista löytyy myös sekä italialaisia että aasialaisia ravintoloita. Juomarahaa eli tippiä on yleensä tapana jättää 5-10 % loppusummasta tai pyöristää loppusumma muuten ylöspäin.

Picture of Sanna E

Sanna E

Sanna on innokas kirjoittaja, joka paneutuu asiaan kuin asiaan luodakseen lukijoita varten täydellisiä oppaita. Tutustu Sannan kirjoittamiin teksteihin tarkemmin täällä.
Päivitetty 05/15/2023

Säästä jopa 70 %